Nykytaiteen historia ja teoria, kandidaatti

Perehdy nykytaiteen ilmaisumuotoihin, esittämiskäytäntöihin ja toimintaympäristöihin ja valmistu nykytaiteen asiantuntijaksi.

Henkilö tutkii Kuvataideakatemian näyttelyn töitä

Miksi meille?

Nykytaiteen historian ja teorian kandidaattiohjelmasta saat valmiudet toimia nykytaiteen asiantuntijana taidealan organisaatiossa tai muussa roolissa taiteen kentällä, esimerkiksi toimittajana, kriitikkona, yleisötyöntekijänä tai kuraattorina. Pääset seuraamaan taiteellisen työskentelyn prosesseja läheltä, ja monet kursseista opiskelet yhdessä taideopiskelijoiden kanssa.

Sisältö ja tavoite

Ohjelma antaa sinulle valmiudet ymmärtää nykytaiteen taiteellisia prosesseja, toimintaympäristöjä ja yhteiskuntaa, jossa taiteilijan rooli voi olla monenlainen.

Opit tunnistamaan ja ymmärtämään nykytaiteen sisältöjä ja avaamaan niitä erilaisissa yhteyksissä ja erilaisille yleisöille analyyttisesti, monipuolisesti ja kriittisesti. Perehdyt taiteen historiaan ja teoriaan sekä esittämiskäytäntöihin ja -ympäristöihin. Saat käsityksen taiteellisista ajattelutavoista ja nykytaiteen ilmaisumuodoista, ja opit hahmottamaan taiteellisia prosesseja ja jäsentämään erilaisia näkökulmia nykytaiteeseen.

Taideyliopistossa saat mahdollisuuden perehtyä taiteellisen työskentelyn prosesseihin ja työskennellä yhteistyössä kuvataiteilijoiden ja muiden taiteilijoiden kanssa.

Opettajat

Opettajamme ovat ansioituneita, kansainvälisellä taiteen kentällä toimivia taiteilijoita, tutkijoita ja taiteen eri alojen asiantuntijoita. Vierailevat suomalaiset ja ulkomaiset opettajat ohjaavat erikoiskursseja. Saat opintojesi ajaksi vastuuopettajan, joka seuraa etenemistäsi. 

Visiting Professor -ohjelman vierailijoita ovat olleet mm. David Batchelor, Monster Chetwynd, Omer Fast, Melissa Gordon, Özgü Gündeslioglu, IC-98, James Nisbet, Alex Olson, Josephine Pryde, Ruth Pelzer-Montada, Ciara Phillips, Mira Schor, Katarina Pirak Sikku, Alexandria Smith, Nina Wakeford, Emily Wardill ja Ahmet Ögüt.

Saastamoisen säätiön tukemassa kansainvälistymisohjelmassa ovat luennoineet mm. Rachael Allen, Nisrine Boukhari, Elmgren & Dragset, Okwui Enwesor, Nomaduma Rosa Masilela, Martha Rosler, Amalia Ulman ja Ho Rui An.

Maisteriopinnot

Nykytaiteen historian ja teorian kandidaattiohjelma antaa edellytykset ylempään korkeakoulututkintoon johtavaan koulutukseen. Valmistuttuasi sinulla on mahdollisuus pyrkiä jatkamaan opintojasi Taideyliopiston tai muiden yliopistojen teoreettisissa maisteriohjelmissa.  

Lue opiskelijoiden kokemuksista

Hakuohjeet

Tavoitetutkinto ja -aika

Taiteen kandidaatti (TaK)
3 vuotta

Hakuaika

Tähän koulutukseen haetaan tammikuun 2024 yhteishaussa. Opinnot alkavat syksyllä 2024.

Hakukielet

suomi (fi) Lue lisää kielikäytännöistämme

Lukuvuosimaksu

EU:n ja ETA:n ulkopuolelta tuleville, englanniksi opiskeleville opiskelijoille 5000 €.
Lue lisää lukuvuosimaksusta

Yksikkö

Kuvataideakatemia