Koulutus pähkinänkuoressa

  • Tavoitetutkinto: Musiikin kandidaatti ja maisteri
  • Laajuus: 180/150 op
  • Taiteenala: musiikki
  • Järjestäjä: Sibelius-Akatemia
  • Seuraava hakuaika: tammikuu 2019
  • Opinnot alkavat: lukuvuoden alussa elokuussa
  • Tutkinto-ohjelmasta vastaava henkilö: Ainejohtaja Kaisa Holopainen

Koulutuksen tavoite ja uramahdollisuudet

Koulutuksesta valmistuttuasi sinulla on laaja musiikillinen yleissivistys, musiikkiaineiden hallinta ja monipuolinen musiikkipedagoginen pätevyys. Saat valmiudet työskennellä kapellimestarina ja kuoronjohtajana vaativissa tehtävissä koko musiikin kentällä. Jos opiskelet sotilaskapellimestariksi, voit työllistyä Puolustusvoimien soittokuntien kapellimestariksi ja päälliköksi. Menestyksekkäimmät Sibelius-Akatemiasta valmistuneet orkesterin- ja kuoronjohtajat ovat sijoittuneet loistavasti kansainväliselle musiikkikentälle ja luoneet näyttävän uran maailman huippuorkestereiden ja kuorojen johtajina.

Koulutuksen sisältö ja rakenne

Koulutus sisältää monipuolisesti musiikin teoriaa ja käytännön johtamisen aineita. Viikottaisilla ryhmätunneilla pääset johtamaan orkesterinjohdon- tai puhallinorkesterinjohdon harjoitusorkesteria tai Vokis-harjoituskuoroa. Kaikki johtamisopetus videoidaan, ja yhteisillä palautetunneilla pääset vaihtamaan ajatuksia ja ideoita työskentelystäsi opiskelijakollegoidesi ja ohjaavien opettajien kanssa. Yhteistyö koti- ja ulkomaisten ammattiorkestereiden kanssa toimii siltana opintojen ja työelämän välillä.

Orkesterinjohto

Sibelius-Akatemian orkesterijohdon opiskelijana tärkein työkalusi on harjoitusorkesteri, “kapubändi”, joka on opiskelijoiden käytettävissä keskimäärin kaksi kertaa viikossa. Tämä tekee koulutuksesta kansainvälisestikin katsottuna ainutlaatuisen. Lisäksi pääset vuosittain johtamaan myös kotimaisia orkestereita. Opinnoissasi tutustut laajasti sekä orkesterimusiikkikirjallisuuteen, tyylien erityispiirteisiin ja tulkintatapoihin että musiikkiteatteriin kuten oopperaan, balettiin ja musiikkinäytelmiin. Osana orkesterinjohtajan ammattitaitoa perehdyt myös kapellimestari hallinnollisiin tehtäviin. Sibelius-Akatemia on pitkän historiansa aikana kasvattanut maailmalle lukuisan joukon kansainvälisesti tunnettuja kapellimestareita. Koulutuksensa Sibelius-Akatemiassa ovat saaneet muun muassa Mikko Franck, Hannu Lintu, Susanna Mälkki, Eva Ollikainen, Sakari Oramo, Jukka-Pekka Saraste, Esa-Pekka Salonen, John Storgårds ja Osmo Vänskä.

Kuoronjohto

Kuoronjohdon opiskelijana perehdyt kuoromusiikin historiaan, kuorokirjallisuuden vaativimpien teosten edellyttämään johtamistekniikkaan, kuoromusiikin eri tyylikausien äänenmuodostustekniikkoihin ja eri kuoromuotojen ohjelmistojen ja äänenmuodostuksen erityispiirteisiin. Kuoronjohdon pääaineopiskelijana opiskelu- ja tutkintoinstrumenttinasi on 16-henkinen vokaaliyhtye (”Vokis”), jota pääset johtamaan kaksi kertaa viikossa. Kuoronjohdon luokka esiintyy Vokiksen kanssa 3-4 kertaa vuodessa ja yhtye toimii myös opiskelijoiden maisterikonserttien yhtenä kuorona. Luokan ohjelmisto koostuu kuoromusiikin keskeisistä teoksista 1300-luvulta alkaen aina nykymusiikkiin asti, keskittyen kamarikuoro-ohjelmistoon mutta mukaan lukien myös oopperoita ja kuoro-orkesteriteoksia. Saat mahdollisuuden kehittää harjoitus- ja johtamistekniikkasi korkealle tasolle siten, että saaat valmiudet työskennellä sekä eturivin kotimaisten kuorojen kanssa että myös kansainvälisesti ammattikuorojen johtajana. Kuoronjohdon luokalta ovat valmistuneet muun muassa Pasi Hyökki, Dani Juris, Juha Kuivanen, Heikki Liimola, Jani Sivén ja Kari Turunen, jotka kaikki vaikuttavat joko kansainvälisesti tai laajasti kotimaisessa kuoroelämässä. Kuoronjohdon luokalla vierailee säännöllisesti kotimaisia ja kansainvälisiä asiantuntijoita, jotka opastavat muun muassa musiikin eri tyylisuuntiin ja vieraiden kielten ääntämiskäytäntöihin. Opiskelijoiden joukko on viime vuosina kehittynyt yhä kansainvälisemmäksi.

Puhallinorkesterinjohto

Sibelius-Akatemian puhallinorkesterinjohdon koulutuksessa voit opiskella joko yleistä puhallinorkesterinjohtoa tai valita sotilaskapellimestarin suuntautumisvaihtoehdon. Opinnoissa perehdyt puhallinorkesterikirjallisuuden vaativimpien teosten edellyttämään johtamistekniikaan, laaja-alaiseen puhallinorkesteriohjelmistoon sekä sen eri tyyleihin, erityispiirteisiin ja tulkintatapoihin. Pääset säännöllisesti työskentelemään vaihtelevien kokoonpanojen kanssa. Viikoittaisena työkalunasi on 12-17 hengen puhallinorkesterinjohdon harjoitusorkesteri. Tämän lisäksi luokka vierailee johtamassa Puolustusvoimien ammattisoittokuntia keskimäärin viisi viikkoa ympäri Suomea. Puhallinkapellimestariksi valmistuneet ovat sijoittuneet työelämässä hyvin puolustusvoimien soittokuntiin sekä muihin tärkeimpiin puhallinorkestereihin ja osa opiskelijoista on työllistynyt myös ulkomaille. Koulutuksen merkittäviä alumneja ovat muun muassa David Claudio, Jukka Iisakkila, Sami Ruusuvuori ja Ville Paakkunainen. Hiljattain valmistui myös puhallinkapellimestarikoulutuksen ensimmäinen tohtori, Peter Ettrup Larsen.

Sotilaskapellimestarikoulutukseen pyrkiessäsi teet valintojen yhteydessä armeijan soveltuvuustestin. Opintojesi aikana teet yhteistyötä Suomen puolustusvoimien sotilassoittokuntien kanssa noin neljänä-viitenä viikkona lukuvuodessa. Lisäksi suoritat Maanpuolustuskorkeakoulussa joitakin johtamiseen ja esimieskoulutukseen liittyviä kursseja, joista sovitaan erikseen sotilaskapellimestarikoulutuksesta vastaavan Puolustusvoimien yhteyshenkilön kanssa. Muuten opinnot ovat yhteisiä yleisen puhallinorkesterinjohdon opintojen kanssa.

 

 

KapuTv kurkistaa kulissien taakse

KapuTv orkesterinjohdon, kuoronjohdon ja puhallinorkesterinjohdon opiskelun oma soittolista Youtubessa. Videoilla vierailevat sekä kansainväliset että kotimaiset opettajatähdet. Virittäydy kanavalle!
 

Jatko-opintomahdollisuudet


Valmistuttuasi sinulla on mahdollisuus pyrkiä jatkamaan opintoja musiikin alan tohtoriohjelmassa ja suuntautua tieteellisiin, taiteellisiin tai soveltaviin tohtoriopintoihin. Sibelius-Akatemiassa voi suorittaa jatkotutkintoina musiikin lisensiaatintutkinnon (MuL, mus. lis.) ja musiikin tohtorintutkinnon (MuT, mus. toht.).

Hakeminen

Hakumenettelyt poikkeavat hieman toisistaan riippuen siitä, haetko orkesteri-, puhallinorkesteri- vai kuoronjohdon pääaineopiskelijaksi. Orkesteri- ja puhallinorkesterijohdon pääaineopiskelijaksi hakevilta edellytetään monipuolisia solistisia ja teoreettisia valmiuksia sekä kokemusta yhteissoitosta. Kuoronjohdon pääaineopiskelijoiksi hakevilta edellytetään monipuolisia solistisia ja teoreettisia valmiuksia sekä kokemusta yhteislaulusta.

Yhteystiedot

Sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi (at) uniarts.fi
 

siba.opintopalvelut (at) uniarts.fi
siba.hakijapalvelut (at) uniarts.fi