Viuluduo Teho. lähtee m/s Finlandialle kohtaamaan uusia yleisöjä

|
Blogg

Helsingin ja Tallinnan väliä liikennöivä Eckerö Line tarjoaa vuonna 2017 m/s Finlandia -laivansa lavan kaksi kertaa kuukaudessa Taideyliopiston Sibelius-Akatemian opiskelijoista ja muusikoista koostuvien kokoonpanojen käyttöön. Sata vuotta täyttävää Suomea juhlistava yhteistyö julkistettiin 8.12.2016. Syksyllä 2017 m/s Finlandian estradille astuu myös kahden kansanmuusikon duo Teho.

Jo kauan toisensa tunteneet viulistit Tero Hyväluoma ja Esko Järvelä muodostivat Teho.-duon noin viisi vuotta sitten. Tallinnan-laivalla kaksikko odottaa muun muassa kohtaavansa uudenlaista yleisöä – sellaistakin, jolle kansanmusiikki ei ole sitä ennalta tutuinta. Miehille itselleen laivamiljöö on tuttu perinteisiltä kansanmusiikkiteemaisilta Folklandia-risteilyiltä. 

– Sinänsä keikkaympäristö ei ohjelmistoon vaikuta: aina ennen keikkoja pohditaan joka tapauksessa, mikä musiikki juuri tällaiseen paikkaan ja tälle yleisölle sopisi. Yhtenä missionamme on tehdä musiikkia draivilla, johon olisi helppo tarttua sellaisenkin, joka ei ole kansanmusiikkia juuri ennen kuunnellut, Esko Järv­­elä kuvailee.

Suomi 100 -vuosi on miehille ammatillisesti muutenkin kiireinen: tiedossa on muun muassa levytysprojekteja.

– Vaikuttaa siltä, että kansanmusiikin kentältä on tällä hetkellä montakin uutta tulokasta kansainvälisen läpimurron kynnyksellä. Monelle yhtyeelle tiedossa on vahva vuosi, Järvelä ennakoi.

– Tuntuu, että nykyään perinnemusiikin sävyjä toivotaan myös muuhun rytmimusiikkiin, kuten pop-musiikkiin, Hyväluoma lisää.

Teho. on duona jo aiemminkin tehnyt keikkoja Sibelius-Akatemian ohjelmapalvelu Primon listoilla. Miehet toteavat sen olevan oiva mahdollisuus opiskelijoille päästä työelämän makuun ja saada kokemusta muun muassa yritystilaisuuksissa esiintymisestä. Sibelius-Akatemian ja Eckerö Linen yhteistyön julkistustilaisuudessa esiintynyt duo otti myös paikalla olleen toimittajajoukon hyvin haltuunsa vauhdikkaalla esiintymisellään.

Laivalla Sibelius-Akatemian nuorille muusikoille tarjoutuu tilaisuus esiintyä aivan ainutlaatuiselle yleisölle. Harva tulee ajatelleeksi, että Tallinnan ja Helsingin väliä seilaava m/s Finlandia on yksi Suomen aktiivisimmista keikkapaikoista - vuosina 2014 ja 2015 jopa suurin. Eckerö Line onkin merkittävä muusikoiden ja musiikin alan ammattilaisten työllistäjä.

– Meillä on vuosittain enemmän konsertteja ja keikkoja kuin Tavastialla ja Musiikkitalossa yhteensä, kertoo Eckerö Linen toimitusjohtaja Taru Keronen.

Lue lisää Sibelius-Akatemian ja Eckerö Linen yhteistyöstä