Sävellyksenopiskelijat yhteistyössä ammattiorkesterin kanssa

|
Blogg

 

 

 

 

 

 

 

 

Helsingin kaupunginorkesteri kokoontuu Musiikkitalon harjoitussali Paavoon huhtikuisena aamuna. Käynnistymässä on työpaja, jossa työstetään viiden Sibelius-Akatemian sävellyksenopiskelijan orkesteriteoksia. Piipahdimme paikalla tunnustelemassa tunnelmia.

Orkesterin eteen kapellimestarin korokkeelle nousee Sibelius-Akatemian kapellimestariopiskelija Jaan Ots. Päivän aikana harjoitellaan Nuño Fernándezin, Albert Lenkiewiczin, Juhani Vesikkalan, Mioko Yokoyaman ja Itzam Zapatan teoksia tai niiden katkelmia.

– Olemme jo aiemmin tehneet tällaista yhteistyötä Radion sinfoniaorkesterin kanssa, nyt ensimmäistä kertaa kumppanina on HKO. Mukana projektissa on sävellyksen ja musiikinteorian opiskelijoita, joiden töitä päästään nyt työstämään yhteistyössä ammattiorkesterin ja -muusikoiden kanssa, kertoo opiskelijoita ohjannut sävellyksen professori Veli-Matti Puumala.

 

Ensimmäisenä nuottitelineille asetetaan Vesikkalan seitsemänminuuttisen sävellyksen flashbacklash nuotit. Osana tätä sävellystä muusikot pääsevät tuottamaan ääntä omien instrumenttiensa lisäksi myös muun muassa jaloillaan. Pianisti Elisa Järven työkalupakista löytyy muun muassa muovikauha ja pankkikortti.

– Tämä on ensimmäinen kerta, kun olen säveltänyt näin suurelle orkesterille, toteaa Vesikkala ennen harjoitusten alkua.

Yhteistyötä tehdään, jotta kynnys tulevien kollegoiden, asiakkaiden, työnantajien – ammattimuusikoiden ja -orkesteriorganisaatioiden – kohtaamiseksi tulisi matalammaksi jo opintojen aikana. Muun muassa tästä syystä Helsingin Musiikkitalon päätoimijat Sibelius-Akatemia, Helsingin kaupunginorkesteri ja Radion sinfoniaorkesteri ovat tiivistäneet monella tasolla yhteistyötään; syksyllä 2015 perustettiin uusi Orkesteriakatemia-yhteistyö, jonka tavoitteena on kehittää orkesterisoittajien, kapellimestareiden ja säveltäjien koulutusta vastaamaan entistä paremmin orkestereiden tarpeisiin ja lisätä koulutuksen työelämälähtöisyyttä.