Kirkkomusiikki, kandidaatti ja maisteri

Laaja-alainen koulutus asiantuntijoiden johdolla antaa valmiudet työskennellä monipuolisissa kirkkomusiikin tehtävissä.

Kirkkomusiikin koulutusohjelma

Miksi meille?

Tule opiskelemaan yhteen maailman parhaista esittävien taiteiden yliopistoista! Tarjoamme kirkkomusiikin ylintä koulutusta, joka valmistaa sinut monipuolisiin asiantuntija- ja kehitystehtäviin. Musiikillisen koulutuksen ohessa saat pedagogisia, teologisia sekä tutkimukseen liittyviä valmiuksia. Koulutuksen aikana voit suorittaa Suomen evankelis-luterilaisen kirkon kanttorin virkoihin vaadittavat kelpoisuusopinnot tai opettajan pedagogiset opinnot.

Sisältö ja tavoitteet

Kirkkomusiikin koulutuksen ytimen muodostavat laulun, musiikin johtamisen ja urkujensoiton opinnot. Opintoihin kuuluu myös säestämistä, sovittamista ja säveltämistä, improvisointia, pedagogiikkaa, yleismusiikillisia valmiuksia sekä tutkimustaitoja. Koulutuksessa saat valmiudet sekä kanttorina työskentelyyn että moniin muihin musiikin alan tehtäviin. 

Maisterivaiheen opinnoissa laajennat instrumenttiopintojen, pedagogiikan ja tutkimuksen tietoja ja taitoja. Voit syventyä joko kuoronjohtoon, lauluun, urkujensoittoon, tutkimukseen, tehdä projektin tai laatia yksilöllisesti räätälöidyn taiteellisen opintokokonaisuuden. Opintoihin kuuluu kirjallinen työ sekä opinnäyte. 

Voit valita opintojaksoja myös Taideyliopiston muiden akatemioiden tarjonnasta sekä yhteisestä opetustarjonnasta.

Hakijalla pitää olla koulutettavuuden lisäksi hyvät musiikilliset taidot ja tiedot sekä motivaatio kirkkomusiikin opintoihin. Kuopion ja Helsingin kirkkomusiikin koulutukseen haetaan saman valintakokeen kautta.

Monipuoliset uravalmiudet

Kirkkomusiikin opinnot suoritettuasi voit työskennellä monipuolisissa asiantuntija- ja kehitystehtävissä sekä muusikon, pedagogin tai tutkijan rooleissa. Kirkko tarjoaa kanttorin virkoja, joissa voi suunnitella ja toteuttaa seurakunnan musiikkielämää sekä toimia muissakin kirkkomusiikin alan tehtävissä laulajana, soittajana ja musiikinjohtajana. Kirkkomuusikot työskentelevät myös esiintyvinä taiteilijoina, säveltäjinä ja tutkijoina.

Tutustu soittimiin

Syksyllä 2011 Sibelius-Akatemian kirkko- ja urkumusiikin koulutus ja konserttitoiminta sai käyttöönsä Helsingin Musiikkitalon Organo-salin, jossa käytössä ovat kolmet urut. Lisäksi opiskelukäytössä ovat lukuisat urut sekä Helsingissä Nervanderinkadun toimipisteessä että Kuopiossa Musiikkikeskuksen- ja Hermannin tiloissa. Opetusta järjestetään myös yhteistyössä pääkaupunkiseudun ja Kuopion seurakuntien kirkoissa.

Opettajat

Opettajamme ovat alansa parhaita asiantuntijoita. Vakituisen opettajakuntamme lisäksi koulutusohjelmassa vierailee säännöllisesti kansainvälisiä huippuammattilaisia.

Tohtorikoulutus

Valmistuttuasi sinulla on mahdollisuus pyrkiä jatkamaan opintoja esimerkiksi musiikin alan tohtoriohjelmassa ja suuntautua tieteellisiin, taiteellisiin tai soveltaviin tohtoriopintoihin. Taideyliopistossa voi suorittaa jatkotutkintoina lisensiaatin- ja tohtorintutkinnon.

Tutustu Sibelius-Akatemiasta valmistuneiden tohtorintutkintojen aiheisiin

Uutisia kirkkomusiikin koulutuksesta

Hakuohjeet

Tavoitetutkinto ja -aika

Musiikin maisteri (MuM)
5,5 vuotta

Hakuaika

Tähän koulutukseen haetaan tammikuun 2024 yhteishaussa. Opinnot alkavat syksyllä 2024.

Hakukielet

englanti (en), ruotsi (sv), suomi (fi) Lue lisää kielikäytännöistämme

Lukuvuosimaksu

EU:n ja ETA:n ulkopuolelta tuleville, englanniksi opiskeleville opiskelijoille 5000 €.
Lue lisää lukuvuosimaksusta.

Vastuuopettaja

 • Timo Kiiskinen

  Professori, urkuimprovisointi, urut, liturginen soitto, Kirkkomusiikin ja urkujen aineryhmä Helsinki, Sibelius-Akatemia
  +358451124011
  timo.kiiskinen@uniarts.fi
 • Seppo Kirkinen

  Lehtori, kirkkomusiikki, työelämätaidot, musiikin oppiminen ja opettaminen, Kirkkomusiikin aineryhmä Kuopio, Sibelius-Akatemia
  Tuntiopettaja, Kirkkomusiikin aineryhmä Kuopio, Sibelius-Akatemia
  +358407104369
  seppo.kirkinen@uniarts.fi

Yksikkö

Sibelius-Akatemia

Kysy hakemisesta

siba.hakijapalvelut@uniarts.fi