Sibelius-Akatemian Global Spring -festivaali juhlii kulttuurista moniäänisyyttä, musiikinopiskelijoiden ainutlaatuisia taiteellisia identiteettejä ja yhteyttä ympäröivään yhteiskuntaan

Taideyliopiston Sibelius-Akatemian neljäs Global Spring -festivaali juhlii kulttuurista diversiteettiä, jonka ytimessä on kulttuurien välinen vuoropuhelu, yhteistyö ja globaali kansalaisuus. Vuosittainen festivaali järjestetään Musiikkitalossa 10.-19.5.2023. Tänä vuonna ohjelmaan kuuluu Global Music -opiskelijoiden yhteisteos vapautuvien vankien ja rikostaustaisten yhteisöteatteri Porttiteatterin kanssa Kalliosalissa 18.5.2023.

Sibelius-Akatemian Global Music -koulutus on Suomen musiikkikoulutuskentällä ainoa laatuaan. Se kokoaa yhteen taiteilijoita moninaisista musiikki- ja kulttuuritaustoista, tällä hetkellä yli 25 eri kulttuurista. Toukokuussa järjestettävälle Global Spring -festivaalille sekä joulukuussa järjestettävälle Global Fest -festivaalille osallistuvat alan opiskelijat, opettajat, alumnit ja vierailevat ammattilaiset.

’’Global Music -opintojen ytimessä ovat moniarvioiset lähestymistavat ääneen, musiikkiin, kulttuuriin ja identiteettiin. Luomme oppimisympäristön, jossa muusikoita tuetaan kehittymään ainutlaatuisina taiteilijoina sekä luomaan uutta musiikkia kulttuurienvälisessä yhteistyössä’’, festivaalin johtaja, professori Nathan Riki Thomson kertoo.

Vuoden 2023 Global Spring järjestetään 15.-19.5.2023 Musiikkitalossa ja Kalliosalissa.

”Festivaali tuo esille Global Music -koulutuksen valtavaa musiikillista monimuotoisuutta ja tekijöiden ainutlaatuisia taiteellisia identiteettejä, jotka eivät useinkaan rajoitu stereotyyppisiin kulttuuri- ja identiteettikäsityksiin”, Thomson kertoo.

Tänä vuonna festivaalilla on mukana artisteja 30 eri maasta. Festivaali sisältää uutta musiikkia, joka on syntynyt yhtyeopiskelusta, opiskelijoiden yhteisöprojekteista sekä maisterikonserteista. Yleisö pääsee muun muassa uppoutumaan paikkasidonnaisiin esityksiin, matkustamaan Arabic Ensemblen johdolla arabialaisista äänimaisemista Mosambikilaisten groovien kautta marginaalisten äänten tarinoiden lähteille, päättyen kokeellisen improvisaation pariin.

Porttiteatterin ”Pieleen mennyt satukirja” avaa tarinoita suljetuista maailmoista

Global Music -opiskelijat ovat yhdistäneet jälleen voimansa helsinkiläisen Porttiteatterin kanssa. Porttiteatteri on vapautuvien vankien ja rikostaustaisten yhteisöteatteri, joka tekee taiteellisesti kunnianhimoisia esityksiä ammattitaiteilijoiden ohjauksella. Porttiteatterin tavoite on hälventää rikostaustaisten ihmisten stigmaa ja tuoda lavalle dokumentaarisia tarinoita, joita rikostaustaiset esiintyjät itse kirjoittavat ja esittävät.

’’On ylipäätään iso kysymys, keiden tarinoita lavoilla kerrotaan ja ketkä pääsevät esiintymään. Aika trimmattuja ja pärjääviä ihmisiähän siellä enimmäkseen näkyy ja kuuluu. On kiinnostavaa saada fokus ihan muualle – toisenlaisiin kehoihin ja tarinoihin’’, säveltäjä, muusikko ja äänisuunnittelija Sanna Salmenkallio kertoo.

Esityksessä on lähdetty liikkeelle ryhmäläisten kaiken kirjavista tatuoinneista ja muista merkeistä iholla. Tästä ajatuksesta syntyi esityksen nimi, Pieleen mennyt satukirja. Tatuointien kautta avautuu tarinoita maailmoista, joista harvoin kuullaan.

’’Vierastan ajatusta pyrkiä suoraan kertomaan jotain yleisölle. Annetaan kehojen, ihojen ja musiikin puhua, ja kukin katsoja voi peilata näitä hyvin erityisiin maailmoihin vieviä tarinoita itsessään ja kuunnella mitä esitys juuri hänelle kertoo’’, Salmenkallio summaa.

Salmenkallion mukaan vankilassa oleville on merkityksellistä kohdata siviilejä tasa-arvoisesti ja tulla nähdyksi kunnioittavalla tavalla. Opiskelijoille taas on ollut koskettavaa päästä luottamukselliseen yhteisöön sellaisena kuin ovat. Porttiteatteri mahdollistaa tällaiset kohtaamiset epähierarkkisen työtavan ansiosta.

’’Opiskelijoille on ollut vahva kokemus työskennellä dokumentaaristen tarinoiden ja niiden takana olevien ihmisten kanssa. Harjoituksissa iranilaisen santurinsoittaja ja vankilasta harjoituksiin tulevan esiintyjä katsovat toisiaan silmiin ja kohtaavat monella tasolla. Se tekee työskentelystä herkkää, kunnioittavaa, tunteellista, vaikeaa ja kaunista. Tässä prosessissa ei voi feikata’’, Salmenkallio lisää.

Toimijoiden ensimmäinen yhteistyö tapahtui korona-aikana. Lopputuloksena tuotettiin kuunnelmalevy, Valotusaika, joka on kuunneltavissa maksutta SoundCloud-palvelussa.

Yhteisöllisyyttä ja yhteenkuuluvuutta vaaliva festivaali

Sibelius-Akatemian Global Music -osasto järjestää vuosittain kaksi festivaalia – Global Springin toukokuussa ja Global Festin joulukuussa.

”Festivaalimme ovat houkutelleet mukaan ihmisiä, jotka eivät tavallisesti käy Musiikkitalossa. Global-festivaalit ovat vuosi vuodelta lisänneet keskustelua kulttuurisen diversiteetin arvosta yhteiskunnassamme ja ne vaalivat yhteisöllisyyden ja yhteenkuuluvuuden tunnetta, jota tarvitaan erityisesti kriisiaikoina”, Thomson summaa.

Lisätietoja: Ainejohtaja, Global Music, Nathan Riki Thomson, puh. +358 50 475 8758

Median yhteydenotot: Taideyliopiston Sibelius-Akatemian markkinointisuunnittelija Riikka Hänninen, puh. +358 50 442 0278