Eija Ahvo: Det lönar sig att ge sig hän för att lära sig mer

Årets alumn 2021 från Konstuniversitetets Teaterhögskola är konstnär Eija Ahvo.

Att utbilda sig till skådespelare var en självklarhet för Eija Ahvo. Att lära sig nytt och utbilda sig hör ständigt till vardagen för en skådespelare och sångare. 

”När man ger sig hän åt utbildningen och går med på att lära sig mer, uppnår man ett flow-tillstånd. ”Det tar dig till en otrolig, rolig rutschbana, vars mål du först inte känner till”, funderar hon. 

Eija Ahvo förevisar en skog med klippor som hon för närvarande använder som arbetslokal. 

”Upp på klippan tar jag med mig folk som vill lära sig tala och sjunga. I naturen beter sig människans röst annorlunda och om man vill lära sig mer om sin egen röst är det bra att höra hur den egna rösten beter sig i förhållande till naturen”, berättar hon.

För henne är skogen och naturen platser som ständigt matar kreativiteten med något nytt.

”Det är intressant hur skogen som miljö talar. Samtidigt som den är tyst så susar, brusar och prasslar den. Den ger mycket. Den fungerar faktiskt lite på samma sätt som drömmar”, funderar Eija Ahvo.

Glatt med i utbildningen

Enligt Eija Ahvo växer förhållandet till lärande och kreativitet mycket tidigt fram hos människan. 

Värderingarna och attityderna i barndomshemmet styr en i en viss riktning. Ahvo tror att man redan som barn lär sig mycket om människan och beteendet – man lär sig genom att imitera.

Ahvos egen karriär som konstnär var inte tydlig för henne som barn. Hon drömde om att bli barnträdgårdslärare. Musiken var dock alltid starkt närvarande.

”Jag tror att även om min väg till att bli skådespelare och sångare hade varit annorlunda än den nu var, så skulle jag ändå till slut ha blivit artist.”

Genom en lycklig slump fick Eija Ahvo först jobb vid en teater och efter några arbetsår började hon studera vid Finlands Teaterskola.

”Jag ville absolut ha en skådespelarutbildning, även om jag redan arbetade på teatern. Skolan var en ypperlig livets skola.”

Hennes budskap till dem som funderar på studier är: ”Gå glatt med i utbildningen. På så sätt kan du tillsammans med människor som är insatta i saken undersöka och hitta något nytt.”

Ahvo tror också att varje utbildad konstnär kan påverka konstens ställning.

”Genom att utbilda sig i branschen får man också se arbetets realiteter. Det behövs faktiskt fler som försvarar konstnärernas rättigheter. Jag tror att varje ny skådespelare behövs, eftersom de är just den förändring som för konsten framåt.”

Var en människa för en annan människa

Som utbildare har Eija Ahvo märkt att man också måste vara egoistisk i arbetet. Man måste ge den egna kreativiteten en chans så att den inte försvinner.

”Kreativiteten gör oss till människor. Växelverkan och närvaro är det viktigaste i utbildningen. Jag är en människa för en annan människa. Om jag kan hjälpa till, tacka, uppmuntra, så gör jag det”, berättar hon om sina egna principer.

Eija Ahvo är också välkänd för sitt arbete som goodwillambassadör för Unicef. Hon åker fortfarande mycket runt i finländska skolor och talar om internationalism och barnens rättigheter.

”Det här är viktigt för mig. Det är fint att barnen i skolorna till exempel med hjälp av lek kan lära sig att förstå internationella frågor. Mitt budskap är att även om nöden finns på andra sidan världen, måste den beaktas.”

Under sina mer än 30 år som Unicef-ambassadör har hon varit ute på fältet fyra gånger.

”Det har varit viktiga besök som öppnat ögonen, men skolbesöken i hemlandet är huvudsaken. Senast besökte jag samiska skolor i Lappland och under det besöket lärde jag mig också enormt mycket själv.”

Jämställdhet behövs på många ställen

När Eija Ahvo talar återkommer orden kreativitet, lärande och jämställdhet i diskussionen. På många ställen sammanlänkas de också. Hon skulle till exempel önska mycket mer mångkulturalism och därigenom jämställdhet i den finländska skådespelarutbildningen och i arbetet som skådespelare. 

”Man måste fundera på hur alla människor kan bli en del av skolan och skådespelarens arbete.”

När vi återvänder till Eija Ahvos arbetsrum, dvs. skogen, påminner hon om att också naturen är en jämställdhetsfaktor. 

”Det är allas privilegium att få vara i naturen och uppleva den. Naturen hjälper oss alla att fatta bättre beslut.” 

***

Valet av årets alumner är ett erkännande som årligen delas ut till personer som fått sin utbildning vid Konstuniversitetet och som genom sin verksamhet på ett föredömligt sätt har stärkt konstens och konstnärsutbildningens unika värde och betydelse.

Läs mer om årets alumner vid konstuniversitetet 2021