Photo: Bonnie Sheckter
Russell Hartenberger & Steve Reich

Steve Reichin Music for 18 musicians edellyttää esittäjiltään tradition tuntemista ja uudenlaista virtuoosisuutta

|
Blogg

Sibafestissä kuullaan 3. helmikuuta Steve Reichin säveltämä hypnoottinen Music for 18 musicians. Reichin yhtyeen pitkäaikainen jäsen professori Russell Hartenberger saapuu Kanadasta ohjaamaan Sibelius-Akatemian opiskelijoiden esitystä. Konsertin teos edellyttää perinteisestä poikkeavaa, uudenlaista virtuoosisuutta.

Ensi vuonna 80-vuotisjuhliaan viettävä yhdysvaltalainen Steve Reich tunnetaan uraauurtavista sävellyksistään minimalistisen musiikin parissa. Minimalistisessa musiikissa on paljon toistoa ja muutokset tapahtuvat usein hitaasti. Teokset ovat melko pitkiä, mutta se ei tarkoita, että aika kävisi kuulijalle pitkäksi. Rauhallisesti tapahtuvat muutokset saavat ajantajun hidastumaan, jolloin aika kuluu kuin siivillä.

Sibafestissä kuullaan Steve Reichin vuosina 1974–76 säveltämä Music for 18 musicians. Teos on kuin värikäs uni, jonka korvia hiveleviin ja sykkiviin harmonioihin kuulijan on helppo uppoutua. Noin tunnin mittainen musiikillinen rituaali jakaantuu useaan taitteeseen, jotka eroavat toisistaan harmonialtaan ja soittimistoltaan. Soundeiltaan rikas kokoonpano koostuu pianoista, klarineteista, jousisoittimista, ihmisäänistä ja lyömäsoittimista.

Kanadalainen professori välittää traditiota suomalaisille opiskelijoille

Toronton yliopiston lyömäsoitinprofessori Russell Hartenberger tulee Helsinkiin koordinoimaan Sibelius-Akatemian opiskelijoiden harjoittelua Reichin teoksen parissa. Hartenberger on toiminut vuodesta 1971 lähtien Steve Reich and musicians -yhtyeen jäsenenä. Hän osallistui vuosia kestäneeseen prosessiin, joka lopulta johti Music for 18 musicians -teoksen ensiesityksiin.

– Harjoittelimme teosta sitä mukaa, kun Steve Reich sitä sävelsi. Hän toi harjoituksiin uusia osioita, jotka opettelimme ja lisäsimme osaksi edellisellä viikolla harjoiteltua musiikkia, Hartenberger kertoo.

Pirstaleisesti sävelletystä teoksesta julkaistiin partituuri ja nuotit vasta vuonna 1997. Sitä ennen vain Reichin oma yhtye oli pystynyt esittämään teoksen. Painetusta versiosta jäi kuitenkin pois iso osa Reichin itsensä antamia esitysohjeita, jotka löytyivät alkuperäisistä käsikirjoituksista.

Uupumaan jäi myös teoksen tulkintaan liittynyt suullinen perinne, joka oli muovautunut vuosikymmenten aikana Reichin yhtyeessä. Hartenbergerin tehtävänä on toimia linkkinä alkuperäisen ja painetun version välillä.

– On hyödyllistä säilyttää teoksen ”oraalinen traditio” myös uuden version parissa, sillä nuoteissa ei aina ole selvää, kuinka tietty osio tulisi tulkita.

Uudenlaista virtuoosisuutta

Music for 18 musicians on haastava teos. Se edellyttää soittajiltaan perinteisestä poikkeavaa, uudenlaista virtuoosisuutta.

– Klassisesti koulutetuilla huippumuusikoilla on usein vaikeuksia Reichin musiikin esittämisessä. Parhaat tulkitsijat ovat yleensä perehtyneitä joko ei-länsimaalaisiin musiikinlajeihin, jazziin tai popmusiikkiin, Hartenberger kertoo.

Teknisesti vaikeiden melodioiden sijaan teoksessa on rytmin ja ajan hahmottamiseen, sekä kestävyyteen liittyviä haasteita. Yksittäin helpon kuuloiset melodiapätkät muodostavat yhdessä monimutkaisen rytmisen tekstuurin, jonka toisteisuus saa kuulijoiden lisäksi myös soittajien ajantajun hidastumaan.

– Ajattomuuden tunne on ihmeellinen, mutta se tuo myös mukanaan ongelmia, jotka liittyvät keskittymiskykyyn ja kestävyyteen.

Vaikka Music for 18 musicians tarjoaa kaikin puolin rauhoittavan kuuntelukokemuksen, soitto itsessään on taukoamatonta ja jollain tasolla intensiivistä. Emme voi kuin nostaa hattua soittajille, jotka henkisiltä ja fyysisiltä valmiuksiltaan kykenevät päästämään ilmoille Steve Reichin taianomaisen luomuksen.

Sibafest: Steve Reich: Music for 18 musicians
Ke 3.2 klo 19.30
Sonore, Musiikkitalo
Liput: 17,50/11,50 € (Lippupalvelu), 15/10 € (Musiikkitalo)
Sibelius-Akatemian opiskelijoita, ohjaajanaan professori Russell Hartenberger

Teksti: Pauli Raitakari