Lukas Stasevskij Lincoln Center Stage Piano Quintetin sellistiksi

|
Blogg
Sibelius-Akatemian sellonsoiton opiskelija, valmistumisen kynnyksellä kurkotteleva Lukas Stasevskij lähtee tammikuussa 2016 loistoristeilijälle Lincoln Center Stage Piano Quintetin sellistiksi.
 
Newyorkilainen musiikkikeskus Lincoln Center ja huippuvarustamo Holland America Lines käynnistävät kolmivuotisen Lincoln Center Stage -pilottihankkeen, johon osallistumaan valitaan kansainvälisten koesoittojen perusteella viisihenkinen pianokvintetti Lincoln Center Stage Piano Quintet. Projekti käynnistyy tammikuussa 2016, jolloin kvintetti lähtee neljäksi kuukaudeksi esiintymään varustamon loistoristeilijälle Karibialle ja Välimerelle.
 
Muusikot hankkeeseen valittiin Lontoossa, New Yorkissa ja Bostonissa järjestetyissä koesoitoissa kaiken kaikkiaan noin 300 hakijan joukosta. Sibelius-Akatemiassa maisteriopintojaan viimeistelevä sellisti Lukas Stasevskij osallistui koesoittoihin Lontoossa ja pääsee nyt toteuttamaan yhtä haavettaan.
 
- Olen haaveillut, että pääsisin tienaamaan leipäni kamarimusiikkia soittamalla, joten tämä on aivan unelmapesti. Lisäksi tämä tulee olemaan ensimmäinen ”oikea” työpaikkani, hän toteaa.
 
Matka kohti maailman meriä käynnistyy Miamista tammikuussa 2016 ja harjoitukset uusien työtovereiden kanssa alkavat New Yorkissa marraskuussa 2015. Muusikoiden asemapaikkana toimivalla risteilijällä on 900 hengen konserttisali. Laivalla Stasevskij konsertoi lähes päivittäin sekä kamarimuusikkona että solistina.
 
Neljän kuukauden matkaa varten valmistellaan 15-18 erilaista konserttiohjelmaa, joten työ tulee olemaan todella tiivistä ja intensiivistä. Edessä onkin nuorelle muusikolle mielenkiintoinen, työntäyteinen mutta ei välttämättä helppo vuosi.
 
- Laiva pysähtelee päivittäin eri satamissa ja tietenkin pääsee näkemään paljon uusia paikkoja. Toisaalta pitää toimia ammattimaisesti ja työskentely on varmasti kovaa ja kurinalaista, sillä konsertteja on kuutena päivänä viikossa.
 
Musiikillisten taitojen ja ohjelmiston lisäksi reissussa tullaan tarvitsemaan myös sosiaalisia taitoja. Stasevskij kertoo, että koesoittojen yhteydessä hakijat myös haastateltiin juuri näitä valmiuksia silmällä pitäen. Laivaolosuhteissa joutuu tietysti miettimään myös uudenlaisia harjoittelutapoja.
 
- Tulen tämän pestin aikana varmasti itsenäistymään taiteilijana ihan ainutlaatuisella tavalla; saan kehittää itseäni keikkailemalla päivittäin. 
 
Stasevskij odotteleekin jo innolla uudenlaista yhteistyötä muusikkokollegoiden kanssa.
 
-  Haluan oppia myös työskentelemään täysin eri kulttuureista tulevien ihmisten kanssa. Kamarimusisoinnin juju piilee siinä, että osaa löytää ne hetket jolloin tarvitaan aktiivisuutta ja ne, joissa on kuuntelevammassa roolissa. Onnistunut yhteissoitto perustuu dynaamisuuteen ja soittokumppaneiden tuntemiseen. Tiedän kokemuksesta, että ristiriitoja voi tulla parin päivänkin sisällä - tärkeintä onkin se, miten niistä päästään eteenpäin.