Minun Sibelius-suhteeni, osa 6: Laura Iachovache-Pana

|
Blogg

Minun Sibelius-suhteeni -sarjassa Sibelius-Akatemian omat ja vierailevat opettajat sekä opiskelijat kertovat suhteestaan säveltäjämestariin ja hänen musiikkiinsa.

Pianonsoiton viimeisen vuoden maisteriopiskelija Laura Iacovache-Pana osallistui 27.2.-1.3. 2015 käytyyn Helmi Vesa –pianokilpailuun, jossa juhlavuoden kunniaksi ohjelmistoon sisältyi myös pakollinen Sibeliuksen teos.

- Sibelius on minulle jollakin tavalla hyvin läheinen, ja hänen musiikkiinsa pääsee helposti mukaan. Pidän erityisesti hänen harmonioistaan ja musiikin sävelkielestä, niistä syntyy esimerkiksi maisemakuvia mieleen, ja hänen pianomusiikissaan on monipuolisia kansanmusiikillisia sävyjä. Sibeliuksen tuotannostaan tärkeitä minulle ovat tietenkin myös Finlandia ja muut rakastetut teokset. Pianistina muistan erityisesti teoksen Kuusi, joka oli ensimmäinen kohtaamiseni Sibeliuksen kanssa. Olin melko pieni sitä soittaessani, enkä ehkä ymmärtänyt sen merkitystä itselleni täysin tuolloin, mutta edelleen sen kuullessani muistan, miten sen aikoinaan soitin. Pianistille Sibeliuksen musiikki on paikoin teknisesti hankalaakin, mutta kuitenkin kädelle mukava soittaa.