Otin taideterapian menetelmät heti käyttöön opetuksessani, sanoo avoimen yliopiston opiskelija, kuvataiteilija Maarit Myllynen

Monipuolinen taideterapian opintokokonaisuus järjestetään Taideyliopiston avoimessa yliopistossa jälleen lukuvuonna 2023–2024. Hakuaika opintoihin alkaa 3.8.2023.

Maarit Myllynen

Kuka olet ja miten päädyit opiskelemaan Taideyliopiston avoimeen yliopistoon? 

Olen Maarit Myllynen, kuvataiteilija ja pitkän linjan kuvataidekasvattaja. Halusin täydennyskouluttaa itseäni, ja Taideyliopiston avoimen yliopiston taideterapiaopinnot sopivat tähän loistavasti. Taideterapeuttinen lähestymistapa oli kiinnostanut minua jonkin aikaa, ja tässä oli oiva mahdollisuus tutustua alaan. 

Millaisia olivat taideterapian opinnot, joille osallistuit lukuvuonna 2022–2023? 

Osallistuin vuoden mittaisiin taideterapiaopintoihin, joista puoli vuotta oli monitaiteista teoriaa ja käytäntöä ja toiset puoli vuotta erikoistumisalueekseni valitsemaani kuvataideterapiaa.

Taideterapian opintokokonaisuudessa yhdistyi mielestäni hienosti taiteellinen työskentely ja teoreettiset luennot. Nautin taidetyöskentelystä valtavasti, ja kokemuksellisesti oppimisesta jäi vahvat kehomuistijäljet. Myös teoriapuoli oli kiinnostavaa.

Kurssin monitaiteisuus antoi mahdollisuuden tutustua taideterapioihin niin kuvataide-, musiikki- kuin tanssi-liiketerapiankin kautta. Oli hyvä, että yhteen valitsemaansa alueeseen sai paneutua enemmän. Muut kaksi jäivät aika pikaiselle tutustumiselle. Haluaisinkin opiskella vielä ainakin tanssi-liiketerapiaa enemmän.

Haluan kiittää myös erinomaista opettajakaartia asiantuntevasta opetuksesta. 

Millaisia eväitä sait kursseilta mukaasi? 

Sain opintojen laajuuteen nähden todella hyvän käsityksen taideterapeuttisista menetelmistä ja niiden soveltamisesta ryhmänohjaukseen. Innostuin valtavasti ja otin menetelmät heti käyttööni mm. Helsingin Työväenopiston opetusryhmissäni. Kehitin niiden pohjalta Väriä elämään – Hyvinvointia kuvataiteesta -kurssit, joissa hyödynnän soveltuvin osin taideterapeuttisia menetelmiä. 

Oletko kiinnostunut opiskelemaan Taideyliopiston avoimessa yliopistossa lisää?

Haluaisin ehdottomasti opiskella vielä ainakin tanssi-liiketerapian perusteita. Lisäksi toivoisin avoimeen yliopistoon lisää Segni Mossi -kursseja. 

Kenelle suosittelisit Taideyliopiston avoimen yliopiston kurssitarjontaa? 

Suosittelisin opintoja kaikille, jotka ovat kiinnostuneita itsensä kehittämisestä tai koulutuksensa täydentämisestä.

Millaisia jatkosuunnitelmia tai -haaveita sinulla on urallesi? 

Taideterapiaopintovuosi vahvisti kiinnostustani ja motivaatiotani kuvataideterapiaopintoja kohtaan. Niinpä aloitan tänä syksynä kuvataideterapian ammatilliset opinnot Eino Roiha -instituutissa.

Jatkossa haluan työskennellä sekä taideterapeuttina että omien Väriä elämään -kurssieni vetäjänä. Vedän mielelläni myös työhyvinvointipäiviä ja koulutuksia yrityksille ja yhteisöille.

Erityisenä kiinnostuksenkohteenani on kehollisuuden ja terapeuttisen liikkeen yhdistäminen kuvaan sekä ympäristötunteiden käsitteleminen taideterapeuttisin menetelmin. 

Uusia polkuja avoimesta – hae syksyn 2023 kursseille elokuussa

Taideyliopiston avoin yliopisto tarjoaa monipuolisesti taideterapian opetusta myös lukuvuonna 2023–2024. Hakuaika Taideyliopiston avoimen yliopiston syksyllä alkaviin opintoihin alkaa 3.8.2023. Tarkistathan myös kurssikohtaiset hakuajat ja -ohjeet.

Taideyliopiston avoin yliopisto tarjoaa monipuolisen valikoiman musiikin, kuvataiteen, teatterin ja tanssin opintoja sekä runsaasti yrittäjyys- ja työelämäopintoja. Avoimen yliopiston kursseilla voit tutustua taiteen korkeakouluopintoihin, täydentää ammatillista osaamista tai harrastaa taidetta parhaiden asiantuntijoiden opetuksessa.

Taideyliopiston alumnit, jotka ovat valmistuneet 1.8.2020 jälkeen, voivat täydentää opintojaan maksutta Taideyliopiston avoimen yliopistossa. Lue lisää jatkuvan oppijan opinto-oikeudesta.

Tutustu muihin avoimen yliopiston opiskelijoihin