Photo: Antti Hannunmäki

Viikon alumni Atte Kilpeläinen: Muusikkous edellä

|
Blogg

Atte Kilpeläinen on Meta4-kvartetin alttoviulisti ja Helsingin kaupunginorkesterin alttoviulun äänenjohtaja. Hän on opiskellut Helsingin Konservatoriossa, Sibelius-Akatemiassa ja Kölnin musiikkikorkeakoulussa. Atte aloitti soitonopiskelunsa viulusta Länsi-Uudenmaan musiikkiopistossa ja vaihtoi soittimen myöhemmin alttoviuluun.

Ensimmäinen opintovuosi Sibelius-Akatemiassa ei nostata Atessa suurempia muistoja pintaan, koska hän oli jo sitä edeltävänä vuonna päässyt Sibelius-Akatemian sinfoniaorkesterin kanssa kiertueille Japaniin ja Yhdysvaltoihin. Ne ovatkin jääneet mieleen yhtenä päällimmäisenä muistona opiskeluajoista. Atte muistaa lämmöllä sitä, että Sibelius-Akatemiassa pääsi soittamaan orkesterissa ammattimaisesti huippukapellimestarien kanssa heti alusta lähtien, toisin kuin Kölnissä koulussa.

Aten mielestä nykyopiskelijoille olisi tärkeää korostaa heti alusta lähtien yhteissoiton ja muusikkouden taitoa instrumenttiteknisten taitojen ohella, koska hyvin helposti Sibelius-Akatemiassa opiskelijana vain “suorittaa” soittotuntejaan ja hioo omia soittoteknisiä asioita. Jos Atte olisi muuttanut jotain omissa opinnoissaan, niin hän olisi ehkä lähtenyt ulkomaille suorittamaan jonkin jatkotutkinnon.

 

Valmistuminen voi kuormittaakin

Monella muusikolla valmistuminen ja työelämään siirtyminen osuvat hieman päällekkäin. Tällöin tutkintopaperien saaminen ajoittuu ajanjaksoon, jolloin moni tekee jo täysipäiväisesti töitä orkesterissa tai opettajana. Näin kävi myös Atelle. Siksi valmistumiseen liittyvät muistot ovat vähäiset. Atte työskenteli jo siihen aikaan Helsingin kaupunginorkesterissa ja Meta4:ssa, ja valmistumisestaan hän kertoo, että hän haki paperinsa Nummelan postista. Se ei tuntunut silloin suurelta jutulta. Ajanjakso oli kokonaisuudessaan hyvin kuormittava, ja Atte kertookin olleensa lähes loppuun palanut. Tästä jaksosta kuitenkin seurasi muutos; Atte löysi työvälineet siihen, miten olla kuormittamatta itseään liikaa.   

Aten ensimmäinen päivä alttoviulun äänenjohtajana Helsingin kaupunginorkesterissa on jäänyt hyvin mieleen. Orkesteri levytti silloin Esa-Pekka Salosen johdolla kappaleen yleisurheilun EM-kilpailuihin. Kappale myös esitettiin myöhemmin kilpailun avajaisissa playbackinä. HKO ei ollut Atelle aivan vieras työympäristö, koska hän oli työskennellyt ensimmäisestä akatemian vuodestaan lähtien avustajana HKO:ssa sekä Radion sinfoniaorkesterissa.

Meta4 on yksi arvostetuimmista ja parhaiten pärjänneistä suomalaisista kvarteteista maailmalla. Kvartetti voitti vuonna 2004 Moskovassa Dmitri Shostakovits -kilpailun ja vuonna 2007 Joseph Haydn -kilpailun Wienissä. He ovat esiintyneet BBC:n New Generation Artist -ohjelmassa kahden vuoden ajan. Kvartetti on ollut tärkeässä roolissa Aten uralla, ja hän sanoo oppineensa lähes kaiken kvartettikollegoiltaan.

 

Teksti: Laura Ahola
Kirjoittaja on Sibelius-Akatemian opiskelija ja mukana alumnimentorointiohjelmassa.

Lisätietoja Sibelius-Akatemian alumnitoiminnasta