Seinäjoen opiskelijaresidenssissä opiskelija voi keskittyä taiteelliseen työskentelyyn

Haku opiskelijaresidenssiin on käynnissä 31.1.2023 saakka ja siihen voivat tällä kertaa osallistua Teatterikorkeakoulun tai Sibelius-Akatemian opiskelijat. Viime syksynä residenssijaksolla ollut kuvanveiston opiskelija Tuomas Lehtomaa käytti residenssiajan oman taiteellisen työn hiomiseen.

Noora Lehtovuori

Taideyliopiston Seinäjoen yksikkö käynnisti viime syksynä residenssitoiminnan, jonka tavoitteena on tehdä yksikköä tutuksi Taideyliopiston opiskelijoille ja lisätä taidekoulutuksen näkyvyyttä paikkakunnalla. Residenssihankkeessa Seinäjoen yksikkö ja taide- ja kulttuurikeskus Kalevan Navetta, jossa yksikkö sijaitsee, tarjoavat Taideyliopiston opiskelijoille työelämäalustan erilaisten taiteellisten projektien testaamiseen ja toteuttamiseen.

Haku residenssiin on parhaillaan käynnissä ja päättyy 31.1.2023. Opiskelijaresidenssiin haetaan Teatterikorkeakoulun tai Sibelius-Akatemian opiskelijaa 7–14 päivän jaksolle. Jakson aikana opiskelija voi keskittyä taiteelliseen työskentelyyn ja työstää omia projektejaan.

Residenssijaksoon kuuluu 1000 euron materiaaliraha, jonka opiskelija voi käyttää muun muassa materiaalihankintoihin ja laitevuokriin. Taiteilija saa käyttöönsä työpisteen Taideyliopiston Seinäjoen yksikön toimistotiloista Kalevan Navetasta. Jakson aikana taiteilijalta edellytetään pientä yleisötyötä sisältävää osuutta.

Kuvanveiston opiskelija Tuomas Lehtomaa vietti residenssissä kaksi viikkoa kesän alussa. Hän päätyi hakemaan residenssiin saatuaan viestin, jossa haettiin osallistujia ruoantuotannon sosioekologisiin kysymyksiin liittyvään projektiin.

”Parin viikon työskentelyjakso uudessa paikassa kiinnosti, joten päädyin hakemaan. Halusin myös nähdä, miten projektin teema vaikuttaa omaan työskentelyyn ja käytäntöihin”, Lehtomaa kertoo.

Lehtomaan työskentely residenssissä linkittyi kuraattoriopiskelija Ida Enegren opinnäytetyöhön ja tämän järjestämään seminaariin. Valitettavasti Enegren sairastuminen muutti residenssiajan suunnitelmia jonkin verran, mutta Lehtomaa kokee silti residenssiajan myönteiseksi kokemukseksi.

”Työskentely oli vapaamuotoista. Minulla oli oma työtila ja aikaa tehdä omia projekteja”.

Lehtomaa teki installaation ja osallistui seminaarin julkaisun tekemiseen.

”Residenssijakson aikana tein testejä viljan jyville ja loin niistä eri värisiä ja hajuisia nesteuutoksia. Pakastin nesteet ja seminaaripäivänä laitoimme syntyneet jääkuutiot esille Kalevan Navetan katolle. Residenssijakson aikana kirjasin myös ajatuksiani jaksosta sekä työskentelystä. Ajatuksista loin karttamaisen hahmotelman tapahtuman julkaisuun.”

Kuva: Noora Lehtovuori

”Olen pohtinut paljon, mitä taiteellinen työskentely minulle on. Tämän takia halusin tuoda työskentelyjakson konkreettisesti seminaaripäivään.”

Kalevan Navetta on Seinäjoella sijaitseva kulttuurikeskus, joka mahdollistaa tilat muun muassa taidenäyttelyille, konserteille sekä kurssi- ja kerhotoiminnalle. Residenssihanke toteutetaan Seinäjoen yliopistokeskuksen rahoituksen turvin ja sen käytännön toteutuksesta vastaa Taideyliopiston Seinäjoen yksikkö.

Lue lisää Seinäjoen yksiköstä

Tutustu Kalevan Navetan toimintaan