Anja Ignatius violintävling ordnas för andra gången 20-22.1.2023

Konstuniversitetets Sibelius-Akademi ordnar Anja Ignatius violintävling för andra gången den 20–22.1.2023. Tävlingen är öppen för Sibelius-Akademins violinstuderande, från elever i ungdomsutbildningen till doktorander. 44 violinister har anmält sig till tävlingen.

Juryn består av cellisten Seppo Kimanen samt violinisterna Terhi Paldanius och Carolin Widmann. Syftet är att öka studerandenas möjligheter att delta i violintävlingar under sina studier. Till exempel ordnas den internationella Sibelius-violintävlingen med fem års mellanrum, då den riktgivande studietiden enligt de nuvarande förordningarna är 5,5 år.

Tävlingen, som ordnades för första gången 2013, är uppkallad efter violinisten Anja Ignatius (1911–1995) som räknas till de första finländska musikerna på stråkinstrument på internationell nivå. Ignatius, som redan som 15-åring gav sin debutkonsert, blev känd som solist i Sibelius violinkonsert samt som kompositörens vän och tolkare. Hon var professor i violinspel vid Sibelius-Akademin 1955–78. Hon är också känd som violinsolist på huvudkonserten vid de olympiska spelen i Helsingfors 1952.