Photo: Yehia Eweis

Viikon alumni Sanna Kurki-Suonio: Ole ennakkoluuloton!

|
Blogg

Työelämän tärkeimpiä taitoja ovat sinnikkyys, armollisuus suhteessa itseen ja muihin, vuorovaikutustaidot, tiedonjano sekä uskallus mokata. Tätä mieltä on muusikko ja yliopettaja Sanna Kurki-Suonio, joka lateli viisaat mietteensä selkeästi kokemuksen syvällä rintaäänellä.

Kurki-Suonio valmistui Sibelius-Akatemian kansanmusiikin osastolta vuonna 2003, pakkasi laukkunsa ja muutti Joensuuhun. Opiskelujen ja mitä erilaisimpien freelance-töiden jälkeen pääkaupunkiseudun suunnalla hän halusi kaupunkiin, jossa on vakituinen työpaikka sekä tyttärille mahdollisuus olla musiikkiluokalla, laadukkaassa tanssinopetuksessa ja musiikkiopistossa. Kurki-Suonio oli opiskelujen ohella opettanut jonkin verran Joensuussa, ja kun hän meni kysymään löytyisikö sieltä töitä, vastaus oli: “Kyllähän aina töitä löytyy!”. Siitä alkoivat opetustyöt ammattikorkeakoulussa ja konservatoriossa!

Nykyään Kurki-Suonio toimii Karelia-ammattikorkeakoulun yliopettajana. Ensimmäisestä työpäivästään joensuulaisena hän muistaa, kuinka ilmapiiri oli silloin vielä autoritaarinen eivätkä opettajat juuri kommunikoineet keskenään, toisin kuin nykyään. Työelämän yhtä huippuhetkeä on mahdotonta valita, mutta Kurki-Suonio kertoo nauttivansa suunnattomasti, kun opiskelijalla herää selvästi halu tietää lisää jostain opetettavasta aiheesta ja alkaa ottaa itse selvää. Huippuhetkiä on useita, kaikki eri syistä. Suurimman työelämän haasteen hän sen sijaan kohtasi lukuvuonna 2011–2012, kun koko musiikin opetus uhattiin lopettaa ammattikorkeakoulusta. Näin ei onneksi käynyt, ja positiivista tilanteessa oli se, että lakkauttamista vastaan taisteleva työyhteisö tiivistyi entisestään ja keskinäinen luottamus kasvoi. Muutenkin Kurki-Suonio kokee oppineensa kollegoiltaan tosi paljon, oli kyseessä sitten ristiriitatilanne tai ei – ovathan he peili myös omalle tekemiselle.

Opinnoille annettava aikaa

Sibelius-Akatemiassa opiskeleville Kurki-Suonio suosittelee olemaan ennakkoluuloton ja olla arvottamatta eri opintoja ja kursseja etukäteen. Koskaan ei voi tietää, mikä hyödyttää itseä kaikista eniten ennen kuin kokeilee. Hän painottaa myös antamaan opinnoille aikaa. Kurki-Suonio on pitänyt vuosien saatossa muutaman kevyemmän opetusvuoden Joensuussa ja valmistunut musiikin tohtoriksi vuonna 2009 sekä musiikkipedagogiksi vuonna 2010, ollut tutkijakoulussa ja tehnyt muitakin töitä, kuten puherooleja. Opetustöiden ohella hän keikkailee ja istuu valtion säveltaidetoimikunnassa. Uusin bändi on nimeltään Sanna Kurki-Suonion Kuolematon Erikoissysteemi. Yhtyeen musiikkia on kuvailtu “kraut-etnoksi” ja se on Kurki-Suonion säveltämää – kansanmusiikin elementtejä yhdistellään uusiin soundimaailmoihin, tietenkin ennakkoluulottomasti!

 

Teksti: Maija Pokela
Kirjoittaja on Sibelius-Akatemian opiskelija ja mukana alumnimentorointiohjelmassa.

Lisätietoja Sibelius-Akatemian alumniyhteistyöstä löydät sivulta http://www.uniarts.fi/alumniyhteistyo