Photo: Annuska Dal Maso

Viikon alumni Pauliina Syrjälä: Musiikki edellä, ihmisyyttä ymmärtäen

|
Blogg

Pauliina Syrjälä on kantelisti, jolla on vahva ote kansanmusiikkiin niin pedagogina kuin muusikkona. Uransa arvokkaimmaksi asiaksi Syrjälä kokee kohtaamisen ja mahdollisuuden työskennellä monipuolisesti musiikki edellä ihmisyyttä ymmärtäen. Luovat, yhteisölliset projektit onnistuvat kansanmuusikolta, jolta ei mene helposti sormi suuhun.

Syrjälä aloitti kansanmusiikin opinnot vuonna 1996 ja silloin opettajina toimi vielä myös vanhoja mestareita kuten Martti Pokela ja kantelepelimanni Toivo Alaspää. Opiskelijat tutustuivat näihin opettajiin ja pääsivät osaksi heidän elämänfilosofiaansa. Opetus ei keskittynyt siis pelkästään musiikkiin vaan syvensi myös laajemmin ymmärrystä maailmasta.Opintojen ohessa Syrjälä keikkaili erilaisten kokoonpanojen kanssa sekä opetti kanteleensoittoa musiikkiopistossa, työväenopistossa ja kesäleireillä. Jo opiskeluaikana rakentui kunnioitus erilaisia ihmisiä kohtaan. Vaikka tekniset taidot  ja musiikin hahmottaminen kehittyivät roimasti, yhtä tärkeäksi pääomaksi kansanmusiikin opinnoista jäi myös monimuotoisuuden arvostus ja valmiudet toimia erilaisten ihmisten parissa.

Intohimoa seuraamassa kaupungista kaupunkiin

Valmistumisen kynnyksellä vuonna 2003 Syrjälä päätti ottaa vastaan työn kansanopistossa Kaustisella ja aloitti työt Kansanmusiikin opintolinjan vastaavana opettajana Ala-Könni-opistossa. Koska käytännössä työnkuvaan kuului lähes kaikki opetus bändiopinnoista yksityistunteihin sekä teorian- ja historian opetukseen, vastuuta oli paljon. Toisaalta työn itsenäisyys antoi vapaat kädet toteuttaa omia visioita.

- Oli upeaa seurata, kuinka kirjava joukko eri ikäisiä ja erilaisista musiikillisista genreistä ammentavia opiskelijoita löysi yhteisen kansanmusiikkiin pohjaavan kielen esimerkiksi bändisoiton myötä, Syrjälä muistelee.

Jo ensimmäisen vuoden aikana Syrjälälle kirkastui, kuinka valtavan määrän eväitä hän oli opintojen myötä saanut opettajuuteen ja muusikkouteen. Nuoren opettajan epävarmuus kääntyi ammatilliseksi itsevarmuudeksi.

Vuonna 2008 matka jatkui musiikin lehtoriksi Kokkolaan Centria-ammattikorkeakouluun. Syrjälä onkin ollut valmis muuttamaan perheineen paikkakunnalta toiseen intohimonsa perässä. Hän toimi ennen Helsinkiin muuttamista myös muutaman vuoden lehtorina Karelia-ammattikorkeakoulussa Joensuussa.

- Sanat saattavat kuulostaa sokerikuorrutteelta, mutta parasta opetustyössä ovat jokaviikkoiset kohtaamiset opiskelijoiden kanssa. On yhtä antoisaa seurata niin aloittelijoiden flow-tilaa kuin pitkälle edenneiden opiskelijoiden taiteellisesti tasokasta työskentelyä, Syrjälä summaa ja kertoo kokevansa riemullisina opiskelijoiden oivaltamisen hetket.

Tällä hetkellä Syrjälä on kolmen lapsen äiti, joka toimii kansanmusiikin lehtorina Sibelius-Akatemiassa ja viimeistelee taiteellisia tohtoriopintojaan Taideyliopistossa sekä keikkailee erilaisissa kokoonpanoissa. Taiteellinen jatkotutkinto koostuu kirjallisesta tutkielmasta sekä viidestä konsertista. Niihin valmistuessaan Syrjälä on tutkinut kansanmusiikin arkistoja, etsinyt uusia soittotapoja tutkien erilaisia soittotyylejä, mutta säveltänyt myös runsaasti uutta, perinteeseen pohjaavaa musiikkia. Muusikkona hän on kokeileva, mutta haluaa samalla säilyttää perinteen tutkimisen elementin vahvasti osana työskentelyään.

Teksti: Noora Kauppila
Kirjoittaja on Sibelius-Akatemian opiskelija ja mukana alumnimentorointiohjelmassa.

Lisätietoja Sibelius-Akatemian alumnitoiminnasta