Usein kysyttyjä kysymyksiä Sibelius-Akatemiaan hakemisesta

Päivitetty 31.10.2019

Onko Taideyliopistossa käytössä ensikertalaisten kiintiöt?

Ei ole.

Saanko lisäpisteitä kouluarvosanojen, ylioppilaskirjoitusten tai taidediplomien perusteella?

Vain valintakoesuoritus ja mahdolliset ennakkotehtävät arvioidaan, eli aiemmilla suorituksilla ei ole merkitystä sisäänpääsyn kannalta.

Voinko hakea useampaan kuin yhteen hakukohteeseen samana keväänä?

Taideyliopiston kaikkiin koulutuksiin haetaan kevään ensimmäisessä yhteishaussa. Voit hakea samalla kertaa korkeintaan kuuteen eri koulutukseen. Tässä yhteishaussa sinun ei tarvitse asettaa koulutuksia mieluisuusjärjestykseen ja voit tulla hyväksytyksi niin moneen koulutukseen kuin mihin valintamenestyksesi riittää. Muistathan, että vaikka sinulle tarjottaisiin useampaa paikkaa syksyllä alkavista koulutuksista kevään yhteishauissa, voit ottaa vastaan vain yhden paikan samana lukukautena alkavasta koulutuksesta.

HUOM! Et kuitenkaan voi hakea samana vuonna saman koulutusohjelman, pääaineen tai pääinstrumentin sekä 5,5-vuotiseen että 2,5-vuotiseen koulutukseen.

Pitääkö minun osallistua valintakokeisiin Suomessa, vai voinko suorittaa tai korvata kokeen jotenkin?

Valintakokeisiin pitää osallistua paikan päällä Helsingissä (paitsi jos hakukohteen valintakokeet toteutetaan videohakuna, jolloin asiasta on mainittu koulutusohjelmakohtaisissa valintaperusteissa).

Onko peruskoulutukseen hakemiselle ikärajaa?

Ei ole. Riittää, että olet suorittanut hakukelpoisuuden antavan pohjakoulutuksen.

Maksaako tutkinto-opiskelu?

V: Taideyliopisto perii EU- ja ETA-maiden sekä Sveitsin ulkopuolelta tulevilta englanninkielisessä koulutuksessa opiskelevilta opiskelijoilta lukuvuosimaksun. Muilta opiskelijoilta ei peritä lukuvuosimaksuja. Lue lisää.

Opiskelijat maksavat kuitenkin myös vuosittaisen ylioppilaskunnan jäsenmaksun (n. 115e), joka oikeuttaa heidät opiskelija-alennuksiin. Taideyliopisto ei tarjoa asuntoja tai maksutonta ruokailua, vaan opiskelijoiden tulee itse huolehtia omista elinkustannuksistaan.

Otetaanko Taideyliopistoon siirto-opiskelijoita toisesta yliopistosta erillisen siirto-opiskeluväylän kautta?

V: Taideyliopistolla ei ole käytössä erillistä siirto-opiskelijahakua. Kaikki hakevat Taideyliopistoon tutkinnonsuoritusoikeutta korkeakoulujen yhteishaussa. Lue lisää.

Pitääkö minun osata suomen kieltä, jotta voin hakea Sibelius-Akatemiaan?

V: Suomen tai ruotsin kielen taito vaaditaan musiikkikasvatuksen koulutuksen hakijoilta. Muiden koulutusten osalta hakeminen onnistuu myös englanniksi. Sinun tulee osoittaa hakiessasi opetuskielen mukainen kielitaito.

Voinko ilmoittautua poissaolevaksi ensimmäisenä vuonna?

Yliopistolain mukaan ensimmäisen vuoden opiskelija voi ilmoittautua poissaolevaksi lukuvuodelle ainoastaan lakisääteisistä syistä. Lue lisää. HUOM! Opiskelu muualla ei ole pätevä syy ilmoittautua poissaolevaksi ensimmäisenä lukuvuonna.