Sibelius-Akatemian Harmonikkafestivaali: Sonja Vertainen

Sonja Vertaisen harmonikan maisterikonsertti, Radioflakes.

Anna Yrjänä

Konsertti on katsottavissa maksutta suorana lähetyksenä Youtubessa 25.3. klo 19–20.

Katso konsertti maksutta suorana lähetyksenä.

Gena, Jouni Kaipaisen ensimmäinen sooloteos harmonikalle sai nimensä Eduard Uspenskin harmonikkaa soittavasta satukrokotiilista. Genan mietiskelevistä tunnelmista ja huimaavasta virtuoottisuudesta siirrytään keskelle dramaattista meritaistelua Michel Corretten Combat Naval, Divertimento No. 2, alun perin cembalolle sävelletyn teoksen siivittämänä.

Konsertin nimeä kantava Radioflakes kuvastaa harmonikan kamppailua aggressiivisen äänienergian, huolettoman radioskannauksen sekä soittimelle ominaisen rytmisen swingin välillä. Radioaaltojen siivittämänä päästään Bachin orkestraalisen ja loisteliaan D-duuri Partitan pariin, jonka jälkeen konsertin soolo-osuuden viimeistelee vikkelä ja virtuoottinen Lisztin La Campanella. Konsertin päättää kitaralle ja harmonikalle sävelletty uusi tilausteos Kimmo Hakolalta.

Esiintyjät

  • Sonja Vertainen, harmonikka
  • Otto Kentala, kitara

Sonja Vertainen

Sonja Vertainen (s.1996) on kokkolalaislähtöinen harmonikan- ja bandoneoninsoittaja. Hän aloitti opinnot Sibelius-akatemiassa vuonna 2015 Matti Rantasen johdolla ja viimeistelee maisteriopintojaan tällä hetkellä Rantasen ja Veli Kujalan oppilaana. Inspiraatiota omaan soittoon Sonja on päässyt ammentamaan lukuisten mestarikurssien myötä, sekä erityisen merkittävää on ollut vaihtovuosi Stefan Hussongin luokalla Saksassa Hochschule für Musik Würzburgissa. Nykymusiikki on ollut merkittävä osa Sonjan taiteilijuutta, jonka seurauksena kantaesityksiä on kertynyt Veli Kujalalta, Aulis Salliselta, Tze Yeung Holta sekä Kimmo Hakolalta. Suomalaisen uuden musiikin lisäksi Sonja nautiskelee soittamisesta tango- ja viihdeorkesteri Guardia Nuevassa, jossa pääsee ilokseen tulkitsemaan säännöllisesti Astor Piazzollan musiikkia. Solistin tehtäviä Sonja on päässyt toteuttamaan Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterin kanssa. Esiintymisiä soolona tai kamarimuusikkona on kertynyt mm. Lux Musicae, Kintai Arts, Accordionf(est), World Music Festival sekä Sata-Häme soi -festivaaleilta. 

Ohjelma

  • Atli Ingólfsson, Radioflakes
  • Michel Corrette, Divertimento no. 2 Combat Naval
  • J.S. Bach, Partita no. 4 D-Major
  • Jouni Kaipainen, Gena
  • Paganini/Liszt, La Campanella
  • Kimmo Hakola, Āina (maailman kantaesitys)

Lisätietoja: Matti Leisma

Sibelius-Akatemian harmonikkafestivaali

Sibelius-Akatemian opiskelijoiden ja opettajien yhteisvoimin valotetaan harmonikan 200 vuotista taivalta ja harmonikkamusiikin laajaa kirjoa kansanmusiikista uusimpaan kamarimusiikkiin. Festivaali järjestetään Musiikkitalossa 23.–26.3.2022.

Tutustu harmonikkafestivaalin muihin konserttehin.

Musiikkia, sitä vähän tuoreempaa

Taideyliopiston Sibelius-Akatemian opiskelijat esiintyvät vuosittain yli 700 konsertissa. Kansainvälisesti arvostetun akatemian konsertit avaavat näyteikkunan tulevaisuuden huippuartistien työskentelyyn ja tarjoavat unohtumattomia taide-elämyksiä.

Ajankohta

25.3.2022 klo 19:00 – 20:00

Sijainti

Camerata

Mannerheimintie 13a

00100 Helsinki

Musiikkitalo

Liput

Vapaa pääsy

Muut tiedot


Haluamme luoda turvallisen tapahtumaelämyksen myös koronan aikana. Tutustu tästä turvaohjeisiin ennen tapahtumaan saapumista.

Sijainti kartalla

Katso reittiohjeet