Photo: Karoliina Pirkkanen

Minun Sibelius-suhteeni, osa 2: Jaakko Ryhänen

|
Blogg

Minun Sibelius-suhteeni -sarjassa Sibelius-Akatemian omat ja vierailevat opettajat kertovat omasta suhteestaan säveltäjämestariin ja hänen musiikkiinsa. Sarjan toisessa osassa maailmankuulu bassolaulaja Jaakko Ryhänen kertoo omista muistoistaan Sibeliukseen liittyen. Ryhänen piti mestarikurssin Sibelius-Akatemian laulunopiskelijoille Helsingin Musiikkitalossa 19.-23.1. 2015.

"Loppujen lopuksi olen esittänyt vuosien mittaan Sibeliusta melko vähän. Suhteeni hänen musiikkiinsa alkoi Tammelan kansakoulussa, jossa lauloin koulun kuorossa. Sieltä jäi mieleen Finlandia, joka on edelleen Sibeliuksen tuotannosta minulle rakkain. Sitä laulettiin paljon kouluaikana ja aina kun kuulen sen, olen jälleen tuon kuoron harjoituksissa tai konsertissa. Toinen itselleni hyvin merkittävä teos on Ristilukki. Kotonani kuunneltiin radiota ja muistan erään 1950–luvun kuunnelman, jossa laulu oli mukana ”välimusiikkina”. Se vetosi. Kuuntelimme kotona myös säveltäjämestarin hautajaismenot ja jo lapsena tajusin, että tämä ihminen oli jotakin erikoista. Ruotsinkielisiä Sibeliuksen lauluja en juuri laulanut vielä opiskeluaikanakaan ennen kuin oopperan silloinen kapellimestari, Sibeliuksen vävy Jussi Jalas pyysi esiintymään erään sukulaisensa hautajaisiin. Siellä minulta pyydettiin ruotsinkielistä Sibeliuksen laulua – en muista enää mikä se oli, mutta sitä harjoiteltiin ääntämystä myöten hartaasti, jottei esitys tuottaisi pettymystä.

Sibelius tuli vastaan myöhemmin yllättävältä taholta myös 1990-luvulla kun työskentelin vakituisena professorina Wienissä. Löysin asunnon mukavalta etäisyydeltä työpaikaltani. Eräänä päivänä kadulla törmäsin eläkkeellä olevaan Wienin filharmonikkojen sellistiin, joka kysyi tiesinkö asuvani talossa, jossa myös Sibelius oli asunut aikoinaan. Rakennuksen nurkan takaa löytyikin plakaatti jossa luki: Tässä asui Suomen suuri poika Sibelius. Myöhemmin tosin kävi ilmi, että hän oli ilmeisesti asunut kadun toisella puolella – mutta kulkenut samoilla kaduilla ja todennäköisesti käynyt samassa kapakassakin kadun varrella jossa minäkin jonkun kerran kävin.

Sibeliuksestahan on paljon mielenkiintoisia ja hauskoja anekdootteja. Nekin kertovat, että hänen on täytynyt olla persoonana hyvin erikoinen – ei mikään tavallinen taaplaaja!"

 

Jaakko Ryhäsen mestarikurssin päätöskonsertti järjestetään Musiikkitalon Sonore-salissa 23.1.2015 klo 19. Konsertissa esiintyvät mestarikurssille osallistuneet opiskelijat, joiden ohjelmistossa on ollut mukana myös Sibeliuksen lauluja.

Ämnesord