Viikon alumni Jussi Saksa: Onnistumiset syntyvät innostuksesta

|
Blogg

Musiikin monityöläisen Jussi Saksan (s.1955) jo liki puoli vuosisataa kestänyt muusikonura on laaja kokoelma erilaisia tehtäviä esimerkiksi keikkamuusikkona, lauluntekijänä, pedagogina ja hallintotyöntekijänä. Vaikuttava ura ei ole kuitenkaan pelkkää menneisyyttä: innostunut asenne johtaa miestä alati uusia haasteita kohti.

Miehikkäläläislähtöinen Jussi Saksa oli noin kymmenvuotias, kun hänen isänsä toi kotiin klarinetin. Nuotinluvun ja yhdessäsoittamisen perusteet saatiin veljen kanssa paikallisessa pääasiassa eläkeläismiehistä koostuvassa puhallinyhtyeessä, siis hyvin käytännönläheisissä olosuhteissa. Yhtyeen musiikillinen linja ei nuoria poikia niin puhutellut, vaan inspiraatiota imettiin sen ajan pop-musiikista. Vuonna 1969 veljeskatras perustikin oman, maanlaajuisesti tunnetuksi tulleen yhtyeen “Saksa Brothers”, jonka myötä myös Jussin ura lauluntekijänä alkoi. Tärkeitä musiikillisia kokemuksia antoivat bänditoiminnan ohella Klemettiopiston kesäleirit sinfoniaorkestereineen sekä 70-luvun alussa aloitetut pop-jazz -kesäleirit.

Opiskelupaikan valinta oli musiikillisen innostuksen myötä helppoa. Ajan koulutuskenttään ei rytmimusiikki vielä kuulunut, ja niinpä Jussi hakeutui opiskelemaan klassista klarinetinsoittoa Sibelius-Akatemiaan 1975. Opintojen kautta rytmimusiikkia oli tuolloin mahdollisuus opiskella ainoastaan “jazz-studiossa”, jossa kokoonnuttiin musisoimaan kahdeksi tunniksi viikossa. Soitonopettajan pätevyyden Jussi sai vuonna -78, jonka jälkeen hän kävi armeijan ja jatkoi sitten maisteriopinnoissa.

Saksa Brothersin kautta Jussi oli verkostoitunut iskelmämusiikin tunnetuimpiin nimiin ja soittikin useiden solistien taustajoukoissa. Kuten monilla muusikoilla, myös Jussin opiskelu venähti loppututkinnon osalta aktiivisen keikkaelämän takia. Tapani Kansan bändissä noin tuhannen keikan edestä kokemusta niittänyt Saksa jatkoi aktiivista kiertuemuusikon elämää aina 90-luvun puoliväliin. 1985 perustettiin myös paikallisradio SBC (Saksa Brothers Company) Radio, jonka parissa Jussi työskenteli vuoteen 1996.

"Se mitä lapset oppii, tulee esiin vasta matkan varrella"

Keikkailun ja opiskelun lomassa alkanut pedagogin ura vei Jussin lopulta täysin mukanaan. Häntä pyydettiin opettajaksi ensin useisiin pienempiin opettajantoimiin, ja viimein myös vararehtoriksi Oulunkylän pop&jazz-opistoon. Ehkä juuri omien opiskelumahdollisuuksiensa suppeuden takia Jussille oli tässä roolissa alusta alkaen tärkeää päästä kehittämään musiikin opiskelua yhä laajakatseisempaan ja monipuolisempaan suuntaan.

Kiertue-elämä ja paikallisradiotoiminta saivat 90-luvun puolivälissä väistyä vararehtorin töiden tieltä, kun useita aikaavieviä tehtäviä alkoi olla mahdoton sovittaa yhteen. Hallintotyössä Jussin tärkeimpiä hankkeita olivat erilaisten kansainvälisten vaihtomahdollisuuksien järjestäminen rytmimusiikin opiskelijoille ja opettajille (mm. Erasmus, Nordpuls, Berklee International Network). Jussi oli aktiivisesti mukana viemässä Pop&jazz Konservatorion lisäksi muun muassa Sibelius-Akatemian jazzlinjaa mukaan kansainväliseen toimintaan. Eurooppalaisen yhteistyön mahdollistamiseksi on Jussilta tarvittu vuosien mittaan suuri panos pitkäjänteistä työtä rahanhakua, verkostoitumista ja kokouksissa istumista myöten.

Vaikka työ on ollut välillä uuvuttavaa puurtamista, opetus- ja hallintotehtävien parissa Jussi kertoo saaneensa tehdä koko uransa sitä mitä rakastaa. Hänelle on tärkeää viedä koulutusta eteenpäin ottamalla uusia tyylisuuntia haltuun ja ymmärtämällä niiden estetiikkoja ja mekanismeja. Opetusalan hän näkee palkitsevana, ja on ylpeä ja kiitollinen saatuaan olla tukena monen muusikon alkutaipaleella.

Tänä päivänä Jussilla on edelleen useita rautoja tulessa, vaikka työt konservatoriolla ovat ohi. Hän on juuri julkaissut uuden omista kappaleistaan koostuvan albumin “Muistot” sekä siihen liittyvän novellikokoelman. Hän johtaa lasten Dream On Big Bandia sekä Finnair Pilot’s Big Bandia, kirjoittaa lauluja, järjestää tapahtumia, keikkailee erilaisilla kokoonpanoilla ja kertoo esimerkiksi löytäneensä juuri aivan uusia sävyjä omasta lauluäänestään.

– Nythän sitä vasta ollaan kunnolla pelissä mukana, hän painottaa.

 

Teksti: Iida Savolainen
Kirjoittaja on Sibelius-Akatemian opiskelija ja mukana alumnimentorointiohjelmassa.
Lisätietoja Sibelius-Akatemian alumniyhteistyöstä