Lisähaku 2025: Näin haet kulttuurisen musiikintutkimuksen koulutusohjelmaan (kandidaatti)

Kulttuurisen musiikkitutkimuksen 3-vuotisen koulutuksen lisähaun valintaopas 2025. Valintojen aikataulu, tarvittavat todistukset, ennakkotehtävät ja tietoa valintakokeisiin osallistumisesta.

Kulttuurisen musiikintutkimuksen koulutusohjelmaan valituille myönnetään oikeus suorittaa taiteen kandidaatin tutkinto (3-vuotinen koulutus). Koulutuksen järjestää Taideyliopiston Sibelius-Akatemian Seinäjoen yksikkö.

Lisähaun aikataulu 2025

  • Hakuaika: Lähetä hakemus Opintopolussa 16.6.–7.7.2025 klo 15.00
  • Liitteet: Toimita hakemuksen liitteet Opintopolussa viimeistään 7.7.2025 klo 15.00
  • Hakukelpoisuus: Sibelius-Akatemia vahvistaa hakukelpoisuutesi viimeistään 14.7.2025
  • Kirjallinen koe (Sibelius-Akatemian tiloissa Seinäjoella): 18.8.2025
  • Haastattelu (etätoteutus): 25.8.2025
  • Valintapäätös: Sibelius-Akatemia julkaisee valintapäätöksen 26.8.2025
  • Opiskelupaikan vastaanotto: Vahvista opiskelupaikkasi viimeistään 1.9.2025 klo 15.00
    • Vastaanota opiskelupaikkasi
    • Tee lukuvuosi-ilmoittautuminen
  • Opintojen aloittaminen: Uusien opiskelijoiden opinnot alkavat 15.9.2025

Kuka voi hakea?

Opiskelemaan voi hakea henkilö, jolla on koulutusohjelmaan vaadittava pohjakoulutus ja riittävä kielitaito.

Sibelius-Akatemia toteaa jokaisen hakijan hakukelpoisuuden ennen valintakoetta.

Opiskelijat valitaan Sibelius-Akatemiaan valintakoesuoritusten perusteella. Käytössä ei ole todistusvalintaa tai ensikertalaisten kiintiöitä.

Taiteen kandidaatin tutkintoon johtava koulutus (3 vuotta)

Opiskelemaan voi hakea henkilö, joka on suorittanut vähintään jonkin seuraavista:

  • suomalainen ylioppilastutkinto
  • International Baccalaureate (IB) -tutkinto
  • Eurooppalainen ylioppilastutkinto (EB)
  • Reifeprüfung- tai Deutsche Internationale Abitur -tutkinto
  • ammatillisesta koulutuksesta annetussa laissa (531/2017) tarkoitettu suomalainen ammatillinen perustutkinto, ammattitutkinto tai erikoisammattitutkinto
  • ulkomainen koulutus, joka asianomaisessa maassa antaa kelpoisuuden vastaaviin korkeakouluopintoihin
  • Cambridge Advanced International Certificate of Education -tutkinto (AICE)
  • Suomessa suoritettu korkeakoulututkinto tai ulkomailla suoritettu vähintään kandidaatin tutkintoa vastaava tutkinto.

Opiskelemaan voi lisäksi hakea henkilö, jolle on myönnetty opiskeluoikeus yliopistotutkintoon Suomessa.

Hakemiseen liittyviä rajoituksia

Jos hakija on suorittanut Sibelius-Akatemiassa korkeakoulututkinnon, hän ei voi hakea uudestaan opiskelemaan samaan pääaineeseen (tai klassisen musiikin instrumenttiopinnoissa samaan pääinstrumenttiin), josta on valmistunut.

Perustutkintokoulutuksen opiskelijavalinta koskee hakijoita, joilla ei ole voimassa olevaa opiskeluoikeutta Taideyliopistossa haetun opiskeluoikeuden alkaessa. Taideyliopistossa kirjoilla oleva perustutkinto-opiskelija voi hakea opiskeluoikeuden vaihtoa Sibelius-Akatemian sisällä tai akatemioiden välillä. Opiskeluoikeuden vaihdon hakemisesta on erilliset ohjeet. Lue lisää yhden opiskeluoikeuden säännöstä täältä.

Kielitaitovaatimukset

Kulttuurisen musiikintutkimuksen koulutusohjelman opetuskieli on suomi. Sinun tulee todistaa kielitaitosi suomen kielessä annettuun määräaikaan mennessä.

Näin haet

Täytä hakulomake 16.6.­–7.7.2025 klo 15.00 välisenä aikana Opintopolku-järjestelmässä. Huomaathan, että Opintopolkuun ei tarvitse rekisteröityä ennen hakulomakkeen täyttämistä.

Toimita hakemuksen liitteet annetun ohjeistuksen mukaisesti.

Hakemusmaksu

EU:n, ETA:n tai Sveitsin ulkopuolelta tulevien hakijoiden on maksettava hakemusmaksu voidakseen hakea korkeakouluopintoihin. Jos olet edellä mainitun alueen ulkopuolelta ja haet kandidaatin tai maisterin tutkintoon Suomessa, joudut maksamaan hakemusmaksun.

Hakemusmaksun suuruus on 100 euroa. Opetushallitus kerää hakemusmaksun.

Hakemusmaksun maksaminen takaa, että hakemuksesi käsitellään tässä valintaoppaassa kuvatulla tavalla. Hakemusmaksu ei takaa, että sinulle tarjotaan opiskelupaikkaa.

Lue lisää hakemusmaksusta.

Hakemuksen liitteet

Toimita vaaditut liitteet Opintopolku-järjestelmän kautta PDF-tiedostoina viimeistään 7.7.2025 klo 15.00.

Jos todistukset eivät ole suomen-, ruotsin- tai englanninkielisiä, liitä mukaan virallinen käännös jollekin näistä kielistä (auktorisoidun kielenkääntäjän tekemä käännös tai korkeakoulun myöntämä virallinen todistusliite, esimerkiksi Diploma Supplement). Itse tehtyjä tai muita epävirallisia käännöksiä ei hyväksytä.

Kaikilta hakijoilta vaadittavat liitteet:

  • Tutkintotodistus ja opintosuoritusote suoritetusta pohjakoulutuksesta
    • Sinun ei tarvitse toimittaa todistusta pohjakoulutuksestasi (tutkintotodistus, opintosuoritusote), jos:
      • olet suorittanut suomalaisen ylioppilastutkinnon vuonna 1990 tai sen jälkeen; tai
      • olet suorittanut suomalaisen ammatillisen perustutkinnon vuonna 2017 tai sen jälkeen; tai
      • olet suorittanut suomalaisen ammattitutkinnon tai erikoisammattitutkinnon vuonna 2018 tai sen jälkeen.
    • Yllä mainituissa tapauksissa saamme tietosi sähköisestä tutkintorekisteristä. Sibelius-Akatemia pyytää sinulta tarvittaessa lisätietoja sähköpostitse.
    • Jos kyseessä on ulkomainen tutkinto, Sibelius-Akatemia saattaa pyytää lisäselvitystä tutkinnon asemasta kyseisen maan koulutusjärjestelmässä.
  • Todistus kielitaidosta
    • Jos osoitat kielitaitosi aiempien opintojesi perusteella, tulee tutkintotodistuksesta tai sen liitteestä käydä selkeästi ilmi, millä kielellä tutkinto on suoritettu.
    • Jos et voi todistaa kielitaitoasi aiempien opintojesi perusteella, sinun tulee toimittaa Sibelius-Akatemian hakijapalveluihin vaatimusten mukainen kielitestitulos.
  • Virallinen henkilötodistus
    • Liitä hakemukseesi kopio passista, EU-henkilökortista tai suomalaisesta ajokortista. Henkilötodistusta käytetään hakijan henkilöllisyyden varmentamiseen etäyhteyden sekä videotallenteiden avulla toteutettavissa valintakokeen osioissa.

Pakolaiset, pakolaiseen rinnastettavassa asemassa olevat tai turvapaikanhakijat

Jos olet pakolainen (sinulle on myönnetty turvapaikkaan perustuva oleskelulupa) tai pakolaiseen rinnastettavassa asemassa (sinulla on toissijaiseen suojeluun perustuva oleskelulupa tai sinulle on myönnetty tilapäinen suojelu), etkä voi todistaa tutkintoasi asiakirjoin, sinut voidaan siitä huolimatta todeta hakukelpoiseksi.

Toimita Sibelius-Akatemian hakijapalveluihin:

  • Luotettava selvitys hakukelpoisuuden osoittavasta tutkinnosta ja siitä, miksi asiakirjat eivät ole saatavilla; sekä
  • Pakolaisstatuksestasi kertova viranomaispäätös (turvapaikkapäätös, oleskelulupa toissijaisen suojelun perusteella tai todistus tilapäisestä suojelusta).

Toimita vaaditut dokumentit sähköpostitse viimeistään 7.7.2025 klo 15.00 osoitteeseen siba.hakijapalvelut@uniarts.fi.

Sibelius-Akatemia ratkaisee hakukelpoisuutesi annetun selvityksen perusteella. Ratkaisu perustuu toimittamiisi epävirallisiin dokumentteihin tai sinulta pyydettyyn koulutusselvitykseen. Toimittamasi tiedot pyritään todentamaan tilanteeseen soveltuvin keinoin.

Pakolaisasemassa hakevan on todennettava opintoihin vaadittava kielitaito jollakin valintaperusteissa määritellyistä tavoista.

Valintakokeet

Sinut voidaan kutsua valintakokeisiin, jos:

  1. Olet tallentanut määräaikaan mennessä sähköisen hakemuksen ja vaaditut liitteet Opintopolku-järjestelmään; ja
  2. Sibelius-Akatemia on todennut sinut toimittamiesi asiakirjojen perusteella hakukelpoiseksi.

Hakukohteen valintakokeessa voi olla useita vaiheita ja vaiheisiin voi sisältyä useampia osakokeita. Jos et palauta kaikkia vaadittuja valintakoemateriaaleja, suorita hyväksytysti valintakokeen kaikkia pakollisia osakokeita tai valintakoesuorituksesi eivät täytä niille asetettuja vaatimuksia, sinua ei voida valita opiskelijaksi.

Sibelius-Akatemia lähettää hakijoille valintakokeisiin osallistumisen ohjeet valintakoekutsussa. Tarkat kellonajat henkilökohtaisiin valintakoesuorituksiin vahvistetaan viimeistään valintakoepäivän aamuna. Henkilökohtaisia valintakoeaikoja ei voi muuttaa kuin pakottavista, hakijasta riippumattomista syistä. Tällaisia syitä ovat ylioppilaskirjoitukset (tai vastaavat) sekä onnettomuus tai äkillinen sairastuminen (lääkärintodistus vaaditaan). Näissä tapauksissa aikoja voidaan muuttaa vain valintalautakuntien työskentelyaikataulujen puitteissa.

Valintakoe on suljettu tilaisuus, johon osallistuu hakija, valintalautakunta ja sovitut avustajat (esimerkiksi säestäjä, harjoituskuoro, lautakunnan avustaja tai hakijan avustaja). Valintakoesuorituksia ei saa tallentaa.

Jos haluat perua osallistumisesi valintakokeeseen, ilmoita asiasta mahdollisimman pian Sibelius-Akatemian hakijapalveluihin sähköpostilla.

Yksilölliset järjestelyt valintakokeessa

Jos tarvitset aisti- tai liikuntavamman, sairauden tai jonkun muun näihin verrattavissa olevan syyn takia erityisjärjestelyitä valintakokeessa, hae erillisellä hakemuksella oikeutta yksilöllisiin järjestelyihin valintakokeessa. Hakemus tulee toimittaa Sibelius-Akatemian hakijapalveluihin viimeistään 7.7.2025 klo 15.00. Sinun tulee kuvata hakemuksessa tarvitsemasi valintakokeen yksilölliset järjestelyt sekä perustella näiden järjestelyjen tarve.

Toimita hakemuksesi liitteenä erikoislääkärin lausunto tai muu siihen rinnastettava asiantuntijalausunto, josta selviää vamman tai sairauden laatu ja yksilöllisen järjestelyn tarve.

Lue lisää yksilöllisistä järjestelyistä täältä.

Kulttuurisen musiikintutkimuksen valintakoe

Tähän koulutukseen hakevilta hakijoilta ei vaadita ennakkotehtäviä. Kaikki hakemuksensa määräaikaan mennessä jättäneet ja hakukelpoisiksi todetut hakijat kutsutaan valintakokeeseen.

Pääaineen valintakokeessa on kaksi vaihetta. Valintakoe koostuu ensimmäisessä vaiheessa suoritettavasta kirjallisesta kokeesta sekä toisessa vaiheessa toteutettavasta haastattelusta.

Ensimmäinen vaihe

Valintakokeen ensimmäinen vaihe koostuu kirjallisesta kokeesta. Koe järjestetään Sibelius-Akatemian tiloissa Seinäjoella maanantaina 18.8.2025.

Kirjallinen koe perustuu valintakoelukemistoon ja kokeessa jaettavaan analysoitavaan aineistoon. Kokeessa vastaat kahteen esseekysymykseen, joista toinen mittaa lukemiston sisältötuntemusta ja toinen analyyttista soveltamista.

Valintakoelukemistoon kuuluvat seuraavat artikkelit kirjasta Musiikki kulttuurina (Suomen Etnomusikologinen Seura, 2013):

  • Pirkko Moisala: Etnomusikologian uudet haasteet (s. 9–25)
  • Pirkko Moisala & Elina Seye: Musiikintutkija ihmisten keskellä – etnomusikologinen kenttätyö (s. 29–55)
  • Yrjö Heinonen: Konserttikiertueen etnografinen tutkimus (s. 79–96)
  • Vesa Kurkela: Musiikinhistorian tutkimus etnomusikologiassa (s. 153–172)
  • Markus Mantere & Pirkko Moisala: Länsimaisen taidemusiikin etnomusikologinen tutkimus (s. 201–217)
  • Petri Hoppu & Elina Seye: Tanssiantropologian näkökulmia ja menetelmiä (s. 219–237)
  • Heikki Uimonen: Äänimaiseman ja kulttuurisen äänen tutkimus (s. 239–254)
  • Pekka Suutari: Moni-identtisyys ja etnisten vähemmistöjen musiikki (s. 257–276)
  • Terhi Skaniakos: Suomi-rockin suomalaisuus Saimaa-ilmiö-elokuvassa (s. 299–320)
  • Tarja Rautiainen-Keskustalo: Paikalliset ja globaalit skenet – medioitunut musiikkikulttuuri tutkimuskohteena (s. 321–336)
  • Taru Leppänen: Aikuinen tutkija lastenmusiikin kentällä (s. 337–355)

Lautakunta kutsuu ensimmäisestä vaiheesta annettujen pisteiden perusteella osan hakijoista valintakokeen toiseen vaiheeseen. Tieto ensimmäisen vaiheen tuloksista lähetetään sähköpostitse.

Toinen vaihe

Valintakokeen toinen vaihe sisältää enintään 30 minuuttia kestävän haastattelun. Haastattelut järjestetään etäyhteyden välityksellä maanantaina 25.8.2025.

Haastattelussa keskitytään taustaasi ja tulevaisuuden tavoitteisiisi.

Valintakokeen arviointi

Valintalautakunta arvioi hakijoiden valintakoesuoritukset. Lautakunta arvioi valintakoesuorituksesi perusteella tietojasi, taitojasi ja valmiuksiasi sekä edellytyksiäsi suorittaa tutkintoon johtavat opinnot tutkinnolle määritellyssä ohjeellisessa ajassa.

Valintakokeen ensimmäisen vaiheen kirjallisessa kokeessa testataan analyysivalmiuksiasi ja valintakoelukemiston sisällön tuntemusta. Lukemiston tietojen yhdistäminen kokeessa jaettavaan analysoitavaan aineistoon mittaa kykyäsi sisäistää kulttuurisen musiikintutkimuksen teoreettis-käsitteellisiä lähtökohtia ja soveltaa niitä käytännössä.

Toisen vaiheen haastattelussa lautakunta arvioi kirjallista ja suullista ilmaisutaitoasi, kykyäsi ilmaista motivaatiotasi ja tavoitteitasi sekä yleisiä opiskeluvalmiuksiasi.

Valintakokeen pisteytys

Kirjallisen kokeen enimmäispistemäärä on 50 pistettä. Sinun tulee saada kirjallisesta kokeesta vähintään 15 pistettä, että se katsotaan hyväksytysti suoritetuksi. Haastattelun enimmäispistemäärä on 20 pistettä.

Molemmat vaiheet huomioidaan lopullisissa pisteissäsi. Valintakokeesta voi saada maksimissaan 70 pistettä.

Opiskelijavalinnan tulokset

Valintalautakunnat sijoittavat kunkin hakukohteen hakijat paremmuusjärjestykseen valintakoemenestyksen mukaan. Lopullisen päätöksen eri hakukohteisiin valittavista opiskelijoista ja varasijoille asetettavista hakijoista tekee Sibelius-Akatemian dekaani.

Pisteissä parhaiten sijoittuneille, valintakriteerit täyttäville hakijoille tarjotaan opiskelupaikkaa. Koulutukseen valittujen opiskelijoiden jälkeen pisteiden mukaisessa järjestyksessä seuraavaksi sijoittuneita hakijoita voidaan sijoittaa varasijajonoon odottamaan mahdollisesti myöhemmin aukeavaa opiskelupaikkaa.

Opiskelupaikka voi vapautua varasijalle asetetulle hakijalle vain, jos joku ko. hakukohteeseen valituista ei ota opiskelupaikkaa vastaan tai ehdollisesti valittu hakija ei toimita vaadittua todistusta määräaikaan mennessä. Mikäli hakukohteeseen ei ole asetettu henkilöitä varasijalle valintapäätöksen yhteydessä, ei varasijalaisia ole mahdollista valita myöhemmin saman valintakierroksen aikana, vaikka kaikki valitut eivät ottaisi tarjottua opiskelupaikkaa vastaan.

Kaikkiin hakukohteisiin ei välttämättä valita uusia opiskelijoita, mikäli valintakriteerit täyttäviä hakijoita ei ole. Jos hakukohteeseen ei valita uusia opiskelijoita, ei ketään voida myöskään asettaa varasijalle kyseisessä hakukohteessa.

Tulosten julkaisu

Valintakokeiden tulokset julkaistaan Taideyliopiston www-sivuilla sisältäen ne henkilöt, jotka ovat antaneet luvan nimensä julkaisemiseen internetissä. Lisäksi näet oman tilanteesi Opintopolusta.

Valituille ja varasijoilla oleville lähetetään tieto valintakokeiden tuloksista sähköpostitse. Muille hakijoille ei ilmoiteta valinnan tuloksista sähköpostitse.

Valintakoepalaute

Voit pyytää palautetta valintakoesuorituksestasi. Palautteessa sinulle annetaan tieto siitä, miten valintaperusteissa ilmoitettuja arviointikriteerejä on sovellettu valintakoesuorituksesi arvioinnissa. Ohjeet palautteen pyytämiseen julkaistaan Taideyliopiston www-sivuilla valintapäätöksen julkaisun yhteydessä.

Oikaisuvaatimus

Mikäli koet Sibelius-Akatemian toimineen valintaperusteidensa vastaisesti, voit hakea Sibelius-Akatemialta oikaisua opiskelijavalintapäätökseen kirjallisesti 14 päivän kuluessa valintatuloksen julkistamisesta.

Oikaisumenettelyä ei ole tarkoitettu palautteen saamista varten, lisätietojen saamiseksi valinnasta tai uuden arvioinnin pyytämiseksi ilman perusteluja.

Lue lisää oikaisumenettelystä täältä.

Opiskelupaikan vastaanottaminen ja opintojen aloittaminen

Opiskelupaikka tulee ottaa vastaan viimeistään 1.9.2025 klo 15. Myöhässä saapuneita ilmoituksia ei oteta huomioon.

Opiskelupaikan vastaanottamisilmoitus on sitova eikä sitä voi muuttaa tai peruuttaa. Jos otat opiskelupaikan vastaan ja luovut siitä myöhemmin, sinun katsotaan vastaanottaneen opiskelupaikan ko. lukukautena (ks. yhden korkeakoulupaikan säännös).

Opintojen aloittaminen

Opinnot alkavat orientaatioperiodilla, joka on pakollinen osa kaikkien uusien opiskelijoiden opintoja. Orientoivat opinnot alkavat 15.9.2025. Uudet opiskelijat saavat tarkempia tietoja opintojen aloittamisesta hyväksymiskirjeen mukana.

Sinun tulee ilmoittautua läsnäolevaksi yliopistoon hyväksymiskirjeessä olevien ohjeiden mukaisesti. Voit ilmoittautua poissaolevaksi ensimmäisenä opiskeluvuotenasi ainoastaan lakisääteisistä syistä. Hae poissaolo-oikeutta kirjallisesti ennen lukuvuosi-ilmoittautumisen päättymistä. Toimita hakemuksesi mukana poissaolon oikeuttava todistus.

Lue lisää poissaolosta ensimmäisenä opiskeluvuonna.

Kysymyksiä?

Voit olla yhteydessä meihin sähköpostitse osoitteessa siba.hakijapalvelut@uniarts.fi.

Jos sinulla on kysymyksiä, tarkista ensin, että kysymykseesi ei ole jo vastattu Usein kysyttyjä kysymyksiä -sivulla. Sivua päivitetään koko ajan, käythän tarkistamassa sivun uusien kysymysten varalta tasaisin väliajoin. Huomaathan, että emme periaatteessa kuitenkaan selitä valintakoetehtäviä. Tarvittavat ohjeistukset löytyvät hakuohjeista.

Jos sinulla on kysyttävää liittyen opiskelijan arkeen ja opiskelijaelämään Sibelius-Akatemiassa, voit olla yhteydessä opiskelijalähettiläisiimme osoitteessa siba.student.ambassadors@uniarts.fi.

Tutustu koulutuksen sisältöön