Väite: Taiteilija ei ole yrittäjä

Taideyliopiston Issue X -lehden Pyhä lehmä -palstalla kumotaan vääriä totuuksia. Tällä kertaa vuorossa on väite ”taiteilija ei ole yrittäjä”, johon vastaa näyttelijä ja yrittäjä Niina Nurminen.

Niina Nurminen

”Taiteilija on ihminen, jolla on kyky havaita ja luoda kiinnostavia ideoita. Hän on valmis sietämään epävarmuutta ja tekemään paljon työtä päämääränsä eteen. Hänellä on luovuutta ratkaista eteen tulevia haasteita. Taiteilija on valmis ottamaan isoimman riskin suurimman palkinnon toivossa.

Mikä erottaa taiteilijan ja yrittäjän toisistaan? Vastaus voi löytyä, kun vaihdat sanan yrittäjä taiteilijan tilalle. Taiteilijalla on yrittäjämäisiä piirteitä, mutta löytyykö häneltä halua ottaa riskiä tai organisoida, johtaa ja kantaa kokonaisvastuuta omasta toiminnasta? Joillakin taiteenaloilla yrittäjyys on ainoa keino ansaita elantonsa, koska muita rakenteita ei ole. Se on toisaalta synnyttänyt myös uusia ideoita, yhteistyön muotoja ja kansainvälistäkin menestystä. Taiteilijan työnkuva on myös laajentunut mm. organisaatioiden kehittämiseen, jossa verokortti harvoin kelpaa.

Vanhat tukijärjestelmät ja rakenteet murtuvat viimeistään nyt, kun yhteiskunta on polvillaan. Se pakottaa olemaan avoimia uusille mahdollisuuksille ja tekemään yhteistyötä yli rajojen. Taiteen itseisarvoa ja kulttuurista pääomaa pitää silti vaalia. Yrittäjyyttä tarvitaan, jotta taide voi elää. Tulevaisuudessa yhä useampi meistä on yrittäjä omasta tahdostaan. Filosofi Frank Martelan mukaan ihmisen suurin palkinto työstään on, kun oma osaaminen ja intohimo kohtaavat maailman tarpeen.”

Kirjoittaja: Niina Nurminen, näyttelijä ja luova johtaja, ArtSense Oy.

Juttu ilmestyi alun perin Issue X -liitteessä toukokuun 2020 Image-lehden välissä.

Lue myös:

Taide, raha ja vaikea liitto – kuinka taiteen rahoitusta pitäisi uudistaa?

Nora Rinteen kolumni: Kapitalismin kriitikko vai mallioppilas?