Musiikinteoria pääaineena

Hanki valmiudet toimia syvällistä musiikin tuntemusta vaativissa asiantuntijatehtävissä.

Miksi meille?

Saat valmiudet toimia syvällistä musiikin tuntemusta vaativissa asiantuntijatehtävissä yhdessä maailman parhaista esittävien taiteiden yliopistoista. Opiskelu valmistaa sinut osallistumaan keskusteluun musiikkiyhteisössä ja muussa yhteiskunnassa. Musiikinteoreetikot työskentelevät musiikin asiantuntijan ja vaativissa musiikkipedagogin tehtävissä opettajina, toimittajina, tutkijoina ja muusikkoina.

Sisältö ja tavoitteet

Musiikinteorian koulutuksen ytimessä ovat satsioppi, musiikkianalyysi, soitinnus ja instrumenttiopinnot. Kandidaattivaiheessa opintoihisi kuuluu lisäksi säveltapailun sekä musiikinhistorian opintoja. Maisterivaiheessa syvennyt opinnoissasi musiikin tutkimukseen ja oman tutkimusaiheesi tuntemusta syventäviin opintoihin.

Ai­kam­me musii­kin -luen­to­sar­ja

Nuottimerkintöjä

Taideyliopiston Sibelius-Akatemian sävellyksen ja musiikinteorian aineryhmän oma luentosarja. Syksyllä 2020 luentosarja on järjestetty etänä videostriimein.

Opettajat

Opettajamme ovat alansa parhaita asiantuntijoita. Vakituisen opettajakuntamme lisäksi koulutusohjelmassa vierailee säännöllisesti kansainvälisiä huippuammattilaisia. Monet opettajistamme ovat myös tunnettuja tutkijoita.

Hakeminen

Sävellyksen ja musiikinteorian pääaineopintoihin hakevat arvioidaan eri valintaryhmissä. Hakija voi hakea samana vuonna molempiin pääaineisiin. Koulutuksen lähtötaso edellyttää Sibelius-Akatemian muita koulutusohjelmia parempia perusvalmiuksia musiikinteoriassa ja säveltapailussa sekä laajaa länsimaisen taidemusiikin tuntemusta. Sävellyksen pääaineeseen hakevilta edellytetään myös luovaa musikaalisuutta.

Taideyliopisto on yksi halutuimpia opiskelupaikkoja Suomessa. Tutustu aiempien vuosien hakijatilastoihin.

Tohtoriopinnot

Valmistuttuasi sinulla on mahdollisuus pyrkiä jatkamaan opintoja esimerkiksi musiikin alan tohtoriohjelmassa ja suuntautua tieteellisiin tai soveltaviin tohtoriopintoihin. Taideyliopistossa voi suorittaa jatkotutkintona tohtorintutkinnon.

Hakukohteet

Sävellyksen ja musiikinteorian koulutusohjelma, pääaine: musiikinteoria

  • kandidaatti ja maisteri (5,5 vuotta)
  • maisteri (2,5 vuotta)

Tavoitetutkinto

Musiikin maisteri (MuM)

Yksikkö

Sibelius-Akatemia

Hakukielet

englanti (en), ruotsi (sv), suomi (fi) Lue lisää kielikäytännöistämme

Lukuvuosimaksu

EU:n ja ETA:n ulkopuolelta tuleville opiskelijoille 5000 €.
Lue lisää lukuvuosimaksusta

Hakuaika

Tähän koulutukseen haetaan tammikuun 2023 yhteishaussa. Opinnot alkavat syksyllä 2023.

Yhteyshenkilöt

Minna Holkkola
lehtori, ainejohtaja

Lauri Suurpää
professori