Stråkar, klassik instrument, magister

Studera under ledning av internationellt uppskattade lärare i stråkinstrument och spela tillsammans med toppmusiker i en symfoniorkester.

Varför hos oss?

Hos oss får du redan under första studieåret spela i Sibelius-Akademins fullskaliga symfoniorkester. Du får också möjlighet att delta i en mångsidig kammarmusikverksamhet och Musikhusets orkesterakademi samt samarbeta med professionella orkestrar. Besök av internationella artister och pedagoger i toppklass tillhör studievardagen.

Utbildningens innehåll och mål

Som huvudinstrument kan du studera violin, altviolin, cello eller kontrabas. Kärnan i undervisningen är behärskning på hög nivå av det egna instrumentet, kammarmusik samt orkesterspel.

På magisternivå kan du utöver dina huvudämnesstudier utveckla dina kunskaper brett eller fördjupa dig enligt intresse i t.ex. orkesterspel och kammarmusik, nutida eller äldre instrument och framförandepraxis. Du kan befästa dina kunskaper som stråkmusiker genom att som tillvalsstudieperioder välja provspelningsträning, utbildning i stämledning och stämmor eller konsertmästarutbildning. Stråkmusiker som utexaminerats hos oss arbetar både som yrkesskickliga pedagoger och som orkestermusiker, kammarmusiker och solister. 

Du kan också välja studieperioder ur Konstuniversitetets övriga utbud samt det gemensamma undervisningsutbudet.

Lärare

Våra lärare är alla experter inom sina områden. Utbildningsprogrammet har sin fasta lärarkår och gästas vidare regelbundet av internationella musiker i toppklass.

Doktorandstudier

Efter examen har du möjlighet att fortsätta på doktorandprogrammet i musik och inrikta dig på vetenskapliga, konstnärliga eller tillämpade doktorandstudier. På Konstuniversitetet kan du avlägga licentiat- och doktorsexamen som påbyggnadsstudier.

Urvalsguide

Målexamen och studietid

Musikmagister (MMus)
2,5 år

Ansökningstid

Nästa ansökningstid är i januari 2024. Studierna börjar i augusti 2024.

Ansökningsspråk

engelska, finska, svenska Läs mer om våra språkkunskapskrav

Studieavgifter

Läsårsavgift för studerande som studerar på engelska och kommer från länder utanför EU och EES 5000€.
Läs mer om läsårsavgiften

Handledande lärare

  • Erkki Lahesmaa

    Lektor, cello, Stråkinstrument och kammarmusik, Sibelius-Akademin
    +358503046001
    erkki.lahesmaa@uniarts.fi

Enhet

Sibelius-Akademin

Fråga om ansökning

siba.ansokan@uniarts.fi