Photo: Sofia Pantouvaki

Sibeliuksen Myrskyn silmässä, osa 3: Pukusuunnittelijoiden arkea

|
Blogg

Marraskuun 21. päivänä Musiikkitalossa esitettävää Myrsky-spektaakkelia valmistellaan myös Aalto-yliopiston pukusuunnittelun osastolla. Kuulolla-blogi pääsi kurkistamaan kulisseihin ja suunnittelusta vastaavan professori Sofia Pantouvakin ajatuksiin.

Myrskyn puvustuksesta vastaa Aalto ARTSin pukusuunnittelun professori Sofia Pantouvaki sekä hänen kokoamansa neljän pukusuunnittelun maisteriopiskelijan ryhmä. Puvut valmistaa 25-henkinen tiimi, joka koostuu kaavoittajista, ompelijoista, tekstiileihin erikoistuneista tekijöistä, hatuntekijöistä ja kengäntekijöistä. Mukana on myös opiskelijoita Stadin ammattiopistosta.

- Työskentelemme parhaillaan 41 eri puvun parissa. Joissakin puvuissa on tosin useita kerroksia, joten lopullinen pukumäärä on jopa 60, Sofia Pantouvaki kertoo.

- Myrskyn maailma on ajaton, joten olemme käyttäneet puvuissa elementtejä eri aikakausilta, aina Shakespearen ajasta Sibeliuksen aikakauteen ja tähän päivään. Suunnittelun keskiössä on ollut, miten ilmaisuvoimaisia materiaalit voivat olla, ja tämän vuoksi tutkimme, testaamme ja kehitämme ennakkoluulottomasti uusia materiaaleja pukuihin.

Pantouvaki ei kuvaile pukuja liikoja etukäteen, vaan haluaa niiden paljastuvan ensimmäistä kertaa vasta esityksessä. Hän uskaltaa kuitenkin paljastaa, että puvuissa käytetään sekä läpinäkyviä, läpinäkymättömiä että liukuvärjättyjä materiaaleja. Inspiraatiota Pantouvaki ja hänen työryhmänsä ovat saaneet Sibeliuksen musiikista, Musiikkitalon upeasta konserttisalista sekä esiintyjistä ja heidän persoonallisista piirteistään.

- Puvut eivät ole syntyneet pelkästään meidän suunnittelijoiden päässä, vaan olemme tehneet tiivistä yhteistyötä esiintyjien kanssa. Kutsuimme näyttelijät ja laulajat keskustelemaan heidän omista hahmoistaan ja tuomaan mukaan esineitä, jotka ilmaisevat heidän omia tunteitaan. Näin saamme valmistettua roolipuvut lähemmäksi esiintyjän omaa persoonaa.

Pukujen suunnittelu ja valmistus vie työryhmältä aikaa yhteensä noin 8 kuukautta.

- Pukuja valmistetaan käytännössä kaksi kuukautta täysipäiväisesti. Ompelemisen lisäksi aikaa vie materiaalien valmistus.  Olemme luoneet pukujen materiaaleja itse lähes tyhjästä: niitä on tehty perinteisesti esimerkiksi värjäämällä ja huovuttamalla, sekä teknologia-avusteisesti digiprinttaamalla ja laserleikkaamalla.

Sofia Pantouvaki

  • Aalto-yliopiston historian ensimmäinen pukusuunnittelun professori (2012–), joka luennoi alan kouluissa, julkaisee tieteellisiä tekstejä ja suunnittelee puvustuksia aktiivisesti ympäri maailmaa
  • Väitteli tohtoriksi lavastuksesta University of the Arts Londonissa (2008)
  • Tehnyt lavastus- ja pukusuunnittelua teatterin, oopperan, baletin ja nykytanssin parissa yli 70 tuotantoon Kreikassa, Italiassa, Iso-Britanniassa ja Suomessa
  • Ollut mukana kirjoittamassa alan julkaisuja: History of Dress - The Western World and Greece (2010) ja  Presence and Absence: The Performing Body (2014

Yhteistyö professori Sofia Pantouvakin ja Aalto-yliopiston pukusuunnittelun pääaineen kanssa toteutuu FiDiPro (the Finland Distinguished Professor Programme) -rahoitusohjelman puitteissa. Pantouvakin Costume Methodologies -tutkimusprojekti on yksi esimerkki FiDiPron kautta toteutettavasta, pukusuunnitteluun liittyvästä taiteellisesta tutkimuksesta. Tutkimusta rahoittaa Suomen Akatemia.

Mikä Myrsky?

Viimeksi 1980-luvulla Savonlinnan Oopperajuhlilla esitetty näyttämöteos Myrsky Sibeliuksen musiikkiin ja Shakespearen näytelmään ruumiillistuu Musiikkitalon konserttisalissa 21. marraskuuta. Esitys on Sibelius-Akatemian muusikoiden, Teatterikorkeakoulun näyttelijöiden ja Aalto-yliopiston lavastus- ja pukusuunnittelijoiden voimin toteutettu monitaiteellinen kokonaisuus. Ohjaanana toimii Ville Sandqvist ja kapellimestarina koko idean isä, Tuomas Hannikainen Lue lisää täältä.

Teksti: Johanna Laitinen
Kuvat: Janne Ikäheimo, Sofia Pantouvaki

Ämnesord