Viikon alumni Kirsimarja Kiviruusu: Kokemus tuo suhteellisuudentajua

|
Blogg

Millainen oli ensimmäinen opintovuotesi?
Aloitin Sibelius-Akatemiassa Helsingissä nuoriso-osastolla vuonna 1977 ja solistiset ammattiopinnot 1981. Ensimmäinen vuosi oli minulle uuden elämäntavan opiskelua ja totuttelua omillaan asumiseen. Keskityin opiskeluun ja ylipäätään opiskeluelämään. Meillä oli mukava pianistiporukka, jossa jaoimme keskenämme kokemuksia ja kävimme yhdessä esimerkiksi kesäkursseilla ympäri Suomea.

Miltä tuntui valmistua?
Olin opettanut opintojeni ohella jo vuodesta 1982 ja minulle tuli tunne, että täytyy saada paperit pian, jotta pääsen kunnolla työelämään kiinni. Kymmenen vuotta Sibelius-Akatemiassa riitti ja valmistuin vuonna 1987.

Mikä on paras tai mieleenpainuvin muistosi opiskeluajoilta?
Parhaana opiskelumuistonani pidän pianon B-kurssia, jonka suoritin joulukuussa 1983. Löysin soittaessani eräänlaisen flow-tilan, joka siivitti minut erinomaiseen suoritukseen.

Jäikö sinulle joitakin henkilöitä erityisesti mieleen opiskeluajoista?                 
Opiskeluajoilta mieleen jäivät paitsi opiskelukaverit, myös lukuisat opettajat kuten Jussi Siirala, Erik T. Tawaststjerna, Kari Kurkela sekä Meri Louhos pedagogiikkaopettajana.

Mikä on ollut tärkein anti, jonka olet saanut Sibelius-Akatemiassa opiskellessasi?
Tärkein anti on ollut se, että kaikki pitää yrittää tehdä laadukkaasti ja niin hyvin kuin mahdollista.

Minkälaisia töitä teit opintojen aikana ja miten ne vaikuttivat urakehitykseesi?
Opintojeni aikana toimin Akatemialla oopperamusiikin osaston korrepetiittorina ja säestäjänä sekä opettajana ja säestäjänä Espoon sekä Vantaan musiikkiopistoissa. Tein myös radioteatterissa taustanauhoja. Oikeastaan tein säestyshommia jo lukioaikanani Kotkassa. Kokemuksen myötä tuli paljon itseluottamusta.
 

Minkälainen oli ensimmäinen työpaikkasi valmistumisesi jälkeen? Muistatko kenties ensimmäistä työpäivääsi?
Toimin pianonsoiton lehtorina Kotkan musiikkiopistossa. Ensimmäisestä päivästä muistan, että opetusluokassa oli vain pystypiano ja vastavalmistuneen opettajan itsevarmuudella vaadin välittömästi flyygelin. Nyt toimin vastaanottokeskuksessa SPR:n vapaaehtoisena piano-opena ja opetussoitin on töpselipiano. Kokemus tuo myös suhteellisuudentajua.
 

Mikä on ollut tähänastisen työurasi huippuhetki?
Olen ehtinyt tehdä 34 vuoden mittaisen työuran, josta 20 vuotta on vierähtänyt rehtorina. Huippuhetket löytyvät opettamisen ja soittamisen puolelta: nautin suuresti, kun joku oppilas oppii soittamaan. Ja niinpä ensi syksynä siirryn taas takaisin opetustyöhön.
 

Entä uramatkasi vaikein tai haasteellisin paikka?
Haasteellista saattaa olla vuorovaikutus työyhteisössä. Taideoppilaitos työpaikkana voi koostua voimakkaista persoonista.
 

Miten olet kehittänyt itseäsi valmistumisen jälkeen?              
Hallinnon puolella olen suorittanut oppilaitoshallinnon tutkinnon 1990, johtamisen erikoisammattitutkinnon ja musiikin erikoistumisopintoja. Sibelius-Akatemian täydennyskoulutuksen järjestämä Pianistin uudet pedagogiset taidot -opintokokonaisuus vuosituhannen taitteessa oli loistava pitkäkestoinen koulutus, jonka aiheisiin palaan aina uudestaan.
 

Onko sinulla ollut työurasi aikana joku henkilö, jolla on ollut erityinen merkitys työurallesi ja ammattitaidollesi? Miksi?
Jukka Ahosella on erityinen merkitys minulle: Jukka toimi Stadian koulutuksen pääkouluttajana ja häneltä sain paljon oppia nimenomaan esimiestyöhön.
 

Minkälaisia taitoja pidät tärkeinä työelämässä? Millaisia taitoja opiskelijoiden olisi hyvä hankkia?
Tärkeätä on kyetä integroitua rohkeasti työelämään.
 

Haluaisitko sanoa jotain tällä hetkellä Sibelius-Akatemiassa opiskelevalle?
Haluaisin onnitella hyvästä opinahjosta!

 

Teksti: Sauli Lämsä
Kirjoittaja on Sibelius-Akatemian opiskelija ja mukana alumnimentorointiohjelmassa.

Lisätietoja Sibelius-Akatemian alumniyhteistyöstä löydät sivulta http://www.uniarts.fi/alumniyhteistyo