Eeva Mäkinen

Viikon alumni Eeva Mäkinen on musiikin ja hankeosaamisen monitaitaja

|
Blogg

Eeva Mäkinen on musiikkialan moniottelija, joka valmistui alun perin kirkkomuusikoksi ja pianonsoitonopettajaksi. Valmistumisensa jälkeen hän toimi pianonsoitonopettajana Kuopion konservatoriossa ja valmistui työn ohessa musiikin maisteriksi. 1990-luvulla Eeva keskittyi enimmäkseen soittamiseen ja teki jatko-opintoja pianon-, urkujen-, cembalon- ja klavikordinsoitossa. Soitinrakennuskursseilla Eeva rakensi itselleen klavikordin ja cembalon. Vähitellen työnkuva laajeni useiden instrumenttien opetuksen lisäksi barokkimusiikin ja kamarimusiikin ohjaamiseen sekä vanhojen soittimien viritykseen ja huoltoon.

Vanhan musiikin opiskelun huipennuksena Eeva väitteli tohtoriksi vuonna 2004. Tohtorintutkinnon jälkeen hän lähti aivan uusille urille keskittyen kulttuuristen hyvinvointipalveluiden kehittämiseen. Saadakseen valmiuksia toteuttaa Takuulla-hankkeet ja visionsa Itä-Suomen Hyvinvointivoimalasta, Eeva laajensi osaamistaan opiskelemalla tuotteistamista, markkinointia, opetushallintoa, sosiaalista mediaa, yrittäjyyttä, johtamista ja tiimivalmennusta.  TAKUULLA-hankkeita hän on luotsannut yhdessä Kuopion konservatorion ja Kuopion kaupungin kanssa vuodesta 2012.

- Tuona aikana musiikkia ja tanssia on viety neuvolaan, päiväkoteihin, kouluihin, sairaalaan, psykiatrian keskukselle, ammatilliseen oppilaitokseen, yhdistyksiin sekä palvelukeskuksiin, Mäkinen kertoo.

Takuulla-hankkeet levittävät hyvinvointia musiikin ja tanssin keinoin

Takuulla-hankkeissa taide- ja kulttuuriosaamista juurrutetaan kuntien ja yhteisöjen sosiaali-, terveys- ja opetusaloille hankkeen työntekijöiden sekä kuntien ja yhteisöjen työntekijöiden välisellä pedagogisella yhteistyöllä.

- Kyse on henkilöstön olemassaolevan kulttuurisen osaamisen ja harrastuneisuuden käyttöönottamisesta ja jalostamisesta edelleen osaksi omaa työnkuvaa. Työpajat kestävät muutamasta kuukaudesta lukuvuoteen, jotta syntyvä uusi osaaminen ehtii juurtua työyhteisöihin. Myös muusikot ja tanssijat oppivat moniammatillisesta yhteistyöstä, kuvailee Mäkinen.

Toiminnalla halutaan tarjota kuntalaisille maksuttomia harrastusmahdollisuuksia heidän arjessaan. Kaikkialla ryhmät toteutetaan moniammatillisesti kuullen myös lasten ja nuorten toiveita.

TAKUULLA!-vaiheessa (2012–2013) toteutettiin viisi kokeilua yhteistyössä Kuopion kaupungin kanssa. Ne kohdentuivat neuvolatoimintaan (Iloa vauvasta), päiväkotiin (musiikkikerho), alakoulun 1–2-luokille (musiikki- ja tanssipajat), yläkouluun (sairaalakoulun bändipaja) ja psykiatrisessa avohoidossa oleviin nuoriin aikuisiin (tanssi-ilmaisun pilotti/tutkimus).

TAKUULLA 2 -jatkohankkeessa (2013–2014) levitettiin syntynyttä osaamista ja samalla painopiste alkoi siirtyä erityistä tukea tarvitsevien lasten, nuorten ja perheiden tukemiseen KYSissä (lasten veri- ja syöpätautien osasto), Ensikotiyhdistyksessä (päihdeäidit), Kuopion Setlementti Puijolassa (nuoret äidit), Tyttöjen talossa (aikuistuvat tukea tarvitsevat nuoret naiset) ja Savon ammatti- ja aikuisopistossa (Valmentava ja kuntouttava opetus ja ohjaus).

TAKUULLA 3 -hankkeessa (2014–2016) integroitiin musiikkiosaamista Kuopion yliopistollisen sairaalan Lasten ja nuorten klinikan toimintaan sekä allekirjoitettiin Itä-Suomen hyvinvointiosaamiskeskuksen, Hyvinvointivoimalan (VOIMALA) aiesopimus.

TAKUULLA YHDESSÄ! -hankkeen (2015–2016) tavoitteena on tarjota nuorille harrastusmahdollisuuksia, edistää heidän hyvinvointiaan, ennaltaehkäistä syrjäytymistä ja vahvistaa nuorten sosiaalista osallisuutta ja yhteisöllisyyttä.

Vuoden 2020 visiossa Itä-Suomen Hyvinvointivoimala

Hyvinvointivoimala on yhteistyöverkosto, jonka tehtävänä on kehittää kulttuurin mahdollisuuksia hyödyntäviä hyvinvointipalveluja ja siihen liittyvää moniammatillista osaamista. Se toimii yhteistyössä alueen kuntien kanssa ja tavoitteena on, että verkostoyhteistyö laajenee ja vakiintuu Itä-Suomen alueella pysyväksi yhteistyömuodoksi vuoteen 2020 mennessä.

Monen vuoden uurastaminen tuottaa siis tuloksia: Takuulla-toiminta laajenee, pilottien vastuuhenkilöt saavat koulutuspyyntöjä, eri alojen seminaareihin ja tapahtumiin tulee esittelypyyntöjä, hanke kiinnostaa tutkijoita ja kansainvälinen yhteistyö on alkamassa. Eevan tehtävänä on siivilöidä rahoitusmahdollisuuksia, hakea rahoituksia, etsiä yhteistyökumppaneita, valvoa hankkeiden toteutusta, huolehtia verkostosta ja edistää Itä-Suomen Hyvinvointivoimalaa.

Takuulla kannattaakin yrittää: Itä-Suomen Hyvinvointivoimalan aiesopimuksen allekirjoitti helmikuussa 2015 yhdeksän merkittävää Pohjois-Savossa toimivaa organisaatiota, suurimmat Pohjois-Savon sairaanhoitopiiri ja Itä-Suomen yliopisto.

- Rahoitus tuo vastuuta; tulevana vuonna juurrutamme ja levitämme jo syntyneitä toimintamalleja, edistämme Takuulla yhdessä -hanketta ja Itä-Suomen Hyvinvointivoimalaa rinnakkain ja lisäksi olemme mukana kansallisissa verkostoissa ja kehittämistyössä, Mäkinen kertoo.

Teksti: Maaret Teperi

Kirjoittaja on Taideyliopiston Sibelius-Akatemian opiskelija ja mukana alumnimentorointiohjelmassa.
Lisätietoja Sibelius-Akatemian alumniyhteistyöstä löydät sivulta http://www.uniarts.fi/alumniyhteistyo

 

Ämnesord