Nykytaiteen historian ja teorian kandidaattiohjelma

Perehdy nykytaiteen ilmaisumuotoihin, esittämiskäytäntöihin ja toimintaympäristöihin ja valmistu nykytaiteen asiantuntijaksi.

Henkilö tutkii Kuvataideakatemian näyttelyn töitä

Miksi meille?

Nykytaiteen historian ja teorian kandidaattiohjelmasta saat valmiudet toimia nykytaiteen asiantuntijana, esimerkiksi toimittajana, kriitikkona, kuraattorina, taidealan organisaatiossa tai muussa taiteen välittäjäroolissa. Pääset seuraamaan taiteellisen työskentelyn prosesseja läheltä, ja monet kursseista opiskelet yhdessä taideopiskelijoiden kanssa.

Sisältö ja tavoite

Ohjelma antaa sinulle valmiudet ymmärtää nykytaiteen taiteellisia prosesseja, toimintaympäristöjä ja yhteiskuntaa, jossa taiteilijan rooli voi olla monenlainen.

Opit tunnistamaan ja ymmärtämään nykytaiteen sisältöjä ja avaamaan niitä erilaisissa yhteyksissä ja erilaisille yleisöille analyyttisesti, monipuolisesti ja kriittisesti. Perehdyt taiteen historiaan ja teoriaan sekä esittämiskäytäntöihin ja -ympäristöihin. Saat käsityksen taiteellisista ajattelutavoista ja nykytaiteen ilmaisumuodoista, ja opit hahmottamaan taiteellisia prosesseja ja jäsentämään erilaisia näkökulmia nykytaiteeseen.

Taideyliopistossa saat mahdollisuuden perehtyä taiteellisen työskentelyn prosesseihin ja työskennellä tiiviissä yhteistyössä kuvataiteilijoiden ja muiden taiteilijoiden kanssa.

Tutkinto antaa valmiudet toimia nykytaiteen asiantuntijana ja erilaisissa taiteen välittäjärooleissa. Voit työskennellä esimerkiksi toimittajana, kriitikkona, kuraattorina tai erilaisissa taidealan organisaatioissa. Koulutusohjelma on uusi, ja tutkinnon rakenne julkaistaan keväällä 2021.

Opettajat

Opettajamme ovat ansioituneita, kansainvälisellä taiteen kentällä toimivia taiteilijoita ja taiteen eri alojen asiantuntijoita. Vierailevat suomalaiset ja ulkomaiset opettajat ohjaavat erikoiskursseja. Saat opintojesi ajaksi vastuuopettajan, joka seuraa etenemistäsi. 

Visiting Professor -ohjelman vierailijoita ovat olleet mm. Özgü Gündeslioglu, David Batchelor, IC-98, Tellervo Kalleinen ja Oliver Kochta-Kalleinen, James Nisbet, Alex Olson, Josephine Pryde, Mira Schor, Ruth Pelzer-Montada, Ciara Phillips, Katarina Pirak Sikku, Emily Wardill, ja Ahmet Ögüt.

Saastamoisen säätiön tukemassa kansainvälistymisohjelmassa ovat luennoineet mm. Rachael Allen, Nisrine Boukhari, Elmgren & Dragset, Okwui Enwesor, Nomaduma Rosa Masilela, Martha Rosler, Amalia Ulman ja Ho Rui An.

Hakeminen

Valitsemme uusia opiskelijoita kandidaatin tutkintoon johtavaan koulutukseen keväisin. Seuraava hakuaika on tammikuussa 2022.

Taideyliopisto on yksi halutuimpia opiskelupaikkoja Suomessa. Tutustu aiempien vuosien hakijatilastoihin.

Maisteriopinnot

Nykytaiteen historian ja teorian kandidaattiohjelma antaa edellytykset ylempään korkeakoulututkintoon johtavaan koulutukseen. Valmistuttuasi sinulla on mahdollisuus pyrkiä jatkamaan opintojasi Taideyliopiston tai muiden yliopistojen teoreettisissa maisteriohjelmissa.  

Hakukohteet

Nykytaiteen historian ja teorian koulutusohjelma

  • kandidaatti (3 vuotta)

Tavoitetutkinto

Taiteen kandidaatti (TaK)

Yksikkö

Kuvataideakatemia

Hakukielet

suomi (fi) suomi Lue lisää kielikäytännöistämme

Lukuvuosimaksu

EU:n ja ETA:n ulkopuolelta tuleville opiskelijoille 5000 €.
Lue lisää lukuvuosimaksusta

Seuraava hakuaika

Seuraava hakuaika on tammikuussa 2022. Opinnot alkavat elokuussa 2022.

Vastuuhenkilöt

Juha-Heikki Tihinen
professori