Photo: Jimmy Katz
Joe Lovano

Joe Lovano: ”Jazz on kuin elokuvaa”

|
Blogg

Amerikkalainen jazzsaksofonistilegenda Joe Lovano nähdään elokuvajazzin parissa Sibafestin avajaiskonsertissa 30. tammikuuta. Konsertissa hän esiintyy oman Europa Quartetinsa kanssa sekä Sibis Alumni Big Bandin solistina trumpetisti Tim Hagansin ja kapellimestari Vince Mendozan kera.

Sibafest on tänä vuonna täynnä elokuvamusiikkia ja visuaalisen maailman inspiroimia säveliä. Saksofonisti Joe Lovano on niin jazzmusiikin kuin klassisten Hollywood-elokuvienkin suuri rakastaja.

– Soitamme kvartettini kanssa elokuvista ja oopperasta inspiroituneita omia kappaleitani. Esitämme myös elokuvista tuttuja teemakappaleita, joista on tullut minulle erityisen rakkaita. Yksi näistä teoksista on Theme from Laura (1944), joka on kulkenut mukanani aina. Legendaarinen orkesterinjohtaja Woody Herman esitteli sen minulle, kun olin vasta parikymppinen, Lovano kertoo.

Konsertissa kuullaan Lovanon mukaan musiikkia myös muun muassa elokuvista Cabin in the Sky (1943) ja Pal Joey (1957). Frank Sinatran tähdittämän Pal Joeyn mies nostaa yhdeksi suurimmista elokuvasuosikeistaan.

– Sinatran elokuvista myös 60-luvun alun Come Blow Your Horn on hieno, Lovano lisää.

Intohimo taiteeseen erottaa jyvät akanoista

Joe Lovano on vieraillut Suomessa useita kertoja, ensimmäistä kertaa jo 1970-luvulla. Hän on myös opettanut useasti Sibelius-Akatemian jazzopiskelijoita. Lovano ei silti halua pitää itseään opettajana, vaan näkee itsensä samanarvoisena muiden soittajien kanssa – iästä tai kokemuksesta riippumatta.

– Jazzissa on kyse jakamisesta toisten kanssa. Yhdessä soittamista voi hyvin verrata elokuvien tekemiseen: näyttelijät viestivät toistensa kanssa samalla lailla, ja ilman ryhmää ja toisten tukea ei taideteosta voi synnyttää.

Lovano kertoo oppineensa nuorena soittajana vanhemmilta kollegoiltaan, että paras jazz syntyy intohimosta taiteen tekemiseen.

– Intohimoisuus erottaa jyvät akanoista. Tätäkin voi verrata elokuviin. Kun miettii vaikka nuorta Marlon Brandoa, hänen kokemattomuutensa näyttelijänä ei merkinnyt elokuvayleisölle mitään. Intohimo tekemiseen loi hänestä legendan.

Joe Lovanon mielestä jazz on musiikinlajina nykyään erityisen kansainvälinen ja sukupolvirajat ylittävä. Itse hän edustaa ikäluokkaa, jolle oppi tuli suoraan jazzin alkulähteiltä Yhdysvalloista.

– Vuonna 1925 syntynyt isäni oli yksi Clevelandin johtavista jazzsaksofonisteista. Hän kasvoi swingiin, bebopiin ja free jazziin ja oli ikänsä puolesta samaa sukupolvea kuin legendaarisimmat jazzmuusikot John Coltranesta Miles Davisiin. Isäni on jopa jamitellut Coltranen ja Thelonious Monkin kanssa kotikaupungissamme 1950-luvun alussa. Häneltä opin jazzista lähes kaiken.

Keitä nuoria muusikkoja Joe Lovano itse tällä hetkellä seuraa ja suosittelee suomalaisille jazzfaneille?

– Rumpali Bill Stewart, saksofonisti Jaleel Shaw, basisti Esperanza Spalding ja pianisti Leo Genovese ovat nuoria nimiä, joista paistaa rakkaus musiikkiin, Lovano vinkkaa.

Sibafest: Avajaiskonsertti: Movies
La 30.1. klo 19.30
Musiikkitalon konserttisali
Liput: 52,50/41,50 € (Lippupalvelu), 49/39 € (Musiikkitalo)
Amerikkalaisen saksofonistin Joe Lovanon vuonna 2014 debytoinut Europa Quartet avaa Sibafestin väkevällä ja energisellä jazzillaan. Konsertissa kuullaan mm. Joe Lovanon sävellyksiä, joiden inspiraationa ovat elokuvien tunnelmat ja hahmot. Konsertin toinen puolisko on omistettu jousilla vahvistetulle Sibis Alumni Big Bandille, jota johtaa säveltäjä-sovittaja Vince Mendoza. Orkesterin solisteina ovat saksofonisti Joe Lovano ja trumpetisti Tim Hagans. Ohjelmassa kuullaan rakastettuja elokuvasävelmiä mm. elokuvista The Summer of ’42, Henry the V, L’ascenseur pour l’échafaud, The Subterraneans, Death Wish, Chinatown, A Streetcar Named Desire ja Once Upon a Time in the West.
Joe Lovano Europa Quartet
Joe Lovano, saksofoni
Salvatore Bonafede, piano
Lars Danielsson, basso
Jukkis Uotila, rummut
Sibis Alumni Big Band & Sibelius-Akatemian kamariorkesteri, joht. Vince Mendoza
Joe Lovano, saksofoni
Tim Hagans, trumpetti
Random Doctors, visualisointi

Ps. Haastattelin puhelimitse mestarisaksofonia alkuillasta 24. lokakuuta, jolloin hän konsertoi (Sibafestissäkin vuonna 2014 esiintyneen) kitaristi John Scofieldin kanssa Salzburgissa samana iltana. Löysin YouTuben syövereistä fanin Salzburgista kuvaaman videon. Katso video linkin takaa.

Myös Suomessa fanitetaan Joe Lovanoa. Katso YouTubesta, miten.

Teksti: Johanna Laitinen