Annika Valkeajoki: Oppia uusista yleisöistä Skotlannissa

|
Blogg

Sibelius-Akatemian sinfoniaorkesteri on jäsenenä European Federation of National Youth Orchestras -organisaatiossa. Ensimmäisen vuoden sellonsoiton opiskelija Annika Valkeajoki osallistui syyskuussa sen Skotlannissa järjestämälle "bootcamp"- leirille, jolla nuoret muusikot eri puolilta Eurooppaa soittivat yhdessä ja verkostoituivat. Annika kirjoitti tunnelmistaan.

Torstai 24.9
    Ensimmäisellä luennolla meille esiteltiin Live Music Now Scotland -järjestön toimintaa ja muusikon työskentelyä tällaisessa organisaatiossa. Järjestön periatteena on viedä konsertteja ihmisille, jotka eivät itse pysty niitä mennä kuuntelemaan. Muun muassa vanhainkodit, vankilat, hoitokeskukset ja päiväkodit ovat yleisiä konserttipaikkoja. Live Music Now toimii monessa muussakin maassa, ja oli mielenkiintoista tutustua tällaiseen organisaatioon, vaikka Suomessa kyseisellä järjestöllä ei taida ollakaan toimintaa.
    Luennon jälkeen keskustelimme yleisistä järjestelyistä ja kamarimusiikkikokoonpanoista. Minä päädyin soittamaan Mendelssohnin kuudennen jousikvarteton ensimmäistä osaa hollantilaisen ja belgialaisen viulistin ja skotlantilaisen alttoviulistin kanssa.
    Illalla ohjelmassa oli BBC Scottish Symphonyn konsertti, jota ennen meille oli järjestetty coctailtilaisuus kaupungintalolla. Tilaisuudessa tutustuimme toisiimme ja mm. Glasgowin pormestari piti puheen. Kaupungintalolta suunnistimme suoraan konsertitalolle, jossa ohjemassa oli Glazunovin viulukonsertto ja Mahlerin 10. sinfonia. Oli hienoa päästä kuuntelemaan isoa orkesteria ja nähdä erilaisia konserttikäytäntöjä. Esimerkiksi orkesterin viritys toisen konserttimestarin toimesta ja ensimmäisen konserttimestarin sisääntulo aplodien saattelemana vasta virityksen jälkeen olivat minulle uusia ja erilaisia käytäntöjä. Konsertin jälkeen oli yhteinen illallinen 'bootcampin' osallistujien ja managerien kanssa.
    
Perjantai 25.9
    Heti aamusta menimme busilla alakouluun kuuntelemaan Live Music Now Scotlandin muusikoiden pitämää konserttia lapsille. Esitys oli todella hyvin suunniteltu lapset huomioon ottaen, ja meille vanhemmillekin esitys oli hauskaa seurattavaa. Tämän jälkeen keskustelimme yhdessä esityksestä ja meille opetettiin, miten lapsiyleisö täytyy ottaa huomioon.
    Lounaan jälkeen matkasimme vanhainkotiin kuuntelemaan toista konserttia. Tässäkin konsertissa oli hienosti huomioitu kyseinen yleisö mm. ohjelman suunnitelussa. Analysoimme jälleen yhdessä konserttia ja meille kerrottiin, kuinka huomioida vanhempi yleisö. Sain paljon hyödyllistä tietoa erilaisista yleisöistä ja niiden huomioon ottamisesta. Tällaisia asioita ei tule useinkaan itse ajatelleeksi, ja siksi oli kiinnostavaa kuulla tietoa eri-ikäisen yleisön käyttäytymisestä.
    Viimeisellä luennolle meille kerrotiin, kuinka toimia ammattimaisesti managerien ja konserttien järjestäjien kanssa. Minusta oli todella mielenkiintoista kuulla managerin näkemystä tällaisessa asiassa.
    Ennen yhteistä illallista harjoittelimme vielä muutaman tunnin kamarimusiikkikokoonpanojemme kanssa, ja illallisen jälkeen meille tanssimme skotlantilaisia kansantansseja kansanmusiikkiyhtyeen säestyksellä.

Lauantai 26.9
    Aamupäivän harjoittelimme vielä kamarimusiikkiesityksiämme iltapäivän konserttia varten, joka pidettiin konserttitalon musiikkistudiolla yhdessä kurssin osallistujien ja managerien kanssa. Konsertissa ideana oli, että jokainen kokoonpano esittää ohjelmansa kuvitteelisesti haluamalleen yleisölle (kuten lapset tai vanhukset) ja esittelee itsensä ja ohjelmansa hyödyntäen opetettuja tietoja ja taitoja. Tähän konserttiin bootcamp päättyi, ja loppupäivä meillä oli aikaa tutustua vapaasti kaupunkiin, ja illalla menimme vielä yhdessä koko porukalla syömään.

Matka oli kokonaisuudessaan todella hienoa kokemus. Opin muun muassa erilaisista yleisöistä, tutustuin todella mukaviin nuoriin muusikoihin, joiden kanssa sain soittaa myös kamarimusiikkia sekä kuulin hienoja esityksiä ja konsertteja. Harjoitellessani kamarimusiikkia erilaisesta kulttuuritaustasta tulevien kanssa opin hauskoja ja erilaisia tapoja harjoitella. Tämä oli kuulemma ensimmäinen EFNYO:n järjestämä 'bootcamp', ja toivon, että tämä ei jäänyt ainoaksi kerraksi. Minusta on mahtavaa, että tällaista toimintaa järjestetään ja tuetaan. Olisi upeaa päästä jatkossakin osallistumaan vastaavanlaisiin 'bootcampeihin'.

Ämnesord