Viikon alumni Hanni Autere kehittää musiikkiaan uusiin suuntiin

|
Blogg

Viulu taipuu myös perkussiiviseksi soittimeksi

”Tästä tulee jotain villiä”, viulisti-viululaulaja Hanni Autere kertoo soitinrakentaja Ville Sepin sanoneen heidän ensimmäisessä tapaamisessaan. He suunnittelivat Autereelle aivan uudenlaista elektroakustista viulua, joka rakennetaan soveltuvaksi Autereen käyttämään viululauluun ja viulun perkussiivisten elementtien käyttöön. Edellisellä viikolla Autere on saanut Koneen säätiön myöntämän 8000 euron apurahan uuden soittimen rakentamiseen.

Viisikielisen viulun sisään Seppi asentaa mikrofonin, joka tallentaa tasapuolisesti Autereen soittoa, laulua, sekä kannen perkussiivisia lyöntejä. Täysin uusi soitin tuleva viulu tulee olemaankin akustisine ja sähköisine mahdollisuuksineen. ”Joudun siis käytännössä opettelemaan täysin uuden soittimen, soitin tulee olemaan uusi prototyyppi”, Autere toteaa.

Musiikin tohtoriksi valmistunut Hanni Autere on viulunsoiton monipuolinen osaaja ja hän pyrkii muusikkoudessaan jatkuvasti uudistumaan ja kehittymään. Viulu­­laulu on Autereen mukaan täysin oma soittimensa, jossa viulu ja laulu eivät ole erillään toisistaan, vaan niiden tuottama yhteisharmonia luo musiikillista kuvaa ainutlaatuisesta soitinyhdistelmästä. ”Viululaulua tehdessäni minulla on tapana pitää silmäni kiinni, jolloin voin ottaa kaiken nautinnon irti viulun ja laulun tuottamasta resonoinnista”, Autere kertoo.

 

Pikkukylän ahkera musiikkipedagogi

Autere on rakentanut muusikkona moniosaajan uraa. Esiintyvän muusikon työn lisäksi hän toimii usean instrumentin, kuten viulun, pianon, viisikielisen kanteleen, nokkahuilun ja kitaran opettajana. Lisäksi hän on uraohjausta antava mentori, kyläkuoron johtaja, erilaisten laulukurssien järjestäjä ja muskarin vetäjä.  

Pedagogin työ on Autereelle kutsumusjuttu. Opettajan työn mielekkyys ja palkitsevuus liittyvät Autereella suureen haluun auttaa muita: ”Mikään ei ole niin palkitsevaa kuin oppilaan innostumisen kokemus ja ahaa-elämyksen syntyminen. Mä vedän usein high-fivet oppilaan kanssa, kun niin tapahtuu”.

Kotikylällään Tuusulan Kellokoskella Hanni Autere toimii soitonopettajana ja musiikkikulttuurin ylläpitäjänä ja elävöittäjänä. Pienellä kylällä saa vastuulleen muutakin kuin opettamista: Autere on juuri järjestänyt lasten ja nuorten kanssa suurkonsertin, johon koko kylä osallistui K-kauppiasta myöten. Pienellä paikkakunnalla muusikon työtä pääsee toteuttamaan hyvinkin monipuolisesti: ”Tää on kyllä jatkuvaa hyppäämistä tuntemattomaan. Viime konsertissa löysin itseni aivan pokkana johtamasta 60-henkisen kokoonpanon esittämää Finlandia-hymniä”, Autere nauraa.

Teksti: Satu-Maija Aalto
Kirjoittaja on itsekin viululaulusta innostunut Sibelius-Akatemian opiskelija ja mukana alumnimentorointiohjelmassa.

Lisätietoja Sibelius-Akatemian alumnitoiminnasta