James David Christie: Improvisaation opiskelu vie vuosia

|
Blogg

Professori James David Christie Oberlin Conservatory of Musicista (Ohio, USA) on vieraillut tällä viikolla Sibelius-Akatemiassa ja pitänyt opiskelijoille urkujensoiton mestarikurssia, jolla on perehdytty Nicolas de Grignyn ja Dietrich Buxtehuden musiikkiin. 

- Opetus vie aikaa ja ongelmani on, että olen opettajana aika hidas ja perinpohjainen. Niinpä joskus mestarikurssien tiivis ja lyhyt aikajakso turhauttaa. Mutta Suomessa on hyvä urkukulttuuri ja hyvät opettajat! Opiskelijanne ovat olleet oikein hyvin valmistautuneita - olen ollut vaikuttunut, Christie kiittelee.

Christie on ollut urkumusiikin kentällä merkittävä ja aktiivinen toimija vuosikymmeniä. Hän toteaa, että amerikkalainen urkumusiikin kulttuuri on mennyt paljon eteenpäin.

- Meillä on nyt hyviä urkurakentajia, joiden ansiosta soitinvalikoima on hyvä ja parhaat soittimemme ovat jo jopa parempia kuin eurooppalaiset. Meidän ei ole enää välttämätöntä matkustaa Eurooppaan tutustumaan soittimiin kuten aikaisemmin, hän kiittelee. 

Keskiviikon 1.3. kurssilla käsiteltiin muun muassa Dietrich Buxtehuden teosta Te Deum. Kuuntele haastattelu, jossa Christie puhuu muun muassa improvisoinnista klassisessa musiikissa.

 

 

Christie konsertoi torstaina 2.3. klo 18 Helsingin Musiikkitalon Organo-salissa ohjelmalla, jonka hän on rakentanut salin urkujen ympärille.
Mestarikurssille osallistuvat opiskelijat esiintyvät urkumatineassa 2.3. klo 12.
Molempiin tilaisuuksiin on vapaa pääsy.