Viikon alumni Taru Koivisto: Salaisuutena tehokas ajankäytön suunnittelu

|
Blogg

Taru Koivisto on toiminut jo yli 15 vuoden ajan monimuotoisissa työympäristöissä musiikin ja hyvinvoinnin alueella. Hän on musiikkikasvattaja, erityismusiikkikasvattaja, musiikkiterapeutti ja omien sanojensa mukaan ”olosuhteiden pakosta” yrittäjä. Kaiken tämän lisäksi hän on mukana hyvinvointialan yrittäjän ammattitutkintoon johtavassa koulutuksessa ja tekee väitöskirjaa Taideyliopiston tohtorikoulutuksessa. Miten kaiken tämän yhdistäminen on mahdollista?

- Olen aina opiskellut ja tehnyt töitä laaja-alaisesti ja luulen, että onnistuneen toteutuksen ”salaisuus” on ollut tehokas ajankäytön suunnittelu. Aina suunnitellut asiat niin elämässä kuin musiikissaan eivät toteudu, mutta hyvän suunnitelman pohjalta on helppoa improvisoida, aktiivinen nainen toteaa.

Taru aloitti musiikkikasvatuksen opinnot Sibelius-Akatemiassa vuonna 1998. Opinnot olivat hengästyttävän täynnä uutta omaksuttavaa eikä nuori opiskelija osannut vielä valikoida, mihin kannattaisi tulevaisuutta ja uraansa ajatellen keskittyä.

- Muistan, että olin hyvin innokas ja kävin erilaisilla kursseilla ja tunneilla melkein väsymykseen asti. Erityisesti improvisointiin liittyvät kurssit ja musiikkiliikunta olivat mieleenpainuvia, sillä en ollut aiemmin opiskellut mitään vastaavaa. Tuntui, että niissä oli mahdollisuus ilmaista itseään ihan uudella tavalla.

Tällaisten menetelmien hyödyntäminen omassa tulevassa työssäkin tuntui mahdolliselta. Opintojen loppuvaiheessa Taru lisäsi opintopalettiinsa vielä kiinnostuksensa mukaisia musiikkiterapian opintoja, jotka valmistumisen jälkeen ”vahingossa” täydentyivät musiikkiterapeutin koulutuksella. Opiskelujen ohella Taru teki monia osa-aikaisia töitä. Jo toisena opiskeluvuotena tarjoutui mahdollisuus oman alan töihin silloisessa Jukolan kansalaisopistossa sekä Suomen Valkonauhaliitossa, jossa Taru työskentelee edelleen. Opintojen aikana tehdyt työt avasivat paljon uusia mahdollisuuksia. Ensimmäinen ja toistaiseksi viimeinen kokoaikainen työ tarjoutui opiskeluaikaisesta työpaikasta, Nurmijärven opistosta.

- Työpaikka oli unelmieni täyttymys. Olin yhtä onnellinen työn saamisesta kuin opiskelemaan pääsystä. Sain tehdä asioita, joita en ollut uskaltanut kuvitellakaan: pitää soittotunteja ja ryhmiä erityisryhmille, lapsille, nuorille ja aikuisille ja ohjata ajoittain myös senioreita.

Palo musiikkiterapeutin töihin oli kuitenkin valtava. Niinpä Taru teki yhden uransa vaikeimmista päätöksistä luopuessaan unelmiensa työpaikasta.

- Irtisanouduttuani en saanut unta kunnolla kahteen viikkoon, mutta olin silti täysin varma, että ratkaisuni oli oikea.

Päätös kannatti. Tarun musiikkiterapiayritys täyttää tänä vuonna jo kymmenen vuotta ja kahta musiikkipainotteista päiväkotia pyörittävä yrityskin on päässyt jo kuuden vuoden ikään. Myös opiskeluaikana perustettu mykkäelokuvia säestävä Trio Mutual - yhtye ja Valkonauhaliiton syrjäytymistä ehkäisevät ja hyvinvointia edistävät taidepainotteiset hankkeet ovat Tarulle tärkeitä.

- Suomi on ”projektien ja hankkeiden luvattu maa”, ja on ollut upeaa huomata, että Valkonauhaliitto on halunnut projektityöskentelyn lisäksi tukea pitkäjänteisesti taidepainotteista työskentelyä terveyden ja hyvinvoinnin alueilla.

Taru uskoo, että tulevaisuudessa taidealat tulevat olemaan yhä enemmän osa yhteiskunnallista toimintaa ja oman työn vaikuttavuutta on osattava perustella.

- Yhä tärkeämmäksi luulen nousevan taidon lukea omaa työ- ja toimintaympäristöä; on kyettävä navigoimaan ”suotuisten tuulien alla” sekä ymmärrettävä työnsä perusteet ja seuraukset erilaisissa työympäristöissä.

Teksti: Salla Kostamo
Kirjoittaja on Sibelius-Akatemian opiskelija ja mukana alumnimentorointiohjelmassa.

Lisätietoja Sibelius-Akatemian alumnitoiminnasta