Konstuniversitetets policy för forskningsdata

Bekanta dig med Konstuniversitetets policy för forskningsdata.

Konstuniversitetet är ett självständigt, multidisciplinärt konst- och vetenskapssamfund som verkar inom bildkonst, musik, teater och dans och inom områden som är tätt förknippade med dessa. Forskningen som bedrivs vid universitetet riktas mångsidigt till konstforskningens1 områden. Konstuniversitetet främjar att den information som universitetet med hjälp av offentliga medel producerar öppet utnyttjas forskning och i samhället. Syftet med Konstuniversitetets policy för forskningsmaterial är att öka forskningens genomslagskraft samt att styra och stärka forskningens öppenhet i enlighet med Konstuniversitetets strategi. I detta dokument anges riktlinjerna för Konstuniversitetets policy för forskningsdata. Dessutom ges närmare anvisningar och tillämpningsanvisningar i ett separat åtgärdsprogram.

I policyn för forskningsdata behandlas tillgången till och lagringen av forskningsmaterial i både digital och fysisk form. Utöver det digitala forskningsmaterialet är till exempel artefakter, olika slags skisser, omfattande pappersmaterial och konstverk material som i synnerhet är typiska för Konsuniversitetet och som på grund av sin karaktär inte kan omvandlas till digital from. Inom konstforskningen är forskningsmaterial eller forskningsdata ofta individuellt. Materialet eller datan kan skapas under forskningsprocessen eller så kan de användas för att dokumentera den konstnärliga forskningsprocessen. Halvfärdiga delar eller utdrag ur ett färdigt arbete kan också ingå i forskningsmaterialet.

  1. Vid Konstuniversitetet följer man FAIR-principerna, särskilt när det gäller digitalt forskningsmaterial, vilket betyder att det ska vara sökbart (Findable), tillgängligt (Accessible), interoperabelt (Interoperable) och återanvändbart (Re-usable). I fråga om fysiskt forskningsmaterial använder man dessa principer i tillämpliga fall, särskilt beträffande sökbarheten och tillgängligheten.
  2. Vid Konstuniversitetet följer man den vetenskapliga praxis och de forskningsetiska anvisningar för öppnande och hantering som av forskningsmaterial som Forskningsetiska delegationen (TENK) förutsätter. Universitetet sköter skyddet av konfidentiella uppgifter, datasäkerheten och dataskyddet i enlighet med lagstiftningen, god vetenskaplig praxis samt universitetets anvisningar och rekommendationer.
  3. Konsuniversitetet inkluderar behärskandet av forskningsmaterialhantering i doktorandernas studier och i introduktionen för forskare och forskningspersonalen.
  4. Konstuniversitetet ordnar en utbildning om god materialhantering.
  5. Konstuniversitetet vidareutvecklar en infrastruktur för forskningsmaterial för forskare och forskningsgrupper. I infrastrukturen ingår verktyg och tjänster som stöder hanteringen, användningen, sökbarheten och spridningen av materialet. Infrastrukturen för forskningsmaterial byggs och utvecklas i samarbete med nationella och internationella aktörer, med beaktande av de tjänster och infrastrukturer som de erbjuder.
  6. En materialhanteringsplan ska alltid utarbetas som en del av forskningen.
  7. Innan man inleder forskningen ska man alltid avtala om ägande- och användarrättigheterna till forskningsmaterialet och beakta lagstiftningen, avtalsvillkoren och finansiärernas villkor och begränsningar för behandlingen, publiceringen och vidareutlämning av materialet.
  8. Information som beskriver materialet, det vill säga metadata, är väsentlig både för digitalt och fysiskt material. Träffande och beskrivande information om ägaren, de rättsliga begränsningarna och användarlicenserna garanterar materialets begriplighet under både insamlingen och behandlingen av materialet, liksom i ett senare skede av forskningsmaterialets livscykel.
  9. Det rekommenderas att forskningsmaterialen görs tillgängliga för alla och är öppna. Öppnandet av forskningsmaterialen kan vid behov begränsas. Begränsningarna kan till exempel vara bestämmelser om integritet, konfidentialitet, säkerhet eller projektavtal eller immateriella rättigheter.

Konstuniversitetets ledningsgrupp har den 7 oktober 2020 godkänt policyn för forskningsdata och åtgärdsprogrammet.

1 Konstforskning är ett begrepp som har uttryckts i Konstuniversitets strategi för åren 2021–2030. Med begreppet avses förutom den konstnärliga forskningen som är typisk för Konstuniversitetet även forskning inom konst och konstfostran samt forskning där man använder så kallade traditionella vetenskapliga forskningsmetoder.