Musiik­kia ja fi­lo­so­fi­aa: Taiteen etiikkaa

Moraalinäkökulmia taideteoksiin ja tekijöihin

X-symboli sinisellä ja violetilla taustalla.

Luentokonsertti on siirtynyt. Alkuperäinen päivämäärä oli 28.4.

Luennolla tutustutaan taiteen etiikkaan tarkastelemalla erilaisia taiteeseen liittyviä arvokysymyksiä, kuten voidaanko taiteella katsoa olevan vain sille kuuluva ominainen arvonsa, onko taiteen tekijä jollakin erityisellä tavalla moraalisessa vastuussa tekemisistään ja voiko taideteos ylipäätään olla moraaliton. Lopuksi pohdimme taiteen ja muun yhteiskunnan välistä suhdetta tarkastelemalla aika ajoin nousevaa ajatusta, että taide pitäisi valjastaa yhteisen hyvän ajamiseen. Luentokonsertin musiikkiosuudessa nostetaan esiin harvoin tai tuskin koskaan kuultuja pianoteoksia, minkä voi nähdä arvoihin liittyvänä kannanottona. Aihepiireiltään ja/tai tyyleiltään sävellyksillä on yhtymäkohtia Magnus Enckellin luomistyöhön. Säveltäjänimet ovat Paul Dukas, Selim Palmgren, Luciano Berio, Helvi Leiviskä ja Erkki Melartin.

Esiintyjät

Hemmo Laiho, luento
Annikka Konttori-Gustafsson, piano

Hemmo Laiho hymyilee kasvokuvassa kameralle. Mustavalkoinen kuva.
Hemmo Laiho

FT Hemmo Laiho väitteli Kantin teoreettisesta filosofiasta Turun yliopistossa 2012 palkitulla väitöskirjallaan Perception in Kant’s Model of Experience. Akateemisella urallaan Laiho on toiminut tutkimus- ja opetustehtävissä Turun yliopistossa, taiteen filosofian tuntiopettajana Turun ammattikorkeakoulussa sekä Fulbright-tutkijana Yhdysvalloissa. Tällä hetkellä Laiho työskentelee tutkijatohtorina Turun yliopiston tutkijakollegiumissa, Turku Institute for Advanced Studiesissa (TIAS). Tutkimustyössään Laiho on erikoistunut filosofian historiaan, erityisesti Kantiin, mielen ja havainnon filosofiaan sekä estetiikkaan ja taiteen filosofiaan.

Annikka Konttori-Gustafsson
Timo Blaschke Annikka Konttori-Gustafsson

MuT Annikka Konttori-Gustafsson toimi pitkään pianomusiikin ja tohtorikoulutuksen yliopistonlehtorina Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa. Hänen taiteellisen tohtorintutkintonsa (Sibelius-Akatemia 2001) aiheena oli ”Olivier Messiaenin läsnäolo ranskalaisessa pianokirjallisuudessa”; tutkintoon kuuluvan kirjallisen työn otsikko on Soiva sateenkaari: Matka Olivier Messiaenin värimaailmaan. Konttori-Gustafsson esiintyy sekä solistina että kamarimuusikkona ja liedpianistina. Hänen ohjelmistoonsa kuuluu runsaasti aikamme suomalaista musiikkia sekä ranskalaista 1900-luvun musiikkia. Viime vuosina hän on toteuttanut myös Palmgrenin ja Pingoud’n musiikkiin keskittyviä projekteja sekä tutkinut pianonsoiton historiaa Suomessa.

Lisätietoja: Eveliina Sumelius-Lindblom

Musiikkia ja filosofiaa -luentokonserttisarja:

Mikä on musiikin suhde yhteiskuntaan ja miten yhteiskunta kuuluu musiikissa? Nämä kysymykset ovat kiehtoneet monia säveltäjiä, muusikoita, musiikintutkijoita ja filosofeja. Syksyyn 2020 ja kevääseen 2021 sijoittuva luentokonserttisarja pyrkii avaamaan musiikin ja yhteiskunnan suhdetta useista eri näkökulmista käsin.

Luentokonserttisarja on osa 30 vuotta musiikin tohtoreita Sibelius-Akatemiasta -juhlavuotta.

Ajankohta

30.9.2021 klo 18:00 – 19:30

Sijainti

Ateneum-Sali

Ateneum

Kaivokatu 2

00100 Helsinki

Liput

Sisäänpääsy museolipulla

Muut tiedot


Tapahtuma Ateneumin verkkosivuilla

Haluamme luoda turvallisen tapahtumaelämyksen myös koronan aikana. Tutustu tästä turvaohjeisiin ennen tapahtumaan saapumista.

Sijainti kartalla

Katso reittiohjeet