Taideyliopiston Historiafoorumi
Tutkimuskeskuksemme edistää musiikin ja muiden taiteiden vastuullista ja tulevaisuuteen katsovaa historian tutkimusta.

Tutkimuskeskuksemme edistää musiikin ja muiden taiteiden vastuullista ja tulevaisuuteen katsovaa historian tutkimusta.
Edistämme erityisesti musiikin, mutta myös muiden taiteiden historian tutkimustoimintaa. Samalla tuemme alan tutkijoiden kotimaista ja kansainvälistä verkostoitumista ja kiinnittymistä historiatieteiden kenttään. Taideyliopiston Historiafoorumin perusajatus on, että taiteiden historian tutkimukseen kuuluu kiinteästi myös taiteilijuus, eli historian elävä tulkinta. Vastuullinen ja tulevaisuuteen katsova historiantutkimus on foorumin tavoitteen mukaisesti vastaisuudessa kiinteä ja tärkeä osa kaikkien taideyliopistojen olemusta. Keskeisenä kysymyksenä Historiafoorumissa nähdään se, kuinka taiteet ja taiteilijat voivat toimia yhteiskunnassa sitä rikastavina, vastuuta kantavina tekijöinä. Lue lisää siitä, mitä teemme käytännössä.
Liity Historiafoorumin sähköpostilistalle! Voit myös liittyä sähköpostilistalle ottamalla yhteyttä yllä näkyvään yhteyshenkilöömme.
Meri Herrala käsittelee puheenvuorossaan todellisuuden kuvaamista Neuvostoliiton ja Venäjän taiteessa.
Naismuusikot study day esitteli ajankohtaisia tutkimusaiheita musiikkikenttää keskusteluttaneista tasa-arvokysymyksistä.
The Sixth Sibelius Academy Symposium on Music History will focus on issues relating to agents, actors and networks and the ways in which they relate to music.
Torstaifoorumin vierailuluennot ovat kaikille avoimia. Luentojen jatkoajalla keskustellaan päivän teemaan liittyvästä tutkimustekstistä.
Lue lisää tutkimushankkeistamme ja blogista.
Nuppu Koivisto tutkii post doc -hankkeessaan musiikin historian marginaaleihin jääneitä naismuusikoita.
Vesa Kurkelan johtaman tutkimuksen kohde on musiikillinen toiminta Suomen suurimmissa kaupungeissa 1900-luvun alkupuolella. Toimintaa tutkitaan sekä kulttuurisesta että taloudellisesta näkökulmasta.
Tutkimusprojektin keskiössä on kirjeenvaihto, joka avaa näköaloja oopperakulttuurin käytäntöihin.
Voit selata ja perehtyä yksikkömme tutkimushankkeisiin.
Tämä verkkonäyttely esittelee Sibelius-Akatemian R-talon historiaa. Sen on toteuttanut dosentti Riku Hämäläinen osana Taideyliopiston Historiafoorumin muistitietohanketta.
Meri Herrala on yksi tutkijoistamme. Etsi muita asiantuntijoitamme ja tutustu heidän tutkimustyöhönsä.
Koordinoimme yliopistojen välistä yhteistyöverkostoa monitieteisen tutkimuksen edistämiseksi.
Kahden vuoden välein järjestettävä musiikinhistorian symposium kokoaa Helsinkiin suuren määrän johtavia musiikinhistorian tutkijoita kaikkialta maailmasta.
Tutustu tietokantoihin ja Historiafoorumin verkostoihin
Torstaifoorumi ja lukupiiri kokoontuvat kuukausittain samana päivänä.
Tutustu aiempaan toimintaamme vanhalla sivustollamme.