Photo: Susanna Kekkonen

Aikuisten kehtolaulut lohduttavat nykymaailman menosta ahdistuneita

|
Blogg

Musiikkiteknologian aineryhmän soveltavan musiikin lehtori Päivi Takala suunnitteli Suomi 100 -juhlavuoteen audiovisuaalisen konsertin. Kehtolauluja aikuisille käsittelee nykymaailman kaoottisuutta dokumentaarisen videokuvan ja musiikin keinoin.

Päivi Takala, musiikkiteknologian lehtori Alejandro Olarte, kansanmusiikin maisteriopiskelija Petra Poutanen-Hurme, musiikkiteknologian opiskelija Kaj Mäki-Ullakko ja videotaiteilija, vuoden 2016 Oulun musiikkivideofestivaalin voittaja Ezra Gould luovat Kehtolauluja aikuisille -performanssin Musiikkitalon Black Box -saliin 14. maaliskuuta. Ryhmän tarkoituksena on tutkia musiikin, ääni-ilmaisun ja dokumentaarisen kuvan rajapintoja.

– Meitä kiinnostaa, mitä tuntoja dokumenttikuvaan tehty musiikki nostaa. Hyödynnämme esityksessä arkistoista ja YouTubesta löytämiämme dokumentaarisia videopätkiä. Tämän hetken todellisuutta edustavat esimerkiksi Välimeren venepakolaisvirrat hukkuvine ihmisineen tai ilmastonmuutos. Tutkimme, kuinka musiikki voi auttaa jäsentämään suhdettamme jatkuvaan kuvien somevirtaan, Takala kertoo.

Suurin osa esityksen värikkäästä musiikista ja äänimaailmasta hahmotellaan rakennetasolla etukäteen, mutta osa kuulokuvasta improvisoidaan vasta esitystilanteessa.

– Ryhmän kaikki jäsenet soittavat useampia instrumentteja. Kokoonpanoon kuuluu esimerkiksi erilaisia syntetisaattoreita, elektroniikkaa, erilaisia ääntä tuottavia esineitä, etnisiä soittimia sekä viulu, trumpetti ja laulu.

Takalan kokoama työryhmä päätyi pohtimaan äänimaailman lähteeksi kehtolauluja, joissa samat teemat toistuvat yllättävästi ympäri maailman.

– Maailmalta löytyy kehtolauluja, joissa pelotellaan lapsi lähes hengiltä ja sitten tyynnytellään, että nuku vaan. Kauheuksista tyynnyttelyyn -teema toimii myös esityksemme kehyksenä. Esityksen kehtolauluosioissa rauhoitetaan aikuinen musiikin ja valojen avulla. Perinteisiä kehtolauluja emme kuitenkaan esitä.

Päivi Takala kertoo konsertin idean tulleen osaksi Suomen merkkivuodesta. Sibelius-Akatemia haki valtioneuvoston johtamaan Suomi 100 -juhlavuoteen omaa kulttuuriohjelmaa, ja yksi tarjottu teema oli ”Suomi osana maailmaa”. Takalan työryhmä haluaa esityksensä keinoin näyttää, miltä maailman kauheudet tuntuvat Suomesta käsin katsottuna.

– Asetumme katsomaan esityksemme kautta 100-vuotiasta Suomea, sen historiaa ja nykyisyyttä osana ympäröivää maailmaa. Emme ole irrallaan muista, Päivi Takala muistuttaa.

Kehtolauluja aikuisille
Ti 14.3. klo 19.00
Black Box, Musiikkitalo
Liput: 17,50/11/6 € (Ticketmaster), 15/10/5 € (Musiikkitalo)
Kehtolauluja aikuisille on teos, jossa välin lempeästi, välin ankarammin tulkitaan musiikin suodattamana sitä uutisten ja somemaailman kuva- ja äänivirtaa, joka tunkee tajuntaamme maailman myllerryksien keskellä. 100-vuotias Suomi on osa maailmaa, jossa jaamme yhteiset kauhut ja pelot, mutta samalla myös pienet arjen asiat. Teoskokonaisuudessa tutkitaan musiikin ja dokumentaarisen kuvan ja äänen ilmaisun rajapintaa. Kehtolaulut ovat maailman historiassa toisaalta tuudittaneet lapsia uneen, toisaalta kertoneet maailman kauheuksista. Kehtolaulujen dynamiikka on konsertin dramaturgian pohjana. Kokonaiskonseptista vastaa Päivi Takala, mutta työryhmällä on vahva osuus lopputulokseen niin improvisoitujen jaksojen kuin työskentelymetodien kehittämisen kautta. Konsertin visuaalisesta toteutuksesta vastaa vuoden 2016 Oulun musiikkivideofestivaalin voittaja Ezra Gould. Odotettavissa on kokeiluja musiikin ja kuvan vuorovaikutuksesta. Konsertti on osa Suomi100-juhlavuoden ohjelmaa.
Petra Poutanen-Hurme, kantele, etniset instrumentit, laulu, elektroniikka, ääniobjektit

Kaj Mäki-Ullakko, trumpetti, elektroniikka, ääniobjektit

Alejandro Olarte, syntetisaattorit, ääniobjektit

Päivi Takala, viulu, elektroniikka, ääniobjektit

Taideyliopiston juhlavuosiohjelma Suomi 100 -sivulla

Teksti: Johanna Laitinen