Viikon alumni Jaana Turunen on kolmen roolin nainen

|
Blogg

Jaana Turunen on yrittäjä, pedagogi ja kirkkomuusikko. Vuonna 1998 Sibelius-Akatemian kirkkomusiikin aineryhmästä maisteriksi valmistunut Turunen johtaa Kuopiossa perustamaansa Lauluklubi Maestraa sekä opettaa Maestrassa erilaisia kuoroja ja ryhmiä. Turunen on myös tehnyt taidehallinnon maisteriopintoja Sibelius-Akatemian Kuopion yksikössä ja on Suomen ensimmäinen koulutettu Estill Voice Training –opettaja.

Työelämä vei Turusen mukanaan jo varhain. Opiskeluaikanaan hän teki tuurauksia ja kesäkanttorin töitä Munkkiniemen seurakunnassa. Neljäntenä opiskeluvuonnaan kirkkomusiikin aineryhmässä hän sai kanttorin viransijaisuuden Porvoon suomenkielisessä seurakunnassa ja valmistui musiikin maisteriksi työn ohella ennätyksellisen nopeasti viidessä vuodessa. Viimeisen opiskeluvuotensa hän oli täyspäiväisesti töissä.

- Valmistuminen oli helpotus työn ohella suoritettujen opintojen täyteisen vuoden jälkeen, Turunen kertoo.

Valmistuttuaan hän jatkoi töitä kanttorina, mutta suoritti kuitenkin vielä täydennyskoulutuksessa kuoronjohdon ja laulupedagogiikan opintoja saaden pätevyyden ylimmän asteen kanttorin virkoihin. Turusen työuraan kuuluu kirkkomuusikon töitä ja kuoronjohtoa. Hänen tiensä on kulkenut pääkaupunkiseudulta Tampereen kautta Kuopioon, missä hän on vuodesta 2009 alkaen toiminut yksityisyrittäjänä johtaen Lauluklubi Maestraa. Yksityisyrittäjäksi Turunen ajautui toimittuaan Tampereella useita vuosia kirkkomuusikkona ja hallinnollisissa tehtävissä seurakunnassa, minkä ohella hän johti Händel-kuoroa. Hän koki ongelmalliseksi sen, että kävi päivätöissä mahdollistaakseen taiteellisen työskentelyn kuoron kanssa. Ratkaisuna tähän hän perusti Laulukoulu Maestran vuonna 2009 ja yrittäjyys vei mukanaan. Vuonna 2015 hänet palkittiin kahdella Vuoden Yksinyrittäjä –palkinnolla.

- Opiskeluaikana opetustyö ei kuulunut tulevaisuudenkuvaani. Valitsin kirkkomusiikin aineryhmän osin siitä syystä, että minusta ei pitänyt tulla opettajaa!”, Turunen nauraa.

Nykyään opettaminen yhdessä yrittäjyyden kanssa muodostaa kuitenkin pääosan Turusen työnkuvasta. Lauluklubi Maestrassa hän pitää ryhmä- ja yksityislaulutunteja, johtaa kuoroja ja kouluttaa äänenkäyttöä työpaikoilla.

- Tahdon rohkaista ihmisiä laulamaan ja opettaa heitä niin, että kaikki, jotka haluaisivat laulaa, pääsisivät alkuun, Turunen sanoo.

Työelämän tärkeimmiksi taidoiksi muusikon taitojen ohella Turunen ilmoittaa organisointikyvyn ja kalenterin hallinnan sekä myynti- ja markkinointitaidot.

- Vaikka puhuisi kenen kanssa, täytyy omasta työstään osata puhua kiinnostavasti ja ymmärrettävästi.

Yhdeksi tärkeäksi matkan varrelta itse saamakseen opiksi Turunen mainitsee Minna Wesslundilta oppimansa ammattietiikan: mitään työtä ei mennä tekemään puolivillaisesti. Tällä hetkellä Sibelius-Akatemiassa opiskelevalle Turunen tahtoo sanoa:

- Ole rohkea näkemään, mitä haluat ja mitä et. Hakeudu määrätietoisesti valitsemaasi suuntaan. Ole realistinen, ja huomaat mikä toimii ja mikä ei.

 

Teksti: Leija Lautamaja.
Kirjoittaja on Sibelius-Akatemian opiskelija ja mukana alumnimentorointiohjelmassa.
Lisätietoja Sibelius-Akatemian alumniyhteistyöstä löydät sivulta http://www.uniarts.fi/alumniyhteistyo