Photo: Michael Aston

Sibafest-johtaja Jukkis Uotila rakastaa leffoja ja mustaa rytmimusiikkia

|
Blogg

”Everybody knows Jukkis”, Sibafestin avajaiskonsertissa esiintyvä amerikkalaissaksofonisti Joe Lovano kommentoi lokakuussa Jukkis Uotilan mainetta maailmanlaajuisissa jazzpiireissä. Tutustuimme pohjoismaiden ensimmäisen jazzprofessorin ja Sibafestin vuoden 2016 taiteellisen johtajan mielenkiintoiseen uraan.

- Sanoin ensin kiitos ei, koska tiesin miten kovaa hommaa se on, Jukkis Uotila naurahtaa luonnehtiessaan tehtäviään Sibafestin taiteellisena johtajana.

Mieli muuttui kuitenkin pian, kun Sibelius-Akatemian dekaani Tuomas Auvinen jaksoi pyytää häntä pestiin sinnikkäästi. Uotila sai festivaalin ohjelman suunnitteluun täyden taiteellisen vapauden. Hän luonnehtii tehtäväänsä todelliseksi kunniatehtäväksi.

- Sibafest on on Sibelius-Akatemian laajan toiminnan esittelyä ulospäin. Toki tämän vuoden konserteissa on ehkä enemmän jazzia kuin aiemmin.

Jukkis Uotila on useilla merkittävillä tunnustuksilla, kuten säveltaiteen valtionpalkinnolla vuonna 2011 palkittu, rumpuja ja pianoa soittava jazzmuusikko ja -säveltäjä. Palkinnon jakanut kulttuuriministeri Paavo Arhinmäki kutsui puheessaan Uotilaa ”kansainvälisesti kunnioitetuimmaksi suomalaiseksi jazzmuusikoksi kautta aikojen”. Professori on tosiaan panostanut urallaan kansainvälisyyteen.

- Muutin New Yorkiin viideksi vuodeksi 1979. Siellä opin, miten kansainvälisissä jazzpiireissä toimitaan, ja tutustuin moniin tärkeisiin ihmisiin.

Amerikan vuosien jälkeen, vuonna 1986, Uotila pestattiin vasta perustetun Sibelius-Akatemian jazzosaston lehtoriksi. Hän oli tällöin vasta 26-vuotias. Pohjoismaiden ensimmäiseksi jazzprofessoriksi hänet nimitettiin kahdeksan vuotta myöhemmin.

- Olen halunnut tuoda jazzin opetukseen alusta lähtien kansainvälisyyttä. Ulkomaisten artistien säännölliset vierailut Sibelius-Akatemiassa ovat osa tätä ideaa. On tärkeää, että opiskelijamme tuntevat jazzin perinteet ja historian, joita esimerkiksi Joe Lovanon kaltaiset huippuammattilaiset voivat heille välittää. Myös omien kokemusteni kautta olen pystynyt ohjaamaan useita opiskelijoitamme kansainväliselle uralle, Uotila kertoo.

Davis ja Coltrane viitoittivat tietä

Sibafestin teemaksi Jukkis Uotila valitsi elokuvat. Yli 30 tapahtuman tarjonnasta löytyy runsaasti elokuvissa kuultua ja niistä inspiroitunutta musiikkia. Muutama konserteista, kuten Joe Lovanon ja suuren orkesterin avajaiskonsertti ja jazzrumpalina paremmin tunnetun Teppo Mäkysen sävellyskonsertti saavat taustakseen näyttävät elokuvavisualisoinnit.

- Ensimmäinen rakkauksistani on musta rytmimusiikki. Heti toisena tulevat leffat, Uotila kertoo marssijärjestyksestään.

Uotila kuuntelee mustaa rytmimusiikkia hyvin laajasti. Hänen kokoamastaan top 5 -suosikkilevylistasta löytyvät jazzsuuruudet Miles Davisin The Complete Concert 1964, John Coltranen A Love Supreme, Herbie Hancockin Thrust ja Chick Corean Light As a Feather. Soulin puolelta hän nostaa ikisuosikikseen Marvin Gayen What’s going on -klassikon.

- Kaikki nämä levyt kuulin nuoruusvuosinani, ja ne tekivät lähtemättömän vaikutuksen. Davisin ja Coltranen levyt ovat jazzmielessä ylittämättömiä. Oma soittoni perustuu vahvasti näiden levyjen pianistien ja rumpalien viitoittamaan soittotapaan.

Musiikkiin intohimoisesti suhtautuva jazzprofessori kertoo viettävänsä myös suuren osan vapaa-aikaansa musiikin tai elokuvien parissa.

- Luen paljon vapaa-aikanani musiikkiin liittyvää kirjallisuutta. Ja katson leffoja, vaikka olenkin niiden kanssa vain innokas harrastaja, Uotila summaa.

Haluatko tietää lisää?

Jukkis Uotila paljastaa TOP 5 -listansa perusteluineen lempilevyistään sekä elokuvista, joiden soundtrackeja hän rakastaa. Katso listat osoitteesta bit.ly/jukkistop5.
Sibafestin ohjelma: www.sibafest.fi
 

Teksti: Johanna Laitinen