Översikt för donatorer och partner 2024

Konstutbildningen och -forskningen stärktes i samarbete med donatorer och partner.

Rektors hälsning

Bästa donator och partner

Finland har byggts upp som en kulturstat sedan 1800-talet med hjälp av fostran och utbildning. Bildning har inte bara setts som förmågan att agera klokt under rådande omständigheter, utan också som konsten att föreställa sig vad som skulle kunna vara möjligt och hur världen borde se ut. Vi har kunnat föreställa oss självständigheten, den finländska kulturen, utbildningssystemet, jämställdheten och välfärdsstaten – en gemensam utopi som har burit oss mot en bättre framtid.

I dagens Finland är avsaknaden av visioner en central utmaning. Kärnan i problemen ligger inte i den avtagande ekonomiska tillväxten eller i krympande årskullar, utan i att vår fantasi och våra utopier håller på att blekna. Vi behöver nu ett nytt sätt att skapa visioner – en föreställningsförmåga som skapar mod, livskraft, framtidstro och hållbarhet. Vi behöver varken naiva idealutopier eller dystopier som präglas av en rädsla för domedagen. Det vi längtar efter är framtidsvisioner med tillräcklig dragningskraft och åskådlighet för att styra utvecklingen. Idéer om en framtid som är värd att försvara.

Konsten hjälper oss att skapa nya utopier. Dikter, dramatik, bildkonst och musik ger oss verktyg att skapa mening och betrakta världen även ur perspektiv som är främmande för oss själva. Fantasin är oumbärlig för människan: den gör det möjligt för oss att förstå konsekvenserna av våra handlingar, se alternativa vägar och bygga en bättre morgondag.

Vi behöver konstnärernas fantasi- och inlevelseförmåga så att vi kan omformulera berättelsen om det finländska idealsamhället. Vi kan endast uppnå det vi kan föreställa oss.

Tack för ditt stöd till konstutbildningen och kreativt tänkande!

Kaarlo Hildén, rektor


Promotionen firade konsten

Den andra promotionen i Konstuniversitetets historia ordnades i Helsingfors i augusti 2024. Vid promotionen vigdes 51 doktorer, 57 magistrar och åtta hedersdoktorer, bland dem republikens president Alexander Stubb, kapellmästare Susanna Mälkki och samlaren av romernas sångtradition Hilja Grönfors

Efter promotionsakten i Musikhusets konsertsal kunde stadsborna följa en festlig och programfylld procession av magistrar, doktorer och hedersdoktorer genom Helsingfors centrum. Festdagen kulminerade i en middag och promotionsdans på Gamla studenthuset.


Konstutbildningen och forskningen stärks

Utbildningen Music Business siktar på den internationella marknaden   

Finlands första Music Business-utbildningsprogram medför en ny typ av kommersiell kompetens inom den inhemska musikindustrin. Utbildningen stärker kompetensen inom kommersialisering, export och marknadsföring och förbereder för expert- och ledarroller, både på den inhemska marknaden och på de starkt konkurrensutsatta globala marknaderna. Programmet genomförs i samarbete med bland annat välansedda institutioner från USA. Det tvååriga engelskspråkiga magisterprogrammet inleds vid Sibelius-Akademin hösten 2025 med stöd av Teostos kulturstiftelse.

Miljonfinansiering för att stärka mångfalden i musikutbildningen

Jane och Aatos Erkkos stiftelse stöder Sibelius-Akademins projekt Röst och rättvisa med en miljon euro. Syftet med projektet är att genom internationellt samarbete främja mångfald inom musikutbildning och i vidare bemärkelse kulturell rättvisa i samhället. Att stärka mångfalden, inkluderingen och tillgängligheten i den finländska musikutbildningen är en gemensam vision för aktörerna inom branschen. Under projektet genomförs fyra konstnärliga samarbetsprojekt samt ett stort antal undervisningsbesök i samarbete med musikhögskolor från USA. Det fyraåriga forskningsprojektet omfattar hela projektet.

J. Martina Roos utsedd till den första professorn i musikteater

Professor J. Martina Roos

J. Martina Roos som är lektor i scenuttyck har valts till professor i musikteater vid Konstuniversitetet. Roos har arbetat som skådespelare, sångare, regissör och lärare och har mångsidig erfarenhet av musikteater samt omfattande professionella nätverk även internationellt. I sin roll som professor deltar Roos i uppstartandet av det nya magisterprogrammet i musikteater. Den nordiskt unika utbildningen planeras i nära samarbete med musik- och teaterfältet och de första studerandena antas våren 2026.

Professuren i musikteater kan inrättas tack vare en donation från Waldemar von Frenckells stiftelse. Stiftelsen Suomen Kulttuurirahasto, Svenska Kulturfonden och Svenska Litteratursällskapet i Finland har stött beredningen och inrättandet av magisterprogrammet.    

Miljonstöd till residensprogram för bildkonstnärer

Saastamoinen stiftelsen fortsätter att stödja det internationella residensprogrammet för bildkonstnärer med en miljon euro. De internationella konstnärsresidenserna är viktiga möjligheter för bildkonstnärers professionella utveckling och nätverkande och erbjuder arbetslivserfarenhet, synlighet och kontakter på den internationella konstscenen. Residensstipendier delas årligen ut för fortsatta studier till sex konstnärer som utexaminerats från Bildkonstakademin. Programmets residenscentrum finns i Maastricht, New York, Toronto och Skottland. Som option är det möjligt att få residensstipendium till Rijksakademie i Amsterdam om en alumn från Bildkonstakademin blir antagen dit.

Professur i artificiell intelligens till Konstuniversitetet

Peter Sarlin, grundare av AI-företaget Silo AI, har genom en betydande donation stött inrättandet av professurer i AI-forskning vid 13 finländska universitet, inklusive Konstuniversitetet. Målet med professurerna är att stärka Finlands och Europas ställning i AI-forskning, främja innovationer och locka toppexperter inom branschen till Finland. Konstuniversitetet ansluter sig i och med professuren till de europeiska toppuniversitetens Ellis-forskningsnätverk som främjar AI-forskning. Professuren som kombinerar konst och AI-forskning utgör en viktig utvidgning av det finländska kunnandet inom artificiell intelligens. Den professor som väljs utvecklar på bred front forskningen och undervisningen inom konst, innovation och teknologi vid hela universitetet.

Finlands Akademi beviljar över fem miljoner euro för nya innovationer

Konstuniversitetet deltar i MAGICS-projektet tillsammans med sex finländska universitet. Projektet har fått över fem miljoner euro i fortsatt finansiering från Finlands Akademi. MAGICS (Media – Arts – Games – Interaction – Computing – Science) kombinerar konst och vetenskap för att skapa nya innovationer och för med sig spetsteknologi till universiteten. Projektets mål är att öka välbefinnandet och bidra till den framtida utvecklingen av digitalisering och virtualisering på ett socialt hållbart sätt. Vid Konstuniversitetet möjliggör projektet bland annat virtuell teater och digital konstnärlig verksamhet.

Projektet ExoSound lett av professor Otso Aavanranta har fått över en halv miljon euro i finansiering från Finlands Akademi. Projektet undersöker konstnärliga, teknologiska och samhälleliga perspektiv på inkluderande elektronisk musik utomhus. Målet är att utveckla lätta, nätverksanslutna, trådlösa och väderbeständiga, lättanvända redskap och applikationer för att spela elektronisk musik utomhus.

Professor Otso Aavanrantas forskningsgrupp.

Projektet Chromatic Noise undersöker historia som gömmer sig i arkivbilder

Det konstnärliga forskningsprojektet Chromatic Noise vid Bildkonstakademin presenterar en innovativ och experimentell analogiseringsprocess, där digitaliserade arkivbilder återförs till sin materiella ursprungsform. I Projektet bearbetas arkivfotografier från början av 1900-talet från områden som idag är en del av Turkiet. Resultatet är en ny tolkning i en ny historisk kontext och potentiellt en ny minnesteknisk struktur inom filmfotografi. Saastamoinen stiftelsen stöder det treåriga forskningsprojektet.

Forskning visar att det lönar sig att undervisa i språk med hjälp av konst

Vad om man skulle lära sig språk genom sång, dans, teater eller cirkus? En ny studie visar att barn förstår begrepp och lär sig ord bättre när de tolkar dem genom kroppsliga uttryck. Musik, sång, kreativ motion och dans ger metoder för språkinlärning som kan främja utvecklingen av barnens språk-, läs- och skrivfärdigheter. Forskningsprojektet ELLA, som Konestiftelsen huvudsakligen finansierar och som samordnas av Teaterhögskolan, utvidgar förståelsen av språkinlärning genom konst. Resultaten visar att konstnärlig verksamhet också ger vuxna lekfullhet och glädje i språkinlärningen och uppmuntrar till att använda språket kreativt. Målet med projektet är att förnya undervisningspraxisen och väcka kritisk diskussion om bland annat hur språkinlärningen för personer med invandrarbakgrund bättre kunde stödas.


Ett hjärtligt tack till dem som stöder konsten

Anita och Olavi Seppänens minnestiftelse, Foundation PS, Helsingfors stad, Jane och Aatos Erkkos stiftelse, Jenny och Antti Wihuris fond, Konestiftelsen, Konstsamfundet, Leonora och Yrjö Paloheimos stiftelse, Lisi Wahls stiftelse, Louise och Göran Ehrnrooths stiftelse, Mauno Pudas-stiftelsen, Niilo Helanders stiftelse,  stiftelsen Otavan Kirjasäätiö, Outi och Jan Vapaavuoris stiftelse, Pro Musica-stiftelsen, Saastamoinen stiftelsen, Stiftelsen Emilie och Rudolf Gesellius fond, Stiftelsen Tre Smeder, Stiftelsen Suomen Kulttuurirahasto, Svenska kulturfonden, Svenska litteratursällskapet i Finland, stiftelsen Teoston kulttuurisäätiö, Waldemar von Frenckells stiftelse, William Thurings stiftelse


Konstnärer som startup-företagare

Inom konstutbildning har man under de senaste åren i högre grad än tidigare börjat betona arbetslivs- och företagarfärdigheter. När man skär ned på kulturen och minskar stipendierna blir allt fler konstnärer företagare antingen av egen vilja eller av nödvändighet. Konstnärer kan få hjälp med att föra sina företagsidéer vidare via Konstuniversitetets förinkubatorprogram Uniarts Hub. Programmet erbjuder information och stöd för företagarfärdigheter samt en testplattform för affärsidéer.

Verksamheten har finansierats av Helsingfors stad.

Start-up företagare Chen Qu och Jeremy Wong.

Ett problem i instrumentstudierna gav upphov till en företagsidé

Chen Qu och Jeremy Wong, som utexaminerades till musikmagistrar från Sibelius-Akademin, deltog i förinkubatorprogrammet år 2022. De är förutom yrkesmusiker även musiklärare och startup-företagare. Företagandet var inte ursprungligen någonderas mål. De ändrade sig när Qu upptäckte ett allmänt problem inom området. 

”Vi insåg att den veckovisa insatsen från en instrumentlärare inte har någon större betydelse om eleven inte övar på rätt sätt och tillräckligt mycket hemma. Unga elever vet eller minns ofta inte hur de ska öva, och vågar inte ge feedback till sin lärare. Vi blev företagare för att vi ville hitta en lösning på detta problem.”

Qu och Wong utvecklade en applikation för att effektivisera lärandet och förbättra interaktionen mellan instrumentstuderande och lärare. Duons företagsidé baserade sig till en början på en tryckt lärobok, men de insåg snabbt att den globala skalbarheten kräver en digital produkt för att lyckas. Så föddes appen Bravori, med vilken läraren kan planera och schemalägga hemuppgifter för sina elever, som i sin tur kan ge läraren feedback i realtid. 

Beredda att expandera företag

Bravori är för närvarande i pilotskedet. Qu och Wong har deltagit i fyra startup-inkubatorer och flitigt besökt evenemang inom branschen för att nätverka med potentiella investerare. Med tanke på utvecklingsarbetet är det livsviktigt för duon att applikationen testas och den feedback som fås. Härnäst hoppas de kunna delta i olika forskningsprojekt. Det finns även planer på samarbete med lokala musikläroanstalter. 

Qu och Wong ser sig fortfarande i första hand som konstnärer, men de blickar mot framtiden med ett öppet sinne. ”Om efterfrågan på Bravor ökar är vi beredda att expandera vårt företag. Popularitet är ett tecken på att satsningen lönar sig.” 

I samband med konst vill man numera tala om företagande. Bland kandidatstuderandena finns redan företagare. Även utbildningsprogrammens ledare är intresserade av att ta ansvar för studerandenas sysselsättning.

Riitta Huttunen Lektor i arbetslivsstudier

Höjdpunkter år 2024

Den finländska klassiska musikens världserövring fortsatte

Studerande på BBC Proms i London i augusti 2024. Credit: Chris Christodoulou/BBC.

Studerande vid Sibelius-Akademin och Royal College of Music uppträdde tillsammans på BBC Proms i London i augusti 2024 på världens största festival för klassisk musik. De unga musikernas gemensamma orkester uppträdde under ledning av Sakari Oramo för 6 000 åhörare i ett slutsålt Royal Albert Hall och fick till sist stående ovationer av publiken. Orkestern uppträdde senare även på Musikhuset i Helsingfors. Den gemensamma orkestern gav en överblick av utbildningskvaliteten vid de två läroanstalterna som rankas bland världens främsta. Det internationella orkestersamarbetet väckte stort intresse: nyhetsrapporteringen och konsertrecensionerna i Finland och England nådde totalt en publik på över 40 miljoner personer.

Sibelius-Akademins samarbete med Royal College of Music och besöket på Proms-festivalen stöds av Jane och Aatos Erkkos stiftelse. 

Stödkonsert samlade in över 40 000 euro för musikutbildningen i Ukraina

Under stödkonserten Let there be light som ordnades på initiativ av kapellmästare Dalia Stasevska i Musikhuset den 6 april 2024 uppträdde förutom studerande vid Sibelius-Akademin 34 ukrainska musikstuderande som har tvingats lämna sitt hemland på grund av Rysslands anfallskrig. Intäkterna från den slutsålda konserten styrdes till den ukrainska musikutbildningen via den europeiska konservatorie- och musikhögskoleorganisationen AEC.

Musiken kan inte stoppa kriget, men den har en stor uppgift. Den ger hopp och framtidsutsikter för unga.

Dalia Stasevska Kapellmästare

Leevi Haapala blir dekan för Bildkonstakademin

Leevi Haapala (fil.dr.), museichef för Museet för Nutidskonst Kiasma utnämndes till dekan för Bildkonstakademin våren 2024. I valet betonades Haapalas djupa kännedom om bildkonst och mångsidiga erfarenhet av ledarskap. Haapala har tidigare arbetat som professor i konst och presentationspraxis vid Bildkonstakademin. Målet för Haapala är att lyfta fram den konst och det tänkande som uppstår vid Bildkonstakademin mer synligt i samhällsdebatten samt stärka internationaliteten i undervisningen och forskningen.

Konstuniversitetets rektor Kaarlo Hildén valdes till en andra femårsperiod fram till den 30 november 2029. Professor vid Aalto-universitetet Teemu Leinonen (konstnärlig doktor) tillträdde som prorektor med ansvar för forskning. Som prorektor med ansvar för utbildning tillträdde Tapio Kujala (doktor i samhällsvetenskap), som tidigare har varit rektor för bland annat Tammerfors yrkeshögskola. 

Teaterhögskolans professor Heini Junkkaala tilldelades pris från stiftelsen Suomen Kulttuurirahasto

Suomen Kulttuurirahasto belönade Heini Junkkaala, professor i dramaturgi och skrivande av pjäser, med ett pris på 40 000 euro. Utmärkelsen tilldelades Junkkaala för hennes kompromisslösa och unika teaterarbete. Junkkaala, som skrivit ett stort antal pjäser, tackas särskilt för sin förmåga att omvandla det privata till något allmänt och skapa en identifieringsyta för publiken.


Finländsk konstutbildning är attraktiv

De nöjdaste studerandena i Finland

Enligt en riksomfattande studerandeenkät är studerande vid Konstuniversitetet nöjda med sitt universitet och kvaliteten på undervisningen. Konstuniversitetet hade det högsta genomsnittliga resultatet bland universiteten.

De mest eftertraktade studieplatserna i Finland

6 % av de sökande fick en studieplats. De mest populära utbildningsprogrammen var skådespelarkonst, bildkonst samt Arts management, society and creative entrepreneurship.

Ett av Finlands mest internationella universitet

27 % av de nya studerandena kommer från länder utanför Finland. 35 % internationella sökande av alla sökande.

Världstoppen

Sibelius-Akademin ligger på 9:e plats internationellt bland över 1 800 musikläroanstalter världen över (QS World University Ranking).

Kvalitetsstämpel efter kvalitetsrevision

Konstuniversitetet godkändes i den kvalitetsrevision som genomfördes av Nationella centret för utbildningsutvärdering (NCU). Universitetet uppfyller både nationella och internationella kriterier. Bland annat den intensiva växelverkan mellan studerande, lärare och alumner lyftes fram som en styrka.

Konstuniversitetet 2024:

  • 1 927 examensstuderande
  • 353 högre högskoleexamina
  • 176 lägre högskoleexamina
  • 18 doktorsexamina
  • 1 371 föreställningar, konserter och utställningar med en publik på 93 540 personer 

Konstuniversitetets placeringskapital 100 miljoner

Värdet på Konstuniversitetets placeringstillgångar uppgick i slutet av 2024 till 100,6 miljoner euro uppskattat enligt marknadsvärdet. Placeringsportföljens avkastning var 10,2 procent. Konstuniversitetet har en placeringskommitté som fungerar som ett rådgivande sakkunnigorgan och som lyder under styrelsen och rektorn i förvaltningen av universitetets medel.

Intäkterna från placeringsverksamheten höjdes med 3 miljoner euro. Med dem finansierades universitetets utvecklingsverksamhet, såsom stöd för studerandenas utexaminering inom målsatt tid, utbildning i skrivande och undervisning i svenskspråkig konstpedagogik. Universitetets flygelbestånd krävde också nyinvesteringar som avviker från ett normalt år, vilka finansierades genom ett extra uttag från placeringstillgångarna.

Den tilltagande inflationen och de ökade fasta kostnaderna medför utmaningar för Konstuniversitetets ekonomiska situation. Programmet för ekonomisk balans från tidigare år gav inte tillräckliga resultat och universitetet inledde omställningsförhandlingar våren 2024. Genom förhandlingarna eftersträvas en årlig besparing på 2,5 miljoner euro under åren 2025–2028. Besparingarna genomförs genom naturlig avgång, vilket förutsätter ändringar i universitetets nuvarande verksamhet.


Konstuniversitetets stödstiftelser

Nästan 800 000 euro från stödstiftelserna till studerande och utveckling av verksamheten

De stödstiftelser som verkar i anslutning till Konstuniversitetet beviljar understöd och stipendier till studerande och bidrar ekonomiskt till att utveckla universitetets verksamhet. Stödstiftelsernas medel har ackumulerats från testamenten, donationer och placeringsintäkter.

Sibelius-Akademins stödstiftelse

Sibelius-Akademins stödstiftelse stöder musikstudier och musikutbildning. År 2024 delade stiftelsen ut sammanlagt 675 000 euro i understöd, stipendier och andra stöd. Sammanlagt 259 musikstuderande fick personligt understöd bland annat för deltagande i mästarkurser och tävlingar samt för instrumentunderhåll. Studerande som slutförde sin examen inom målsatt tid fick ett stipendium. Stiftelsen stödde också internationella projekt och utbytesstudier samt konsertserien Unga konstnärer. Dessutom reserverades avkastning för pianotävlingar som ordnas under de kommande åren.

I slutet av 2024 uppgick marknadsvärdet för Sibelius-Akademins stödstiftelses kapital till 29,6 miljoner euro. Stödstiftelsen har förbundit sig till principerna för ansvarsfull placeringsverksamhet och placeringstillgångarna analyseras med tanke på miljöansvar, samhällsansvar och god förvaltningssed. Under år 2024 tog stödstiftelsen emot cirka 970 000 euro i testamenten och donationer från privatpersoner.

Till styrelsen för Sibelius-Akademins stödstiftelse hörde: Mammu Kaario (ordförande), Tom von Weymarn (vice ordförande), Emilie Gardberg, Eeva Ahdekivi, Jorma Ollila och Tapio Oksanen.


Konstuniversitetets stödstiftelse

Konstuniversitetets stödstiftelse stöder studier och utbildning i bildkonst och performativa konstarter. Stiftelsen delade ut sammanlagt 103 450 euro i understöd, stipendier och priser. Från Bildkonstakademins fond beviljades sammanlagt 46 700 euro i stöd till 69 bildkonstnärer. Från Teaterhögskolans fond beviljades 46 750 euro i stöd till 59 studerande eller blivande magistrar i performativa konstarter. Dessutom beviljades stipendier från fonderna till dem som utexaminerats inom målsatt tid.

Hos stödstiftelsen grundades Johanna Ehrnrooths fond, vars syfte är att stödja internationaliseringen av unga bildkonstnärer. Ur fonden beviljades det första bildkonstpriset på 10 000 euro. 

Marknadsvärdet för Konstuniversitetets stödstiftelses placeringstillgångar uppgick i slutet av 2024 till 1 miljon euro. Stödstiftelsen har förbundit sig till principerna för ansvarsfull placeringsverksamhet och följer regelbundet upp hur den genomförs. År 2024 tog stödstiftelsen emot 85 000 euro som donationer från stiftelser och privatpersoner. 

Till styrelsen för Konstuniversitetets stödstiftelse hörde: Heikki Lehtonen (ordförande), Kaarlo Hildén (vice ord- förande), Leif Jakobsson, Teijamari Jyrkkiö och Mikael Karkkonen.