Sinfis100: Lyömäsoittajat koesoitossa Magnus Lindbergin Kraftiin

|
Blogg

Magnus Lindbergin vuosina 1983–1985 sävelletty orkesteriteos Kraft sai kantaesityksensä Helsingin Juhlaviikoilla vuonna 1985. Vaativaa teosta kuullaan suhteellisen harvoin johtuen muun muassa siitä, että lyömäsoitinvalikoima täytyy säveltäjän ohjeiden mukaan täydentää kaatopaikalta löydetyillä esineillä. Soittimina käytetään esimerkiksi huonekalujen ja autojen osia. Tänä keväänä raakaa alkuvoimaa puhkuva Kraft on kuitenkin jälleen esillä, sillä teos esitetään Sibelius-Akatemian sinfoniaorkesterin 100-vuotisjuhlakonsertissa Helsingin Musiikkitalossa lauantaina 14. toukokuuta. Massiivisen orkesterin dynaamisena katalysaattorina toimii kuuden sibeliusakatemialaisen solistin ryhmä. Kuulolla-blogi istahti kärpäseksi kattoon lyöjien koesoiton ajaksi.

Maanantaina 21.3. Musiikkitalossa järjestettiin lyömäsoittajien koesoitto, johon osallistui kuusi lyömäsoitinopiskelijaa: Henri Sakki, Lauri Pekkarinen, Tuomas Siddall, Aino Nisula, Jalmari Lintunen ja Jussi Markkanen. Arvovaltaisessa raadissa päätöksiä olivat tekemässä lehtori Antti Rislakki ja tuntiopettaja Pasi Suomalainen puhaltimien, lyömäsoitinten ja harpun aineryhmästä. Koesoitossa valittiin solisti sekä patarumpuihin että vibrafoniin.

Kraftia hallitsevat monimutkaiset rytmirakenteet, joiden toteuttaminen vaati Magnus Lindbergiltä paljon työtä. Jo se kertoo varmasti kaiken oleellisen siitä, että kyseessä ei ole mikään tavanomainen teos, etenkään lyömäsoitinsolisteille. Koesoitossa vallitsi teoksen erikoisuuden ja mystisyyden vastakohdaksi erittäin rento ja välitön tunnelma. Lippuarvonnalla kaikille soittajille jaettiin vuorot ja soittokierrokset saatiin käyntiin.

Jokainen koesoiton suorittanut oli silminnähden tyytyväinen suoritukseensa eikä ulkopuolisen silmin katsottuna ilmassa ollut paniikkia tai suurempaa jännitystä.

- Sieltähän tuli pelkkiä oikeita ääniä. Melkeinpä voisi sanoa, että taidetta tuli tehtyä, Jalmari Lintunen kommentoi omaa suoritustaan koesoiton jälkimainingeissa.

Koesoittoja oli yhteensä kaksi nopeaa kierrosta ja tämän jälkeen Rislakki ja Suomalainen vetäytyivät miettimään solistien valintaa. Tällä välin ”odotushuoneessa” ehdittiin käydä läpi muun muassa viimeisimmät jääkiekko-ottelutulokset, Lidlin uusi olutvalikoima ja ehdittiin sivuta jopa lähestyviä jalkapallon EM-kisojakin.

Hetken kuluttua raati pyysi kaikki koesoittoon osallistuneet kuulemaan tuloksia. Kraftin solisteiksi tulivat valituksi Jussi Markkanen (kuvassa keskellä oik.) patarumpuihin ja Jalmari Lintunen (keskellä vas.) vibrafoniin. Onnea tuleville solisteille!

Teksti ja kuvat: Mira Asikainen