Hurraa! Vietämme 10-vuotisjuhlaa vuonna 2023! Juhlavuoden aikana keskitymme katsomaan tulevaisuuteen.

Nykytaiteen historia ja teoria, kandidaatti

Perehdy nykytaiteen ilmaisumuotoihin, esittämiskäytäntöihin ja toimintaympäristöihin ja valmistu nykytaiteen asiantuntijaksi.

Henkilö tutkii Kuvataideakatemian näyttelyn töitä

Miksi meille?

Nykytaiteen historian ja teorian kandidaattiohjelmasta saat valmiudet toimia nykytaiteen asiantuntijana, esimerkiksi toimittajana, kriitikkona, kuraattorina, taidealan organisaatiossa tai muussa taiteen välittäjäroolissa. Pääset seuraamaan taiteellisen työskentelyn prosesseja läheltä, ja monet kursseista opiskelet yhdessä taideopiskelijoiden kanssa.

Sisältö ja tavoite

Ohjelma antaa sinulle valmiudet ymmärtää nykytaiteen taiteellisia prosesseja, toimintaympäristöjä ja yhteiskuntaa, jossa taiteilijan rooli voi olla monenlainen.

Opit tunnistamaan ja ymmärtämään nykytaiteen sisältöjä ja avaamaan niitä erilaisissa yhteyksissä ja erilaisille yleisöille analyyttisesti, monipuolisesti ja kriittisesti. Perehdyt taiteen historiaan ja teoriaan sekä esittämiskäytäntöihin ja -ympäristöihin. Saat käsityksen taiteellisista ajattelutavoista ja nykytaiteen ilmaisumuodoista, ja opit hahmottamaan taiteellisia prosesseja ja jäsentämään erilaisia näkökulmia nykytaiteeseen.

Taideyliopistossa saat mahdollisuuden perehtyä taiteellisen työskentelyn prosesseihin ja työskennellä tiiviissä yhteistyössä kuvataiteilijoiden ja muiden taiteilijoiden kanssa.

Tutkinto antaa valmiudet toimia nykytaiteen asiantuntijana ja erilaisissa taiteen välittäjärooleissa. Voit työskennellä esimerkiksi toimittajana, kriitikkona, kuraattorina tai erilaisissa taidealan organisaatioissa.

Uusi opetussuunnitelma tulossa

Taideyliopistossa on käynnissä opetussuunnitelmatyöuudistus. Uusien opetussuunnitelmien mukainen opetus käynnistyy syyslukukauden alussa 2024. Huomioithan tämän tutustuessasi nykyiseen opintosuunnitelmaan.

Opettajat

Opettajamme ovat ansioituneita, kansainvälisellä taiteen kentällä toimivia taiteilijoita ja taiteen eri alojen asiantuntijoita. Vierailevat suomalaiset ja ulkomaiset opettajat ohjaavat erikoiskursseja. Saat opintojesi ajaksi vastuuopettajan, joka seuraa etenemistäsi. 

Visiting Professor -ohjelman vierailijoita ovat olleet mm. David Batchelor, Monster Chetwynd, Omer Fast, Melissa Gordon, Özgü Gündeslioglu, IC-98, James Nisbet, Alex Olson, Josephine Pryde, Ruth Pelzer-Montada, Ciara Phillips, Mira Schor, Katarina Pirak Sikku, Alexandria Smith, Nina Wakeford, Emily Wardill ja Ahmet Ögüt.

Saastamoisen säätiön tukemassa kansainvälistymisohjelmassa ovat luennoineet mm. Rachael Allen, Nisrine Boukhari, Elmgren & Dragset, Okwui Enwesor, Nomaduma Rosa Masilela, Martha Rosler, Amalia Ulman ja Ho Rui An.

Hakeminen

Valitsemme uusia opiskelijoita kandidaatin tutkintoon johtavaan koulutukseen keväisin. Seuraava hakuaika on tammikuussa 2022.

Taideyliopisto on yksi halutuimpia opiskelupaikkoja Suomessa. Tutustu aiempien vuosien hakijatilastoihin.

Maisteriopinnot

Nykytaiteen historian ja teorian kandidaattiohjelma antaa edellytykset ylempään korkeakoulututkintoon johtavaan koulutukseen. Valmistuttuasi sinulla on mahdollisuus pyrkiä jatkamaan opintojasi Taideyliopiston tai muiden yliopistojen teoreettisissa maisteriohjelmissa.  

Tavoitetutkinto ja -aika

Taiteen kandidaatti (TaK)
3 vuotta

Yksikkö

Kuvataideakatemia

Hakukielet

suomi (fi) Lue lisää kielikäytännöistämme

Lukuvuosimaksu

EU:n ja ETA:n ulkopuolelta tuleville, englanniksi opiskeleville opiskelijoille 5000 €.
Lue lisää lukuvuosimaksusta

Hakuaika

Seuraava hakuaika ilmoitetaan myöhemmin.

Vastuuopettaja

  • Riikka Haapalainen

    Professori, Nykytaiteen tutkimus, Kuvataideakatemia
    +358504641157
    riikka.haapalainen@uniarts.fi