Konststuderandenas föreställningar fyller Musikhuset den 4 september – den avgiftsfria festivalen Feel Helsinki firar återgången till livekonst

Musik, teater, dans, bildkonst och diskussionsprogram intar Musikhuset i Helsingfors den första lördagen i september, då Konstuniversitetets festival åter samlar stadsborna under samma tak.

Festivalen Feel Helsinki, som visar Konstuniversitetets studerandes, lärares och alumners talanger, bjuder på över 50 olika konstföreställningar lördagen den 4 september kl. 11–22 i Musikhuset i Helsingfors. Det avgiftsfria konstprogrammet varar hela dagen och innehåller också mycket att uppleva för barnfamiljer.  

Festivalens diskussionsprogram är öppet för allmänheten och för samman påverkare och tänkare från olika branscher – till exempel president Tarja Halonen, kapellmästaren Esa-Pekka Salonen, skådespelaren Krista Kosonen, journalisten Saska Saarikoski, tränaren Anu Nieminen och aktivisten Suvi Auvinen. Diskussionsprogrammet varvas med konstföreställningar i Musikhusets huvudfoajé. 

Avsikten är att ordna festivalen Feel Helsinki som ett närevenemang i september, under förutsättning att man iakttar gällande mötes- och säkerhetsbegränsningar. Festivalprogrammet har sammanställts utifrån förslag av studerande och lärare vid Konstuniversitetet. Programmets genomgående tema är också därför de unga konstnärernas brinnande lust att äntligen få komma i kontakt med sin publik igen, efter en paus på över ett år. 

”Det är härligt att Konstuniversitetets egen festival som läget ser ut nu kan förverkligas som ett riktigt evenemang. Efter ett år av corona är längtan efter kontakten med publiken enorm. Vi har streamat konserter, men att uppträda inför en livepublik är en helt annan sak – och det har vi blivit utbildade för”, säger folkmusikstuderande Aurora Visa, som spelar i bandet Vuolas på festivalen Feel Helsinki. Man kan höra Vuolas spela i Musikhusets restaurang vid lunchtid.

Ett program fullt av konst då den är som färskast 

Festivalens konstprogram består av olika konstarter och genrer, från musikal till rap fusion och modern dans till videokonst – samt fördomsfria kombinationer av dessa. Programmet ger publiken möjlighet att med låg tröskel bekanta sig med något nytt. 

Konstuniversitetets Sibelius-Akademis mångtaliga orkester Folk Big Bands tioårsjubileumskonsert går av stapeln i Musikhusets stora konsertsal. I Camerata-salen improviserar gruppen Septad ensemble sin konsert enligt anvisningar som ges av ett datorprogram.

Yrkesblockflöjtisten Eero Saunamäki lovar att ändra varje lyssnares uppfattning om blockflöjten i sitt uppträdande, ”världens mest missförstådda instrument”. Arosa Ensemble framför enbart ny musik komponerad till Edith Södergrans dikter. Från lunchtid till klockan sju på kvällen visas en kavalkad av varierande band.

Musikteaterföreställningen  Det magiska äggets äventyr , som i synnerhet riktar sig till barnfamiljer, tar med sig åskådarna på en resa där man lär sig förstå betydelsen av vänskap och att respektera varandra. Folkmusiker från Danmark, Estland, England och Finland är med i föreställningen. Framträdandet Agirlisagirlisagirlisasound kombinerar dans och ljudkonst och handlar om att vara flicka. Den gående meditationen Kuulolla erbjuder deltagarna enkla övningar för att söka alternativa vinklar för att höra stadsmiljöns ljudlandskap. 

Evenemanget tjuvstartar redan den 18 augusti med en utställning i Musikhuset där 13 studerande vid Konstuniversitetets Bildkonstakademi medverkar. Konstverken valdes till utställningen genom en öppen ansökning. Utställningens teman är tid och hur man hanterar tid, tidens gång. Bland dessa konstverk ligger fokus särskilt på målning, men utställningen innefattar också andra tekniker såsom fotografi, keramik, skulpturkonst, textilkonst och grafik. Under festivaldagen den 4 september visas dessutom sex studerandes videokonst på Musikhusets medievägg.  

Feel Helsinki ordnas för tredje gången någonsin 

Det första Feel Helsinki-evenemanget ordnades i Musikhuset i Helsingfors i juni 2019. Den nya stadsfestivalen lockade över 5500 besökare. 2020 ordnades evenemanget enbart virtuellt på grund av coronapandemin, men nådde över 63 000 tittare. 

Ifall coronabegränsningarna hindrar festivalen 2021 från att ordnas som ett live-evenemang, kommer också årets evenemang att på motsvarande sätt ordnas som ett virtuellt evenemang.