Musiikkiteknologian koulutusohjelma

Kasva musiikkiteknologian ammattilaiseksi kansainvälisessä ympäristössä alan johtavassa koulutusohjelmassa.

Opiskelija tekee musiikkia tietokoneella ja soittimilla

Miksi meille?

Opiskele musiikkiteknologiaa yhdessä maailman parhaista esittävien taiteiden yliopistoista. Meillä on ainutlaatuinen opiskeluympäristö, monitaitoinen, kansainvälinen opettajakunta sekä korkeatasoiset työkalut ja studiotilat.

Sisältö ja tavoitteet

Opiskelussa yhdistyvät musiikkiteknologian sekä luovan ja esittävän säveltaiteen opinnot ja niiden tutkimus. Meillä pystyt opiskelemaan monipuolisesti ja valitsemaan oman kiinnostuksesi mukaan laajasta kurssitarjonnasta:

 • elektroakustinen musiikki
 • elokuva- ja pelimusiikki
 • media ja äänitaide
 • musiikin ja teknologian välineet, metodit ja kehitystyö
 • musiikkiteknologian pedagogiikka
 • äänentoisto
 • äänitys ja musiikkituotanto

Ensimmäisen kolmen vuoden aikana opiskelet musiikkiteknologian työvälineitä ja sovellat niitä luovasti erilaisiin musiikillisiin tilanteisiin.

Maisterivaiheessa syvennät opintojasi ja suuntaat oman kiinnostuksesi mukaan työskentelyyn musiikkiteknologian eri ammateissa kuten äänittäjänä, tuottajana, live-äänentoiston ammattilaisena, musiikkiteknologisten soitinten ja sovellusten kehittäjänä, elokuva-ja pelimusiikin tai elektroakustisen musiikin säveltäjänä tai äänitaiteilijana. 

Monipuoliset uramahdollisuudet edellyttävät sinulta aktiivista roolia oman opintopolkusi rakentamisessa. Kansainvälinen opiskelu ja työharjoittelu ovat tärkeä osa osaamisesi muodostumista. Voit valita opintojaksoja myös Taideyliopiston muiden akatemioiden tarjonnasta sekä yhteisestä opetustarjonnasta.

Äänen ja äänitaiteen mahdollisuuksia tutkitaan Taideyliopiston englanninkielisessä sivuopintokokonaisuudessa eri taiteenalojen näkökulmista. Lue lisää Sound Art and Sonic Arts (SAMA) -sivuopintokokonaisuudesta englanniksi.

Taiteellinen toiminta

Musiikkiteknologian aineryhmän vuosittain järjestettävällä MuTeFest-festivaalilla pääset kokeilemaan luovaa osaamistasi yhdessä muiden opiskelijoiden kanssa.

Osallistuminen nykymusiikin, monimediaisten musiikkiesitysten ja elektroakustisen musiikin konserttien luomiseen sekä Sibelius-Akatemian konserttien taltiointi kuuluvat opintoihin. Taiteellinen toiminta liittyy aina koulutukseen ja tutkimukseen.

Koulutusohjelman taiteelliseen toimintaan voit tutustua vuosittain järjestettävässä MuTeFest-tapahtumassa.

Dinah Bird ja Rodolphe Alexis vierailivat Sibelius-Akatemiassa osana kansainvälistä vierailijaohjelmaa 2019

Opettajat

Opettajamme ovat alansa parhaita asiantuntijoita. Vakituisen opettajakuntamme lisäksi koulutusohjelmassa vierailee säännöllisesti kansainvälisiä huippuammattilaisia. Opettajina ovat vierailleet muun muassa Robin Minard, Ludger Hennig, Leigh Landy, Jim Anderson, Robert Normandeau, Wayne Siegel, Roland Cahen, Marko Timlin, Derek Holzer, John Richards, Francesco Giomi, John Young, David Griesinger, Manuel Rocha Iturbide, Bob Katz, Andrey Smirnov, Natasha Barrett, Dinah Bird, Rodolphe Alexis, Ka Ho Cheung, Dorit Chrysler, Josep Comajuncosas, Simon Emmerson, Charles Dye, Shinji Kanki, Michihito Mizutani, Henrik Möller, Jean-Philippe Renoult, Denis Smalley, Jean-Claude Risset ja Jukka Ylitalo.

Hakeminen

Musiikkiteknologian aineryhmään valitaan opiskelijoita joka toinen vuosi. Tarkastelemme valintakokeessa hakijan musiikillista ja taiteellista taustaa, motivaatiota opiskella musiikkiteknologian aineryhmässä, mahdollista kokemusta alalta ja hänen taiteellista suuntausta.

Taideyliopisto on yksi halutuimpia opiskelupaikkoja Suomessa. Tutustu aiempien vuosien hakijatilastoihin.

Tohtoriopinnot

Musiikkiteknologian tohtoriopinnoissa sinulla on mahdollisuus jatkaa opintoja ja suuntautua tieteellisiin, taiteellisiin tai soveltaviin tohtoriopintoihin. Taideyliopistossa voi suorittaa jatkotutkintoina lisensiaatin- ja tohtorintutkinnon.

Käynnissä olevia ja aiempia tutkimushankkeita

 • Acoustic Localisation Techniques for Interactive and Locative Audio Applications
 • Aquatrio
 • Electroacoustic music performance and improvisation: a pedagogical toolkit
 • Narrative in Acousmatic Music
 • Research Group in Interdisciplinary Improvisation
 • Software Tools for Electroacoustic Improvisation
 • Sound & Motion Research Group

Tutustu opiskelun arkeen

Opiskelijat kertovat

”Mun mielestä MuTe:n suuri ja mahdollisesti uniikki valtti Taideyliopiston kontekstissa on, ettei meille tullessaan tarvitse olla sitoutunut yhteen tiettyyn ammattiin ekana päivänä, johon koko koulutuksen on orjallisesti tarkoitus tähdätä. Tämä on opiskelijan näkökulmasta mun mielestä hirveän arvokasta, koska varsinkaan 19-vuotias ylioppilas ei käytännössä voi tietää mikä kaikki on mahdollista ja mikä työ itselle sopii. Eikä sitä mun mielestä keneltäkään 19-vuotiaalta pitäisi vaatia. MuTe:n opetus- ja syventymistarjonta on ihan älyttömän laaja, ja ainakin mun aikoina mulla oli aina vapaus ja opettajan tuki lähteä mihin tahansa suuntaan tutkimaan. Mitä enemmän on katsonut muiden aineryhmien opiskelijoiden touhua, varsinkin musiikkikasvatusta jossa HOPS-ohjaajan rooli näyttäytyy aika portinvartijamaisena, sitä enemmän sitä on oppinut arvostamaan. En sitten tiedä miten tosta saisi seksikkään mainoslauseen, jonka opetusministeriökin hyväksyisi? ’Meillä saa vähän sekoilla!'”

 • Matti Strahlendorff

”MuTe-osastolla opiskelun vapaus ensin hirvitti, mutta kun sen oppi kääntämään voitoksi, sain valtavasti irti opiskeluajastani. Monipuolista oppia monipuolista työelämää varten!”

 • Markus Pajakkala, Music Director @ Yousician, Freelancemuusikko, säveltäjä, tuottaja mm. Utopianisti, Ellips, Waltteri Torikka, Kingston Wall & VHB, Stam1na, Laura Moisio

Tilat

Musiikkiteknologian opiskelijoilla on käytössään kuusi hyvin varusteltua studiotilaa Helsingin Musiikkitalossa. Ne ovat Sibelius-Akatemian opiskelijoiden yhteiskäytössä ja musiikkiteknologian koulutus on niiden suurimpia käyttäjiä. Studioita vuokrataan mahdollisuuksien mukaan myös ulkopuolisille. Studioiden lisäksi musiikkiteknologian aineryhmä antaa opetusta ja järjestää konsertteja Musiikkitalon saleissa. 

Koulutusohjelma

Music Technology (degree programme)

Tutkintotaso

Bachelor and Master of Music; Master of Music

Yksikkö

Sibelius-Akatemia

Hakukielet

englanti (en), ruotsi (sv), suomi (fi) Read more about language skill requirements

Lukuvuosimaksu

Annual tuition fee €5,000 for students from outside the EU and EEA countries. Read more about tuition fees

Seuraava hakuaika

No student admission in 2020. Next possible time to apply will be announced later.

Vastuuhenkilöt

Marianne Decoster-Taivalkoski
Department Head