Percussion Plus – Lyömäsoitinmusiikin ystävän taivas?

|
Blogg

Joukko Taideyliopiston Sibelius-Akatemian lyömäsoitinopiskelijoita osallistui helmikuussa Tukholmassa järjestettyyn Percussion Plus -tapahtumaan, jota isännöi Kungliga Musikhögskolan. Matkakuulumisia kirjoitti opiskelija Tiia Toivanen. Lisätietoja tapahtumasta osoitteessa www.kmh.se/in-english/concerts--events/all/percussion-plus-festival-2018.html

Yhdeksän matkalaukun sisältö paljastuu ulkopuolisille vasta lentokentän läpivalaistuksessa. Pari pöytää, kukkaruukku, nuijia, metalliputken pätkiä ynnä muita vietereitä... Näillä, ja parilla kymmenellä muulla soittimella, lähdettiin tällä kertaa matkaan festivaaleille. Neljä vuotta sitten Helsingissä ja kaksi vuotta sitten Tallinnassa järjestettyjen Percussion Plus – festivaalien isäntänä oli tänä vuonna Tukholma. Pääpaikkana Kungliga Musikhögskolan.

Kentältä suunnistettiin suoraan konserttipaikalle metsästämään loppuja soittimia. Kenraalin jälkeen vaatteiden vaihto ja yleisöön istumaan. Sali täyttyy asiantuntevista korvista ympäri pohjoismaita. Festareiden tunnelmaan virittäydyttiin kolmen tunnin pituisella avajaiskonsertilla. SibA Percussion Ensemblen musiikillista antia oli tarjolla vasta puoliajan jälkeen, ei enää niin turtuneille korville, mutta silti konsertissa loppuun asti istuneille uskollisimmille faneille. Esitetty teos oli Johanna Beyerin Percussion ja kappaleen johti Tim Ferchen.

Seuraavat kolme päivää täyttyivät monista mestarikursseista ja konserteista. Aamusta iltaan rytmejä, melodioita, musiikkia, voimaa, soundeja, teatteria, loputtomasti eri soittimia käsirummuista ja symbaaleista melodialyömäsoittimiin ja itse tehtyihin tuulikelloihin. Musiikkia laidasta laitaan: soolona mm. Bachia ja Debussya, ensemblenä Xenakista ja muuta suoraan lyömäsoittimille sävellettyä musiikkia. Päivien aikana aikana nähtiin myös vanhoja ja uusia tuttuja ja todistettiin jälleen sitä, että hyvällä yhteishengellä musiikin tekeminen ja roudaaminen on oikeastaan tosi tosi kivaa!

Reissussa todettiin käytännössä myös se, että kielellä pärjätään ja nälkään ei kuolla. Keskustelua ja huomiota herättivät mm. ajatukset Aikidon yhdistämisestä soittoon, kuinka Pikatzu soittaa marimbaa ja miten joissain muissa maissa riittää edelleen paljon rahaa kulttuurin tukemiseen. Kokonaisuudessaan saatiin iso annos taivasta. Jokaiselle meistä jäi varmasti mieleen jotain, mitä toisi mukaan Suomeen tai ottaisi mukaan omaan soittoonsa.

Kaikissa asioissa, niin kuin myös lyömäsoitinmusiikissa, tulee joskus raja vastaan. Siispä kisakunnon ylläpitämisen salaisuus näillä festivaaleilla SibA Percussion Ensemblelle oli: monen tunnin päivittäiset saunomiset, surullisen Suomi–Ruotsi -jääkiekko-ottelun myötäeläminen, hyvät yöunet sekä ravitseva aamiainen.

Tukholman reissu oli kaiken kaikkiaan hyvä kokonaisuus. Ja uskokaa tai älkää, lyömäsoittajat tekevät myös musiikkia, niin että se voi oikeasti pysäyttää kuulijan penkkiin, koskettaa ja herättää tunteita. Kiitos Percussion Plus 2018.

 

 

 

Ämnesord