Harald Andersén oli jämpti opettaja, jolla oli pilke silmäkulmassa

|
Blogg

Marraskuussa 2015 Sibelius-Akatemian kirkkomusiikin aineryhmä sai lahjoituksena Harald Andersénin musiikkiaineiston: 30 muuttolaatikollista monipuolista materiaalia, joka sisältää muun muassa kuoro- ja koraaliaineistoa ja muistumia opiskelijaliikehdinnästä vuosikymmenien ajalta. Kansainvälisen Harald Andersén -kamarikuorokilpailun lähestyessä kävimme kuulostelemassa, mitä aineistolle kuuluu tällä hetkellä. 

Sibelius-Akatemian kirkkomusiikin professori Timo Kiiskinen kertoo, että lahjoitusta on käyty lävitse kesän 2016 aikana ja se on nyt järjestetty pitkään kaapistoriviin kirkkomusiikin aineryhmän tiloihin Sibelius-Akatemian Nervanderinkadun toimipisteeseen. Andersén aloitti opetustyönsä Sibelius-Akatemiassa 1955 ja ehti opettaa tulevia kirkkomuusikkoja vuosikymmeniä. Kiiskinen oli Andersénin oppilaana 1970- ja 1980-lukujen vaihteessa ja muistelee opettajaa lämmöllä. 

– Itse viihdyin hänen kanssaan. Häntähän kyllä kutsuttiin myös lempinimellä Harald Hirmuinen – ehkä muun muassa siksi, että hänessä oli eräänlaista ”vanhan kansan” johtamisotetta. Tiedän myös, että jotkut suorastaan pelkäsivät häntä. Andersén oli kyllä jämpti opettaja, mutta hänellä oli myös pilke silmäkulmassa. Hänestä tuli elävä legenda, joka pisti meidät opiskelijat töihin. Minusta se oli hyvä, Kiiskinen muistelee.

Sibelius-Akatemialle lahjoitetusta jäämistöstä löytyy myös kopioita kirkkomusiikin opiskelijajärjestön 1970-luvulla julkaisemasta Nachthorn-julkaisusta, jonne Andersénkin kirjoitti artikkeleita.

– Saamamme aineisto sisältää muun muassa kuoroteoskokoelmia ja 1940-, 50- ja 60-luvuilla julkaistua kuoromateriaalia. Tässä olisi työtä kirjastoalan ammattilaisellekin! On tarkoitus, että kuoronjohdon lehtorimme Jani Sivén tarttuisi seuraavaksi toimeen ja alkaisi tutkia irtonuotteja ja säveltäjäkohtaisesti järjestettyä kuoroaineistoa, Kiiskinen toteaa.