Lukuvuoden avajaisissa puhuttiin koronan vaikutuksista taiteen tekemiseen ja kokemiseen

Taideyliopiston lukuvuoden avajaisia juhlittiin torstaina 3.9.2020. Juhlapuhujana avajaisissa oli oopperalaulaja Topi Lehtipuu, joka esitti tervehdyksensä virtuaalisesti verkossa ja Musiikkitalon mediaseinällä.

Rehtori Jari Perkiömäki
Rehtori Jari Perkiömäki

Lukuvuoden avajaiset käynnistyivät rehtori Jari Perkiömäen puheella. Perkiömäki nosti avajaispuheessaan esiin vallitsevan koronatilanteen vaikutuksen taiteen tekemiseen ja kokemiseen.

”Taideyliopistossa koronatilanne on pakottanut meidät sopeutumaan opetuksessa ja muussa työssä aivan uusiin käytäntöihin. Opiskelijoiden kohtaaminen ja opetuksemme pedagoginen laatu ovat kiistatta kärsineet, mutta olemme pakkotilanteessa oppineet myös valtavasti uutta”.

Oopperalaulaja Topi Lehtipuu nosti puheessaan esiin koronavirustilanteen positiiviset puolet taiteen tekemisessä.

”Eristäytymisen mahdollistama keskittynyt yksinolo on aina ollut olennainen olosuhde minkä tahansa taiteen syntymiselle, Boccaccion Decameronesta lähtien”.

Avajaisissa kuultiin myös tervehdykset opetus- ja kulttuuriministeriöltä tiedepolitiikan johtaja Erja Heikkiseltä sekä Helsingin kaupungin apulaispormestari Nasima Razmyarilta.

Avajaisten juontajina toimivat opiskelijat Sara-Maria Pirhonen, Eugenie van der Meulen ja Folke Narin.  

Puheiden jälkeen avajaisyleisö pääsi nauttimaan Taideyliopiston opiskelijoiden musiikki- ja performanssiesityksistä Musiikkitalon ympäristöön. Lisäksi Musiikkitalon seinällä nähtiin opiskelijoiden videoteoksia.

Ensimmäisessä Taidepiste-tapahtumassa keskusteltiin radikaalista laulusta

Avajaisten jälkeen Musiikkitalolla koettiin Taideyliopiston ensimmäinen Taidepiste-tapahtuma, jossa keskusteltiin siitä, miten musiikki ruokkii kumouksellista unelmaa. Keskustelemassa olivat rap-artisti Karri Paleface Miettinen, musiikinhistorian tutkija Saijaleena Rantanen sekä kansanmuusikko ja musiikkitoimittaja Amanda Kauranne.

Taidepisteessä kuultiin myös Palefacen & Laulavan Unionin esittämiä amerikansuomalaisten taisteluviisuja sadan vuoden takaa.

Lue myös