Kirkkomusiikin koulutusohjelma

Laaja-alainen koulutus asiantuntijoiden johdolla antaa valmiudet työskennellä monipuolisissa kirkkomusiikin tehtävissä.

Kirkkomusiikin koulutusohjelma

Miksi meille?

Tule opiskelemaan yhteen maailman parhaista esittävien taiteiden yliopistoista! Tarjoamme kirkkomusiikin ylintä koulutusta, joka valmistaa sinut monipuolisiin asiantuntija- ja kehitystehtäviin. Musiikillisen koulutuksen ohessa saat pedagogisia, teologisia sekä tutkimukseen liittyviä valmiuksia. Voit suorittaa Suomen evankelis-luterilaisen kirkon kanttorin virkoihin vaadittavat kelpoisuusopinnot sekä syventyä kiinnostuksesi mukaan esimerkiksi varhaiskasvatukseen, solistiseen muusikkouteen, gospelmusiikkiin tai vaikkapa kuoronjohtoon.

Sisältö ja tavoitteet

Kirkkomusiikin koulutuksen ytimen muodostavat laulun, musiikin johtamisen ja urkujensoiton opinnot. Opintoihin kuuluu myös säestämistä, sovittamista ja säveltämistä, improvisointia, pedagogiikkaa, yleismusiikillisia valmiuksia sekä tutkimustaitoja. Koulutuksessa saat valmiudet sekä kanttorina työskentelyyn että moniin muihin musiikin alan tehtäviin. 

Maisterivaiheen opinnoissa laajennat instrumenttiopintojen, pedagogiikan ja tutkimuksen tietoja ja taitoja. Voit syventyä joko kuoronjohtoon, lauluun, urkujensoittoon, tutkimukseen, tehdä projektin tai laatia yksilöllisesti räätälöidyn taiteellisen opintokokonaisuuden. Opintoihin kuuluu kirjallinen työ sekä opinnäyte. 

Voit valita opintojaksoja myös Taideyliopiston muiden akatemioiden tarjonnasta sekä yhteisestä opetustarjonnasta.

Monipuoliset uravalmiudet

Kirkkomusiikin opinnot suoritettuasi voit työskennellä monipuolisissa asiantuntija- ja kehitystehtävissä sekä muusikon, pedagogin tai tutkijan rooleissa. Kirkko tarjoaa kanttorin virkoja, joissa voi suunnitella ja toteuttaa seurakunnan musiikkielämää sekä toimia muissakin kirkkomusiikin alan tehtävissä laulajana, soittajana ja musiikinjohtajana. Kirkkomuusikot työskentelevät myös esiintyvinä taiteilijoina, säveltäjinä ja tutkijoina.

Tutustu soittimiin

Syksyllä 2011 Sibelius-Akatemian kirkko- ja urkumusiikin koulutus ja konserttitoiminta sai käyttöönsä Helsingin Musiikkitalon Organo-salin, jossa käytössä ovat kolmet urut. Lisäksi opiskelukäytössä ovat lukuisat urut sekä Helsingissä Nervanderinkadun toimipisteessä että Kuopiossa Musiikkikeskuksen- ja Hermannin tiloissa. Opetusta järjestetään myös yhteistyössä pääkaupunkiseudun ja Kuopion seurakuntien kirkoissa.

Opettajat

Opettajamme ovat alansa parhaita asiantuntijoita. Vakituisen opettajakuntamme lisäksi koulutusohjelmassa vierailee säännöllisesti kansainvälisiä huippuammattilaisia.

Hakeminen

Suomen- ja ruotsinkieliseen koulutukseen otettavat opiskelijat valitaan omissa valintaryhmissään. Hakijalla pitää olla koulutettavuuden lisäksi hyvät musiikilliset taidot ja tiedot, motivaatio kirkkomusiikin opintoihin sekä opiskelussa tarvittava suomen tai ruotsin kielen taito. Kuopion ja Helsingin kirkkomusiikin koulutukseen haetaan saman valintakokeen kautta.

Taideyliopisto on yksi halutuimpia opiskelupaikkoja Suomessa. Tutustu aiempien vuosien hakijatilastoihin.

Tohtoriopinnot

Valmistuttuasi sinulla on mahdollisuus pyrkiä jatkamaan opintoja esimerkiksi musiikin alan tohtoriohjelmassa ja suuntautua tieteellisiin, taiteellisiin tai soveltaviin tohtoriopintoihin. Taideyliopistossa voi suorittaa jatkotutkintoina lisensiaatin- ja tohtorintutkinnon.

Tutustu Sibelius-Akatemiasta valmistuneiden tohtorintutkintojen aiheisiin

Hakukohteet

Kirkkomusiikin koulutusohjelma

  • kandidaatti ja maisteri (5,5 vuotta)
  • maisteri (2,5 vuotta)

Tavoitetutkinto

Musiikin maisteri (MuM)

Yksikkö

Sibelius-Akatemia

Hakukielet

englanti (en), ruotsi (sv), suomi (fi)

Lukuvuosimaksu

EU:n ja ETA:n ulkopuolelta tuleville opiskelijoille 5000 €.
Lue lisää lukuvuosimaksusta.

Hakuaika

Seuraava hakuaika on tammikuussa 2022. Opinnot alkavat elokuussa 2022.

Yhteyshenkilöt

Ainejohtaja Helsingissä:
Timo Kiiskinen
professori

Ainejohtaja Kuopiossa:
Seppo Kirkinen
lehtori