Avoimen yliopiston opiskelija, mezzosopraano Nea Mäkelä: Täältä löytyy usein sellaisia kursseja, joita ei voi missään muualla käydä

Suosittu Oopperalaboratorio-kurssi on mukana Taideyliopiston avoimen yliopiston tarjonnassa myös kesällä 2023. Haku kesäopintoihin päättyy 20.4.2023.

Nea Mäkelä

Kuka olet ja miten päädyit opiskelemaan Taideyliopiston avoimeen yliopistoon?

Olen Nea Mäkelä, mezzosopraano ja klassisen laulun pedagogiopiskelija Metropolia-ammattikorkeakoulusta. Päädyin Taideyliopiston avoimeen yliopistoon opiskelemaan luettuani Oopperalaboratorio-kurssista avoimen yliopiston uutiskirjeestä. Kurssin aikaan opiskelin klassista laulua ainoastaan itsenäisesti enkä missään oppilaitoksessa, joten yritin aktiivisesti etsiä kursseja, jotka tukisivat opintojani klassisena laulajana.

Millainen oli Oopperalaboratorio-kurssi, jolle osallistuit kesällä 2022?

Oopperalaboratorio-kurssilla kävimme läpi omia aarioitamme sekä ensemblekohtauksia eri oopperoista erilaisten teatteriharjoituksien avulla. Itse tein prinssi Orlofskyn aariaa Lepakosta, Susannan ja Cherubinon duettoa Figaron häistä ja kolmen naisen avauskohtausta Taikahuilusta. En tuntenut muita opiskelijoita kurssille mennessä, mutta se ei onneksi ollut este ensemble-kohtausten tekemiselle, vaan sain ne opettajan kautta.

Kurssilla teemana olivat tunteet ja laulaminen sekä näytteleminen niiden kautta. Omia osuuksiaan sai usein laulaa myös aivan päinvastaisissa tunnetiloissa laulun tunnelmaan nähden. Kurssilla sai lähes koko ajan olla lavalla mukana näyttelemässä, vaikka ei olisi omia kohtauksia tehtykään. Varsinkin se oli kurssilla erittäin antoisaa.

Kurssilta mieleen jäi erityisesti harjoitus, jossa me kaikki olimme vuorollamme vetämässä jumppatuntia, laulamassa omaa aariaamme tai osallistumassa vedettävään jumppatuntiin. Oli mielenkiintoista venyttää omia rajojaan ja katsoa kuinka kauan kykenee laulamaan samalla lankuttaen tai x-hyppyjä tehden. Kurssilta jäi myös käteen kavereita, joiden kanssa olemme yhteydessä edelleen.

Millaisia eväitä sait kurssilta mukaasi?

Opin kurssilla paneutumaan syvällisemmin roolihahmoon, jota olen työstämässä. Opin myös sen, kuinka tärkeää laulun tekstistä on tehdä omaan suuhun sopiva suomennos, jotta roolinsa pystyy näyttelemään uskottavasti. Kurssiin liittyi kirjallinen roolianalyysi sekä laulutekstin suomentaminen ja näytteleminen suomeksi, sekä yksin että vastanäyttelijän kanssa. Nämä kaikki eri vaiheet tekstin kanssa vahvistivat oppimista ja käytän näitä tapoja uusien laulujeni kanssa edelleen.

Opin myös, kuinka tärkeää on näyttämöllä tukea muita laulajia, kuten aarian laulajaa, omalla läsnäolollaan ja kontaktia ottaen. Sain myös itse kokemuksen siitä, kuinka paljon muiden läsnäolo ja kontakti auttaa omaa esiintymistä. Opin myös käyttämään tietoisesti tunteita hyödyksi laulaessa.

Oletko kiinnostunut opiskelemaan Taideyliopiston avoimessa yliopistossa lisää?

Ehdottomasti. Jos ja kun sama kurssi järjestetään uudestaan, toivon kovasti pääseväni taas mukaan. Seuraan myös muita lauluun ja näyttelemiseen liittyviä kursseja aktiivisesti, koska täältä usein löytyy sellaisia kursseja, joita ei voi missään muualla käydä.

Kenelle suosittelisit Taideyliopiston avoimen yliopiston kurssitarjontaa?

Avoimen kurssitarjonta on todella hyvä niille, jotka haluavat päästä opiskelemaan taidealoja, tai heille, jotka ovat jo opiskelemassa, mutta haluavat laajentaa osaamistaan. Kurssit sopivat mielestäni myös heille, jotka ovat jo valmistuneet tai vain harrastavat taidetta tavoitteellisesti. Meidän kurssillamme oli ihmisiä kaikista näistä kategorioista ja koin, että se vain rikastutti kurssia.

Millaisia urasuunnitelmia tai -haaveita sinulla on?

Toivoisin tulevaisuudessa saavani työskennellä oopperalavalla, jos en solistina niin kuorossa. Haluaisin Metropolialta valmistuttuani tehdä esittävän laulutaiteen maisterin jossakin oppilaitoksessa, joka sitä tarjoaa. Toivoisin tulevaisuuteni sisältävän sekä esiintymistä että opettamista laulajana.

Uusia polkuja avoimesta – hae kesän 2023 kursseille 20.4. mennessä

Oopperalaboratorio-kurssi, jolle mezzosopraano Nea Mäkelä osallistui viime vuonna, järjestetään jälleen kesällä 2023. Hakuaika Taideyliopiston avoimen yliopiston kesäopintoihin on 30.3.—20.4.2023. Tarkistathan myös kurssikohtaiset hakuajat.

Taideyliopiston avoin yliopisto tarjoaa monipuolisen valikoiman musiikin, kuvataiteen, teatterin ja tanssin opintoja sekä runsaasti yrittäjyys- ja työelämäopintoja. Avoimen yliopiston kursseilla voit tutustua taiteen korkeakouluopintoihin, täydentää ammatillista osaamista tai harrastaa taidetta parhaiden asiantuntijoiden opetuksessa.

Kesällä 2023 voit opiskella avoimessa yliopistossa oopperalaulun lisäksi muun muassa roolin rakentamista näyttelijänä, äänen muodostusta, jazzlaulua ja kohtauksen ohjaamista. Opetustarjonnasta löytyy myös taidepedagogiikkaa sekä taidealalle soveltuvia yrittäjyys- ja työelämäopintoja.

Taideyliopiston alumnit, jotka ovat valmistuneet 1.8.2020 jälkeen, voivat täydentää opintojaan maksutta Taideyliopiston avoimen yliopistossa. Lue lisää jatkuvan oppijan opinto-oikeudesta.

Tutustu muihin avoimen yliopiston opiskelijoihin