Työskentele kestävästi Taideyliopistossa

Lue vinkit kestävään kampuksella työskentelyyn, tapahtumien järjestämiseen sekä matkustamiseen!

Kampuksella

  • Sammuta valot tiloista lähtiessäsi
  • Lajittele jätteet kierrätyspisteillä ohjeiden mukaisesti
  • Mieti mitä, miksi ja kenelle printtaat, tai voisitko jättää printtaamatta kokonaan 
  • Suosi kodin ja kampuksen välisillä matkoilla julkisia kulkuneuvoja, pyöräilyä tai kävelyä 
  • Jos työmatkasi on kuljettavissa vain henkilöautolla, voit koittaa selvittää, voisitko jakaa kyydin kampukselle toisen Taideyliopistolaisen kanssa 
  • Voit jopa puolittaa ateriasi hiilijalanjäljen valitsemalla lounasravintolassa muun kuin lihavaihtoehtoehdon. Ympäristökestävin ruokavalio koostuu erityisesti erilaisista lähellä tuotetuista sesongissa olevista kasviperäisistä raaka-aineista ja suomalaisesta villikalasta 
  • Vältä ruokahävikkiä tilaamalla kokouksiin tarjoilut mahdollisimman tarkasti osallistuvan henkilömäärän mukaan ja pyydä osallistujia ilmoittamaan perumisista etukäteen, jolloin voit ilmoittaa asiasta ruokatarjoilujen järjestäjälle 
  • Pyri varaamaan kokouksille sopivan kokoisia tiloja, ja muista perua tilavaraukset Pepistä jos kokous perutaan, jotta joku muu voi käyttää tilaa 
  • Sammuta laitteet ja kytke myös stand by -tilat pois esim. tietokoneista ja näytöistä, kun et käytä niitä 
  • Irrota tietokoneet ja puhelimet latureista ja telakoista työpäivän päätteeksi tai kun akku on täynnä 
  • Laturi vie virtaa, vaikka laite ei olisikaan kytkettynä. Irrota kännykän ja muiden pikkulaitteiden laturit seinästä kun et lataa 

Tapahtumia ja kokouksia järjestäessäsi

Liikkuminen

  • Mahdollista esiintyjien ja kävijöiden etäosallistuminen striimaamalla tapahtumat ja järjestämällä hybridiosallistumiseen tarvittavat välineet – matkustus on tapahtumien suurin päästölähde 
  • Järjestä tapahtumat paikoissa, joihin pääsee helposti julkisella liikenteellä. Tarjoa kävijöille tietoa julkisen liikenteen käytöstä tapahtumapaikalla vähentääksesi taksilla matkustamisen tarvetta 
  • Jos hankit puhujille, esiintyjille tai vieraille matkoja ja majoituksia, suosi: 
  • Maata pitkin matkustamista ja laivaliikennettä lentojen sijaan 
  • Economy-luokan lentoja bisnesluokan sijaan 
  • Suoria lentoja välilaskullisten lentojen sijaan 
  • Julkista liikennettä taksin sijaan  
  • Hotelleja, joilla on jokin ympäristösertifikaatti, ja joihin pääsee helposti julkisilla ja kävellen 
  • Tarjoa kävijöille tietoa kestävistä matkustustavoista Helsinkiin. Voit käyttää hyödyksi esimerkiksi HIAP:n sivuja tai myhelsinki.fi -sivun artikkelia kestävästä matkustamisesta 

Ruoka ja tarjoilut

Tilaa tarjoilut yliopiston ympäristöohjelman linjauksen mukaisesti:

  • Tarjoamme kokouksissamme, tapahtumissamme ja tilaisuuksissamme vain kestävästi tuotettua kasvisruokaa ja vastuullisesti pyydettyä suomalaista kalaa.
  • Pyrimme suosimaan myös laadukkaasti ekosertifioituja (Reilu Kauppa, Rainforest Alliance) tuotteita.

Ohjeistus, jonka voit liittää mukaan tarjoilutilaukseen tai tarjouspyyntöön:

  • Suosimme ympäristöohjelmamme mukaisesti tilaamissamme ruokatarjoiluissa ympäristön, luonnon, eläinten oikeuksien ja ihmisten terveyden kannalta kestäviä ratkaisuja. Kiitos, kun toteutatte tarjoilut meille seuraavien reunaehtojen puitteissa:
    • Tarjoilut perustuvat maukkaaseen, laadukkaaseen ja ravitsevaan kasvisruokaan
    • Eläinperäisiä tuotteita (ml. esim. lehmänmaitotuotteet, kananmunat) ei käytetä. Poikkeuksia ovat WWF:n kalaoppaan vihreän kategorian kotimaiset kalat.
    • Etukäteen ilmoittamamme erityisruokavaliot huomioidaan joustavasti ja vuoropuhelussa tilaajan kanssa
    • Mahdollisuuksien mukaan myös suositaan satokauden kasviksia, lähi- ja luomutuotteita sekä ekosertifoituja (esim. Reilu Kauppa, Rainforest Alliance) tuotteita ja ruoan alkuperästä sekä ilmasto- ja ympäristövaikutuksista kerrotaan tarjoilujen yhteydessä.

Muuta huomioitavaa kestäviin tarjoiluihin:

  1. Kysy erikoisruokavaliot osallistujilta ennakkoon ja ilmoita ne tarjoilujen yhteydessä
  2. Vältä ruokahävikkiä tilaamalla kokouksiin tarjoilut mahdollisimman tarkasti osallistuvan henkilömäärän mukaan ja pyydä osallistujia ilmoittamaan mahdollisista perumisista etukäteen, jolloin voit ilmoittaa asiasta ruokatarjoilujen järjestäjälle
  3. Mieti etukäteen, mitä mahdollisesti yli jääville tarjoiluille tehdään hävikin välttämiseksi 

Kierrätys ja uudelleenkäyttö

  • Käytä joko uudelleenkäytettäviä tai kartonkisia tarjoiluastioita. Jos käytät kartonkisia, varmista, että ne lajitellaan kartongin keräykseen eikä esimerkiksi energia-, seka- tai biojätteeseen 
  • Varmista, että kierrätys ja lajittelu on tehty kävijöille ja järjestäjille mahdollisimman helpoksi ja selkeäksi. Valmistaudu jo etukäteen erityisesti tapahtuman purkuvaiheeseen, sillä siinä jätettä syntyy eniten ja lajittelu voi unohtua helposti 
  • Suosi uudelleenkäytettäviä ja varastoitavia somisteita 
  • Tarjoa konferenssimateriaalit, kuten käsiohjelmat sähköisenä paperisten sijaan 
  • Vältä turhan tavaran (kynät, pinssit jne.) antamista konferenssikävijöille. Harkitse tarkoin myös kangaskassien jakamista, sillä monet omistavat niitä jo useita ja kangaskassia pitää käyttää satoja kertoja, ennen kuin sen ympäristöhaitat jäävät yhtä mataliksi kuin kierrätysmuovikassin 
  • Jos kuitenkin päätät antaa jotain, suosi laadukkaita tavaroita, joille on käyttöä konferenssin jälkeenkin (vaikkapa teräksiset juomapullot tai matkamukit) 
  • Käytä uudelleenkäytettäviä nimikylttejä ja tee niiden palauttaminen konferenssin lopuksi kävijöille mahdollisimman helpoksi selkeillä opasteilla ja useilla keräyspisteillä 

Matkustaessa

Haluamme strategiamme mukaisesti vähentää ympäristökuormitustamme ja olla hiilineutraaleja vuoteen 2030 mennessä. Lentomatkustus aiheuttaa suuren osan Taideyliopiston hiilijalanjäljestä. Siksi tavoitteenamme on vähentää lentämistä ja suosia kestävämpiä matkustamisen tapoja.

Taideyliopistossa kestävän matkustamisen käytännöt koostuvat seuraavista asioista:

  • Matkan tarpeen arviointi – onko matka perusteltu, vai voisiko asian hoitaa etäyhteydellä?
  • Matkustusaika (ei kodin ja työpaikan välinen matka) voidaan lukea työajaksi seuraavien ehtojen täyttyessä:
    • Työntekijä voi järjestää matkansa ajalle itselleen työtehtäviä, joita voi tehdä kulkuvälineessä tarvittaessa myös esimerkiksi ilman toimivaa internet-yhteyttä
    • Kulkuväline ja matka soveltuvat itsenäiseen töiden tekemiseen
    • Esihenkilö on hyväksynyt matkan aikana tehtävän etätyön
  • Emme lennä Ouluun, sen eteläpuoliseen Suomeen tai Tallinnaan. Suosittelemme myös, että esim. Rovaniemelle kuljetaan (yö)junalla ja Tukholmaan (yö)laivalla.
  • Työntekijöillä on mahdollisuus matkustaa maata pitkin ja saada päivärahat siirtymäajoilta
  • Yliopiston rahoituksella tehtäviin lentoihin lisätään matkan pituudesta riippuen 50-200 €:n suuruinen kompensaatiomaksu per suunta. Vastaavasti maata pitkin ja vesiteitse tehtäviä matkoja tuetaan 100 eurolla per suunta. Kompensaatiomaksu ja kestävän matkustamisen tuki otetaan käyttöön 1.1.2024.